donderdag 3 december 2015

Speelgoed uitzoeken en doneren

Het is tijd voor de derde activiteit van de adventskalender: speelgoed uitzoeken en doneren. Snel wat dingen de deur uit, voordat Sinterklaas weer een nieuwe lading speelgoed komt brengen. Lees hier mijn tips voor een goede speelgoed-declutter en ideeën waar je het speelgoed dat weg mag kunt brengen.Speelgoed uitzoeken

Voordat je speelgoed kunt wegdoen of -geven, moet je het speelgoed natuurlijk eerst uitzoeken. In het Engels hebben ze daar het mooie woord declutter voor, wat in het Nederlands op iets uitkomt tussen opruimen, wegdoen en sorteren in.

KonMari

Wil je echt op de KonMari manier aan de slag gaan, sleep dan al het speelgoed in huis naar één plek en bepaal dan samen met je kind per ding of jullie er nog blij van worden. KonMari zelf schrijft in haar boek niet veel over speelgoed opruimen, behalve dat het speelgoed in hun kamer moet blijven. Ze heeft zelf duidelijk geen kinderen haha. Dit lijkt me overigens niet echt een handige manier van speelgoed opruimen met je kind, ze zullen het meeste willen houden. Maar je kunt natuurlijk wel wat regels afspreken en ze bijvoorbeeld laten kiezen uit twee dingen die op elkaar lijken. (En je hoeft natuurlijk niet alles samen te doen, ssst.) Het is overigens wel goed om je kind(eren) bij een deel van het declutteren te betrekken en het gelijk met ze te hebben over kinderen die het minder goed hebben.


Speelgoed sorteren

Als het even kan is het wel handig om al het speelgoed bij elkaar te hebben, om het vervolgens te sorteren. Gebruik hiervoor een aantal grote en kleine (doorzichtige) kratten. Deze kratten zijn voor het speelgoed dat je wilt bewaren en hier kun je er gelijk wat van op zolder of in de garage zetten. Als je het dan na een paar weken of maanden weer tevoorschijn haalt, is het voor de kinderen weer leuker om mee te spelen.


Weggooien of -geven?

- Speelgoed dat kapot is: weggooien
- Speelgoed dat niet meer compleet is: weggooien
- Dubbel speelgoed: weggeven
- Speelgoed waar je kinderen te oud of te jong voor zijn: opbergen of weggeven, afhankelijk van de gezinssituatie
- Speelgoed waar weinig mee gespeeld wordt: opbergen of weggeven

Een doos of krat voor kleine rommeltjes

Vaak hou je een hele stapel met kleine rommeltjes over, die niet echt in een categorie passen (ik wel tenminste). Kies hiervoor een niet te grote doos of krat met de regel: vol is vol.

Zorg dat je in ieder geval wat uit de volgende categorieën overhoudt

- Basisspeelgoed, zoals houten blokken, Lego en/of Duplo; voertuigen; poppen en poppenspullen of poppetjes, zoals Playmobil; puzzels, speelkeuken en -eten of ander doen-alsof-speelgoed, verkleedkist
- Knutsel- en/of tekenspullen
- (Bord)spellen
- Boeken
- Lievelingsspeelgoed


Speelgoed doneren

Alles uitgezocht, gesorteerd en het speelgoed dat je wilt houden om te roteren opgeborgen? Dan is het tijd om speelgoed weg te geven. Het is handig om de weg te geven spullen in big shoppers te verzamelen om ze zo makkelijk weg te kunnen brengen.

Waar kun je naar toe met het speelgoed?

- Geef het aan vrienden of familie. Dit is waarschijnlijk je eerste keuze, maar het kan ook een gedeeltelijke keuze zijn (bepaalde spullen wel en andere niet). Denk hier vast aan bij het vullen van de grote tassen.
- Je eigen goede doel. Misschien ken je iemand in de buurt die het niet zo breed heeft en het speelgoed goed zou kunnen gebruiken.
- De speelgoedbank of een kringloop- of weggeefwinkel; even Googelen wat het dichtste in de buurt zit.
- Wachtkamers (bij de dokter, tandarts, etc.) kunnen volgens mij ook regelmatig een lading vers speelgoed gebruiken.

Succes met uitzoeken!

Kan jouw huishouden wel een speelgoed-declutter gebruiken?


Bekijk ook mijn overzichtspagina Sinterklaas.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'