Schermtijd. Ik vind dat één van de lastigste dingen bij het opvoeden van mijn kinderen. Vooral op dagen dat ze vrij zijn. En met de komende meivakantie (twee weken!) in het vooruitzicht, weet ik dat ik een plan nodig heb. Daarom heb ik een handige printable ontworpen, waarvan ik denk dat jij er misschien ook wel wat aan hebt, dus ik deel hem hier graag.

schermtijd kind

Schermtijd kinderen

Buitenspelen en bewegen zijn belangrijk

De schermtijd beperken van kinderen is belangrijk. Te veel op de schermen kan zorgen voor bijziendheid en bijdragen aan een te zwaar gewicht voor kinderen. Het advies van Het Oogfonds is om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten zijn, de ogen ieder half uur een korte pauze te geven (zodat ze weer even in de verte moeten focussen) en minimaal 30 centimeter afstand van een scherm.

buitenspelen geen schermtijd

preview 50 fotografieopdrachten voor kinderenWil je je kinderen op een leuke en creatieve manier bezighouden? Ontdek deze 50 fotografieopdrachten! Elke kaart bevat een unieke opdracht om je kinderen te inspireren en uit te dagen terwijl ze actief blijven. 


Het Voedingscentrum adviseert minimaal één uur per dag matige of zwaar intensieve inspanning voor jongeren tussen de 4 en 18 jaar. Als een kind de hele middag achter de computer, op de tablet of voor de televisie zit, komt het daar natuurlijk niet aan.

Ontdek mijn InspiratieKit – jouw geheime wapen voor stressvrije, leuke en educatieve activiteiten (die zorgen voor minder nutteloze schermtijd).


Richtlijnen beeldschermtijd kind

Daarom zijn er richtlijnen opgesteld voor het schermen gebruik van kinderen. Onder andere op de site van Squla kun je deze schermtijd richtlijnen bekijken. Deze richtlijnen beginnen bij 30 minuten per dag (voor kinderen van 2 tot 4 jaar) tot 2 uur per dag voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Te veel schermtijd

Als ik heel eerlijk ben, komt er van bovenstaande adviezen en richtlijnen weinig terecht bij ons thuis. Ik vind één uur schermtijd per dag (verdeeld in 2 keer 30 minuten) voor een kind van 8 jaar eerlijk gezegd erg weinig. Super knap als dat bij jullie thuis wel lukt trouwens. Misschien dat het komt omdat ik zelf een nerd ben, maar mijn kinderen mogen een stuk langer op de schermen.
Bijvoorbeeld gezellig samen een (Disney-)film kijken op de bank? Dan ben je al gauw één tot anderhalf uur verder, dus dat zou je niet kunnen doen met je peuter of kleuter? En ik zet zelf wel eens een timer als ik ga gamen, maar met een half uur zit je net lekker in je spelletje.

Ik vind het belangrijker dat er een goede balans is. Dus dat er naast schermtijd ook actieve dingen worden gedaan, kinderen iets creatiefs doen, wat leerzaams en helpen met klusjes in huis.


Gerelateerde berichten

Anti-verveel-pot
15 binnen-activiteiten voor kinderen zonder schermen
6 Activiteiten voor als het regent in de zomervakantie
Brief in geheimtaal schrijven
Een tijdcapsule maken
25 ideeën voor een themadag

Roblox escape room voor thuis


Klusjes voor kinderen

Kinderen laten helpen met huishoudelijke taken is (op den duur 😉 ) makkelijker voor ouders en goed voor de ontwikkeling van een kind. Ze leren zo verantwoordelijkheid en dat als je samen als gezin woont, je ook samen voor een fijne leefomgeving moet zorgen. Op huisvlijt.com kun je een handige lijst vinden van klusjes voor kinderen per leeftijd. Je kunt er voor kiezen om je kinderen klusjes te laten doen voor geld, bij ons staat het zakgeld echter vast.
Maar ik vind wel dat klusjes erbij horen, zeker nu de jongens wat ouder worden (ze zijn nu 7 en bijna 10 jaar oud). We hebben wat dingen uitgeprobeerd en een vast huishoudschema doet het niet zo goed voor ons. Op dit moment werken we met een klusjeslijst, waar ze per dag 3 klusjes van moeten kiezen. In de praktijk komt dit er op neer dat ze vaak toch iedere dag één of twee dezelfde klussen doen, maar het geeft mijzelf wat meer flexibiliteit.

Voor de schermtijd printable heb ik de klusjes geïntegreerd. Ze moeten nu dus wat klusjes van de klusjeslijst doen, samen met de andere punten, om de schermentijd te verdienen. Over het aanleren van klusjes en het maken van een pictogrammen cheat sheet (vooral handig voor peuters en kleuters) heb ik deze blog geschreven: Zo leer je een kind een klusje doen.

kind klusje leren

 


Gerelateerde berichten

Zo maak je een Lego trekpop
Super Mario Slinger
DIY Lego bonenzakjes
Minecraft printable Wie is het?
Pokemon klei printables


 

Hulpmiddelen schermtijd handhaven

Om je een handje te helpen zijn er allerlei apps beschikbaar die je helpen om de schermtijd van je kind te monitoren.

