donderdag 7 september 2017

Tafels oefenen met een spelletje (gratis printable)

Tafels oefenen wordt een stuk leuker met een spelletje. Via Google en Pinterest kun je Tafel vierkantjes vinden. Hiermee oefen je de tafels 1x1 tot 6x6. Heeft je kind deze tafels al helemaal geautomatiseerd? Dan kunnen jullie verder gaan met dit werkblad: Tafeltje verhuren. Voor de moeilijkere tafels 4x4 tot 9x9.Tafels oefenen met Tafel vierkantjes

Vorige week kreeg Ewan een werkblad met daarop Tafel vierkantjes (ik kan er niet achter komen wie deze oorspronkelijk gemaakt heeft, maar je kunt ze in ieder geval hier vinden) om de tafels nog eens extra te oefenen. Ewan vond dit een leuke manier om met de tafels bezig te zijn. Het spel werkt een beetje als Kamertje verhuren, maar in ieder vakje staat een getal. Je gooit met twee dobbelstenen en vermenigvuldigt het gegooide aantal ogen met elkaar. Bij een vakje waar het antwoord op die som staat, mag je dan een streepje zetten. 

Tafels 1x1 tot 6x6

Nu moet Ewan nog wel wat extra oefenen met de tafels, maar de tafels die bij de Tafel vierkantjes worden gedaan (1x1 tot 6x6) heeft hij nu vrijwel helemaal geautomatiseerd. Voor juist de moeilijkere tafels kan hij nog wel wat oefening gebruiken. Dus ik ben weer aan de slag gegaan voor een printable. Het spel is hetzelfde, alleen staan nu de antwoorden op de tafels tussen 4x4 en 9x9 in de hokjes. 

Dobbelstenen aanpassen

Het enige wat je hiervoor alleen wel even moet doen (naast het werkblad printen), is twee dobbelstenen aanpassen. Ik heb gewoon de dobbelsteen op een wit papiertje gelegd, met een potlood omgetrokken (3x) en vervolgens de getallen 7, 8 en 9 in de vierkantjes geschreven. Daarna een stukje binnen de lijntjes uitknippen zodat het papiertje nergens uitsteekt (even testen voor je gaat plakken is handig). Met plakband heb ik de cijfers over de 1, 2 en 3 geplakt. En dit voor de andere dobbelsteen natuurlijk ook.


Gerelateerde berichten

Pokémon werkblad: Onderwerp, enkelvoud of meervoud
Sjablonen om sneeuwvlokken te knippen
Maak je eigen Wie is het?-spel - leeg sjabloon
Een tijdcapsule maken
Spelletjes voor in het restaurant


Tafeltje verhuren spelen

Hierboven heb ik het al een beetje uitgelegd. Tafeltje verhuren gaat net zo als Kamertje verhuren. Je gooit met de twee dobbelstenen, maakt een keersom van de aantallen ogen en bij het antwoord mag je een streepje zetten. Wie een vierkantje kan sluiten, mag het vakje inkleuren (speel dus met verschillende kleuren pen/potlood/stift). 

NB Het veld is best wel groot en het spel gaat langzamer dan gewoon kamertje verhuren door het gooien met de dobbelstenen en het rekenen tussendoor. Ewan en ik spreken vaak af dat degene die het eerst bijvoorbeeld vijf volle vierkantjes heeft, heeft gewonnen. De volgende keer gaan we dan gewoon weer verder op hetzelfde vel en spreken we een nieuw aantal af.

Gratis download Tafeltje verhuren

PDF Tafeltje verhuren (klik op de link om het werkblad te downloaden)Meer gratis printables

The Beatles Zentangle


The Beatles Zentangle

Pokemon klei printables


Pokemon klei printables

Super Mario Slinger


Super Mario Slinger

Heb jij nog een leuk idee om de tafels te oefenen?Bekijk meer downloads en printables op de overzichtspagina.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'
Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!

Op zoek naar een leuke manier om de wat moeilijkere tafels te oefenen? Download dan gratis dit werkblad Tafeltje verhuren.De moeilijkere tafels 4x4 tot 9x9 komen aan bod. Ook nodig: 2 dobbelstenen.

Op zoek naar een spelletje om de wat moeilijkere tafels te oefenen? Download dan gratis deze printable Tafeltje verhuren.De moeilijkere tafels 4x4 tot 9x9 komen aan bod. Ook nodig: 2 dobbelstenen.