woensdag 4 oktober 2017

Slijm maken - vier soorten lijm getest

Deze week heb ik iets voor het eerst gedaan: slijm maken. Onwerkelijk voor de DIY/knutsel/mamablogger die ik ben, ik weet het šŸ˜‰. En ik vond het nog niets eens zo makkelijk. Maandag was ik speciaal naar de winkel gegaan om contactlenzenvloeistof (met Borax) te kopen, maar ik was vergeten mijn lijmvoorraad te checken. En lijm is toch wel behoorlijk essentieel voor goed slijm. Gisteren ging ik daarom op pad om goede lijm te scoren en ik kwam met verschillende soorten thuis. Het leek me leuk om slijm met vier verschillende soorten lijm te maken en te kijken welke voor het beste resultaat zorgt. Lees snel verder voor ons oordeel.

Benodigdheden slijm maken

Als basis voor dit onderzoek heb ik het recept slijm maken van Elmer's Glue gebruikt. Hiervoor heb je 4 oz (is ongeveer 110 ml) lijm nodig, een halve eetlepel baking soda, Ć©Ć©n eetlepel lenzenvloeistof en voedingskleurstof. Als je het leuk vindt, kun je er ook nog glitters aan toevoegen.
Gerelateerde berichten

Recept cloud dough
Recept klei
Recept wit zoutdeeg
Recept bellenblaas; voor grote bellen

De vier soorten lijm

De vier soorten lijm die we getest hebben, waren: zelfgemaakte lijm, Wibra kinderlijm, Pritt knutsellijm en Hema bureaulijm. Slijm met Hema bureaulijm

We begonnen met de Hema bureaulijm. In Ć©Ć©n flesje zit 100 gram, dus we hebben het hele flesje in Ć©Ć©n keer leeggeknepen in een bakje. Omdat de buitenkant van het flesje wit was, dacht ik dat de lijm ook wit zou zijn, maar die was dus doorzichtig. Daarna hebben we een halve eetlepel baking soda er bij gegooid en heel goed geroerd, zodat we zo min mogelijk klontjes zouden hebben. Vervolgens een scheutje contactlenzenvloeistof, omdat er op deze pagina stond dat je maar een kwart eetlepel nodig zou hebben. Weer goed roeren. Toen hebben we een beetje rode gel voedingskleurstof van Wilton toegevoegd en rode glitters van de Action. Het bleef nog best plakkerig, dus ik heb nog aardig wat scheutjes lenzenvloeistof toe moeten voegen voordat we goed slijm hadden dat niet aan je handen bleef plakken. Maar toen hadden we wel heel mooi rood glitterslijm:Slijm met Wibra Kinderlijm

Daarna was het tijd voor de Wibra Kinderlijm. Deze lijm is ook doorzichtig en zit in een wat grotere fles, dus ik heb precies 100 gram afgewogen. Weer de halve eetlepel baking soda erbij en goed roeren. Toen heb ik alvast de kleurstof toegevoegd, dit keer een oranje gel voedingskleurstof. Er even doorroeren en toen was het tijd voor de lenzenvloeistof. Dit keer heb ik de scheutjes geteld en ik kwam uit op zes scheutjes voordat het slijm niet meer plakkerig was. (Tip: voeg steeds een scheutje toe en roer het goed door. Haal het niet uit het bakje voordat het slijm uit zichzelf van de randen loskomt, anders krijg je een enorme kliederboel.) Gouden glitters maakten deze slijm af.Slijm met zelfgemaakte lijm

Toen maandag de lijm op was, heb ik een poging gedaan om zelf lijm te maken met behulp van het recept zelf lijm maken van 24 Kitchen. Dit was op zich een heel leuk experiment, maar eer dat de lijm was afgekoeld, was het alweer tijd voor het avondeten. Ik heb het afgedekt en de volgende dag zag het er zo uit:Een beetje vast, maar het het leek me toch leuk om te testen. Vooral omdat dit een uitkomst zou kunnen bieden als je geen lijm in huis hebt en toch graag slijm met lijm wil maken (de ingrediƫnten zijn melk, azijn, baking soda en water; dat heb ik altijd wel in huis). Helaas was dit geen succes. Ik heb weer dezelfde stappen gevolgd, maar na vier scheutjes lenzenvloeistof zag ik al dat dit niets ging worden. Het was totaal niet plakkerig en gewoon uit elkaar te trekken. Experiment mislukt.Slijm met Pritt

Tot slot ging ik aan de slag met Pritt knutsellijm. Dezze lijm is wit, net zoals Elmer's Glue. In een flesje zit ook 100 gram, dus we hebben weer het hele flesje gebruikt. Halve eetlepel baking soda, goed roeren, rode kleurstof, goed roeren, vijf scheutjes lenzenvloeistof, roeren, witte glitters en weer roeren. Wat opviel bij deze lijm was de geur. De andere soorten lijm waren vrijwel geurloos en dat is eigenlijk wel fijn. Achteraf gezien ben ik misschien iets te scheutig geweest met de contactlenzenvloeistof en was vier misschien ook wel genoeg geweest. En dan nog de kleur: die werd roze, omdat de lijm wit is. Ik heb wel drie keer de voedingskleurstof toegevoegd, maar het werd niet echt rood. 

Conclusie

Over slijm met zelfgemaakte lijm kunnen we kort zijn: dat werkt niet. De slijm op basis van de Hema bureaulijm en Wibra kinderlijm leken veel op elkaar. Dat is ook niet zo gek, want het is waarschijnlijk bijna hetzelfde spul. Ik vond deze slijm mooi, zeker met de glitters; een beetje transparant en fijn spul om mee te spelen. De slijm op basis van Pritt knutsellijm was op zich prima, maar de geur stond mij een beetje tegen en ik vond het jammer dat ik de kleur niet goed kreeg. Overigens mengden de drie soorten die gelukt waren prima samen, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Als ik weer lijm ga kopen om slijm te maken, dan zou ik kiezen voor doorzichtige lijm. Meer sensory play ideeƫn

Recept cloud dough

cloud dough recept

Sensory tub

sensory tub - speelidee

Gekleurde spaghetti

gekleurde spaghetti - zo maak je het

Recept klei

recept zelf klei maken

Maanzand

maanzand

Regenboogrijst

regenboogrijst


Wat is jouw favoriete lijm om slijm mee te maken?Meer speel- en knutselideeƫn

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'

Schrijf je in voor Ć©Ć©n van mijn nieuwsbrieven:
* verplicht veld
Soort nieuwsbrief


Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!