Recept wit zoutdeeg om kerstboomversiering mee te knutselen
Vorig jaar hebben we het ‘gewone’ recept voor zoutdeeg gebruikt (gelijke hoeveelheden bloem, zout en water). Dit jaar wilde ik net wat anders doen en kwam ik via een oud recept op met maïzena en baking soda uit. Je krijg hiermee spierwitte klei en het drogen zou drie keer zo snel moeten gaan. Dat sprak me wel aan.
*De productlinks in dit bericht zijn bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.
Recept wit zoutdeeg
Spierwitte ‘klei’ gemaakt van maïzena en baking soda. Wordt hard na drogen, droogt sneller dan zoutdeeg.
Doe alle ingrediënten in een pan en roer ze door elkaar. Verwarm het mengsel op middellaag vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Als het er uit ziet als aardappelpuree kun je stoppen met roeren en het mengsel in een schaal doen. Bij mij zag het er zo uit:
Laat het afkoelen met een natte doek over de schaal. Als het afgekoeld is, moet je het nog even goed kneden met wat maïzena tot het niet meer plakkerig is. Je kunt de klei dan direct gebruiken of luchtdicht bewaren in de koelkast (de klei op kamertemperatuur gebruiken).
Misschien kun je het zuiveringszout wel vervangen door gewoon zout. Als ik het recept nog een keer ga maken, zal ik dat uitproberen. (JA, dat kan! Ik heb het uitgeprobeerd en beschreven in het bericht: Handafdrukken maken in zoutdeeg – Aangepast recept .) Wil je gekleurde klei maken, gebruik dan met voedingskleurstof gekleurd water.
Gisteren heb ik de klei gemaakt en vanmiddag zijn we er mee aan de slag gegaan. De klei plakte wel aan de tafel vast, maar dat kwam omdat ik te eigenwijs was om er eerst wat maïzena over te verstuiven. Toen ik dat wel had gedaan ging het al een stuk beter. Uitrollen met een deegroller, vormpjes uitsteken (deze zijn leuk) en eventueel een gaatje maken met een rietje.
Ik vond deze klei wel moeilijker te verwerken dat het zoutdeeg van vorig jaar, maar dat is ook een jaar geleden dus wellicht herinner ik het me niet goed. Het is erg zacht, waardoor het lastig was om de uitgestoken vorm op het bord/de bakplaat te krijgen. Maar het droogt wel een stuk sneller dan gewoon zoutdeeg. Net als vorig jaar heb ik de versieringen weer laten drogen op de kachel en ze zijn nu, na ongeveer 10 uur drogen, al goed hard, terwijl het vorig jaar meer dan 24 uur duurde. Wil je de versieringen in de oven bakken, doe dat dan een uur op ongeveer 80 graden Celsius en draai alles na een half uur een keer om.
Mack lag te slapen, maar we hebben een afdruk gemaakt van Ewans hand. Het lijkt met leuk om dat ieder jaar te doen en te vergelijken. Ik heb nog wat over voor Macks hand.
*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables
Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.
Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!
Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:
Hi! Ik ben Fleur, een 30-en-nog-wat creatieve rockchick uit Utrecht. Ik hou van allerlei creatieve dingen - van hand lettering en LEGO tot haken en retro haar. Lezen, dansen (vooral rock 'n roll) en bakken vind ik ook erg leuk.
Gratis haakpatroon kerstboom
Gratis haakpatroon ster
9 Comments
Anoniem
on 3 oktober 2013
Hallo Fleur, Is het of baking soda of bicarbonaat of zout of moet ik alle drie gebruiken?
Het is al weer een tijd geleden dat ik dit gemaakt heb, maar ik herinner met geen chemische reactie.. Ik zal het eens proberen met gewoon zout, ik weet niet of dat werkt (of dat het zout juist die reactie geeft?).
Hallo Fleur,
Is het of baking soda of bicarbonaat of zout of moet ik alle drie gebruiken?
Mvg, Jenny
Één van de drie. Succes!
ziet er geweldig uit, ga ik ook doen met mijn klein dochter dank je dat je dit met ons wil delen
Lukt het met gewoon zout ook?
Ik heb net uw recept geprobeerd en schrok wel van de chemische reactie ervan of deed ik iets verkeerd?
Het is al weer een tijd geleden dat ik dit gemaakt heb, maar ik herinner met geen chemische reactie.. Ik zal het eens proberen met gewoon zout, ik weet niet of dat werkt (of dat het zout juist die reactie geeft?).
Heel mooi! Moet je de vormpjes ook vernissen om buiten te kunnen laten hangen … net zoals bij zoutdeeg?
Superleuk! Ga ik ook eens maken. 🙂
Geprobeerd dit te maken, maar het mengsel wordt niet eens hard of ook maar een vorm van stevig.. wat doe ij verkeerd?
Heel goed resultaat. Makkelijk te verwerken en bewaren gaat ook prima