16 september 2012

Alfabetweek

Vorige week hadden we alfabetweek. Ik ben van plan om het komende half jaar een letter-van-de-week te doen en deze periode te beginnen met een alfabetweek en te eindigen met een alfabetfeest. Ewan is meer geïnteresseerd in cijfers dan in letters en het is dan ook niet de bedoeling om hem al te leren lezen. Het doel van deze weken is hem een beetje bekend te maken met de letters en om lol te hebben.
Themaweken

De letters heb ik daarom ook gekoppeld aan een thema. Ik kijk er erg naar uit om met de thema's bezig te zijn, van te voren uit te zoeken wat we met een thema kunnen doen etc. Dit zijn woorden bij de thema's:

A – Astronaut (5 november – 11 november)
B – Boerderij (15 oktober – 21 oktober)
C – Circus (1 januari – 6 januari)
D – Dinosaurier (14 januari – 20 januari)
E – Eskimo (28 januari – 3 februari)
F – Fruit (12 november – 18 november)
G – Garage (24 september – 30 september)
H – Halloween (29 oktober – 4 november)
I – Indiaan (11 februari – 17 februari)
J – Jungle (25 februari – 3 maart)
K – Kerstmis (17 december – 26 december)
L – Lucht (27 december – 31 december)
M – Monster (4 maart – 10 maart)
N – Nacht (10 december – 16 december)
O – Oog (22 oktober – 28 oktober)
P – Paddenstoel (8 oktober – 14 oktober)
Q – Quiz (26 november – 2 december)
R – Robot (18 februari – 24 februari)
S – Seizoen (21 januari – 27 januari)
T – Trein (17 september – 23 september)
U – Uil (3 december – 9 december)
V – Vis (4 februari – 10 februari)
W – Wind (1 oktober – 7 oktober)
X – Xylofoon (19 november – 25 november)
Y – Ys (7 januari – 13 januari)
Z – Zee (11 maart – 17 maart)

De letters komen dus niet in alfabetische volgorde langs, maar wanneer het thema goed uitkomt. Begin januari is er bijvoorbeeld wintercircus hier in Utrecht en Halloween en Kerstmis spreken voor zich.

*toegevoegd op 15-4-2016: Uiteindijk hebben we maar zes themaweken gedaan, maar het idee blijft leuk :) *

Activiteiten met letters

Tijdens de letter/themaweken ben ik verschillende dingen van plan. Activiteiten gerelateerd aan de letter, zoals de letter introduceren, een letterposter maken, letterschool app op de iPad, dinsdag dierendag (dier met die letter in een schrift plakken en op die manier een dierenboek maken), letter schrijven op een schoolbord met krijt, letterkleurplaat, letter maken met rails of klei, gebaar voor die letter leren, samen iets te eten maken wat met die letter begint en lezen in ons van Dale alfabetboek. Op de poster plakken we de letter, de Thomastrein die met die letter begint, een foto van een familielid met die letter, etc. Dit zijn in ieder geval de ideeën, grote kans dat we ze niet allemaal doen vanwege tijdgebrek, maar ook vooral omdat Ewan letters niet zo leuk vindt en ik het vooral leuk wil houden.

Thema-activiteiten

De aan het thema gerelateerde activiteiten zullen wat meer verschillen en daar zal ik iedere week wat voor moeten voorbereiden door op internet te zoeken, maar dat vind ik juist leuk om te doen. Dingen die wel steeds terug zullen komen zijn: boeken over het thema zoeken in de bibliotheek, het speelgoed dat we bij het thema passend hebben tevoorschijn halen, indien mogelijk een uitstapje, op internet en youtube informatie over het thema zoeken en een knutselwerkje.

Mijn plan is om iedere dag één letteractiviteit en één thema-activiteit te doen.

Alfabetweek

Afgelopen week was het dus alfabetweek. We begonnen met het ophangen van een alfabetposter en het draaien van het alfabetlied. Ik heb Ewan laten kiezen waar de poster mocht komen en hij koos een plek in de gang, boven een sidetable. Dit kwam heel goed uit, meestal ligt er op dat tafeltje speelgoed voor Ewan waar Mack niet mee mag en de komende tijd komen hier dus de spullen rond het thema te liggen.Nu lagen er alfabetkaarten, figuurvermicelli, alfabetmagneten*, letterstickers, klei met letteruitstekers en alfabetboeken. De regenboog wilde Ewan er zelf graag bij zetten.


Daarna hebben we letterverstoppertje gespeeld. Op de koelkast had ik de letters van zijn naam gehangen en in huis had ik de magneetletters* die daar bij horen verstopt. Het is handig om niet gelijk het hele alfabet te verstoppen, vooral als je kind niet heel erg geïnteresseerd is in letters :) Dit was precies goed voor Ewan.We hadden twee alfabetboeken en ik heb vier boeken bij de bibliotheek geleend. Het was de bedoeling om iedere avond een alfabetboek te lezen, maar Ewan vond ze niet zo leuk. Eén avond vond hij het zelfs zo saai en lang duren dat hij halverwege het boek naar bed is gegaan..Een andere dag heeft hij met de figuurvermicelli gespeeld. Hij wilde er klei bij en Thomas. Ik zat er naast en heb lettercakejes gemaakt:Mack vond zijn cakeje erg lekker..

Op een andere dag hebben we de lettermagneten gebruikt als lading voor de treinen.


In de loop van de week hebben we het geborduurde ABC van Dick Bruna van een collega van Kevin gekregen. Die hangt nu het komende half jaar in ieder geval in de huiskamer :)

Vrijdag had Ewan studiedag en wilde ik nog één of twee activiteiten (letters vissen, memory met letters, letters sorteren, naam puzzel) met het alfabet doen, maar ik had hem niet moeten vertellen dat de komende week treinenweek zou zijn! Daar wilde hij gelijk mee beginnen en dat hebben we toen ook maar gedaan:)


*De productlinks in dit bericht zijn bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Neem ook eens een kijkje op de overzichtspagina Spelen en Knutselen.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestYouTube en/of Bloglovin'Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot de freebies pagina

mizflurry freebies kinderen creatief

Als lid van de MizFlurry nieuwsbrief krijg je toegang tot mijn freebies pagina. Hier staan nog meer gratis downloads, exclusief toegankelijk voor leden. Bijvoorbeeld een handige Feestdagen planner; 11 handige formulieren die je helpen de feestdagen-stress onder controle te krijgen, de 12 maandkalenders met (creatieve) activiteiten, 14 speelrecepten, 3 kerstposters en een pietendiploma. 

Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

* verplicht veld
2 opmerkingen:

  1. Super tof !!! Mijn dochter van 3,5 is zot van lettertjes, zo'n leuke ideetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ohhh, wat leuk om deze nog eens op te diepen! Hij past super in het thema deze week van crea-cross!

    BeantwoordenVerwijderen

SintSint