OurPact

Wij hebben een tijdje de app Our Pact gebruikt. Deze heeft een ouder- en kindvariant. Als ouder kun je per kind instellen hoeveel schermtijd ze mogen, een soort schermzakgeld. Via de app op je telefoon kun je je kind ook wat extra tijd geven of juist per direct blokkeren. Ook kun je instellen welke apps er nog wel gebruikt mogen worden tijdens de geblokkeerde tijd. Dus je kunt bijvoorbeeld leerzame apps dan wel toestaan.

Het instellen van Our Pact is echter wel wat werk. Ze blijven de app wel steeds verder ontwikkelen, maar daar is helaas ook een abonnement bijgekomen voor de echt handige functies. Dus wij zijn eigenlijk weer terug bij een (ouderwetse) timer.

Google Wifi

Sinds kort hebben wij ons thuisnetwerk vervangen door Google Wifi*. Dit Wifi-systeem is heel makkelijk op te zetten via een app op je telefoon én heeft een superhandige functie Wifi voor gezin.
In de app kun je instellen welke apparaten toebehoren aan de kinderen. Voor deze groep kun je vervolgens planningen instellen. Dus bijvoorbeeld iedere avond vanaf 20:00 uur geen internet meer. Of tussen 16:00 en 17:00 uur geen internet omdat er dan buiten gespeeld of huiswerk gemaakt moet worden.

Ook kun je van ieder apparaat dat verbinding maakt met jouw netwerk de verbinding onderbreken. Dus als je een gezamenlijke tablet hebt, kun je hiervoor het internet tijdelijk op pauze zetten via de app. Daarnaast kun je voor bepaalde apparaten ook de SafeSearch-funtie aanzetten en hiermee worden automatisch miljoenen websites geblokkeerd die niet geschikt zijn voor kinderen.

schermtijd hulpmiddel google wifi

 

Time timer

Een ander handig hulpmiddel bij het bewaken van de schermtijd is een Time Timer*. Niet alle schermen zijn immers tablets of telefoons. Deze dingen zijn wel aardig aan de prijs, maar wij hebben er al ruim twee jaar één en we gebruiken hem nog steeds bijna iedere dag.
tekenen time timer wekker kind

 

Je kunt de timer instellen tot maximaal een uur en dan loopt de tijd terug. Het is heel makkelijk te zien hoeveel tijd er nog over is, omdat dat vlak rood is. Ook te gebruiken dus voor kinderen die nog geen klok kunnen kijken. Alleen even opletten dat de kinderen er niet stiekem tijd bijdraaien ;-)!

Aan de achterkant kun je met een knopje instellen of de Time Timer wel of niet moet piepen als de tijd om is (dit is vooral handig als een kind de timer in de klas gebruikt). De timer piept een paar keer en stop dan vanzelf, erg fijn. Ik zet de timer wel eens stiekem op stil als ze lekker bezig zijn met een activiteit. Zo worden ze niet uit hun concentratie gehaald door het gepiep als de tijd om is.

schermtijd hulpmiddel time timer

Je kunt natuurlijk ook een (kook)wekker of timer op je telefoon gebruiken; maar een reminder zetten is sowieso een goed idee.

Schermtijd geld

Schermtijd-bonnen kunnen je ook helpen met het naleven van schermtijd regels. In mijn webshop kun je deze kaartjes kopen. Deze hebben verschillende waardes en kun je op verschillende manieren inzetten. Meer informatie kun je hier vinden: schermtijd geld.
schermtijd kaartjes

Schermtijd regels printable

Waarom een printable? Het uitprinten van zo’n ding en ophangen werkt hier altijd heel goed. Voor de kinderen is het duidelijk wat er van ze verwacht wordt en voor mezelf is het ook een extra reminder en stok achter de deur om de regels daadwerkelijk te handhaven.

Bewaar voor later op Pinterest:

Pinterest-afbeelding met de tekst: handige schermtijdregels voor kinderen - gratis download.

Schermtijd schema gebruiken

Ik heb geprobeerd een printable te maken waar we voorlopig mee uit de voeten kunnen. Dus niet voor iedere dag of week een nieuwe printen of wisselen wanneer het weekend of vakantie is. Deze printable kan ik voor ieder kind één keer printen, lamineren en dan iedere dag met een stift (whiteboard stift of fineliner werkt het best) invullen, afstrepen en ’s avonds weer schoonvegen (met een nat doekje).

schermtijd kind printable

 

Wij hebben een lamineermachine van GBC* en die bevalt goed. De lamineervellen koop ik altijd bij de Action en dat gaat ook prima. Ik lamineer ook vaak dingen voor feestjes of bijvoorbeeld deze bagagelabels.

schermtijd printable lamineermachine

Eventueel kun je ook een A4-insteekhoes gebruiken of het door iemand anders laten lamineren.

Schermtijd printable downloaden

schermtijd regels printable

Downloaden kan via deze link: Schermtijd regels printable. Naast deze gratis printable, kun je in mijn webshop ook een handig schermtijdpakket vinden, met allerlei handige printables om de schermtijd van je kind(eren) onder controle te krijgen.

Laat die meivakantie maar komen (en hopelijk mooi weer!). Wij zijn er klaar voor. Mocht je nog aanvullingen of opmerkingen hebben over de schermtijd printable, dan hoor ik het graag.

 

Bewaar op Pinterest:
schermtijd kind printable pinterestschermtijd regels printableschermtijd regels voor kinderen

pinterest schermtijd regels

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics