Bellen blazen is één van de leukste spelletjes voor buiten. Er is gewoon iets magisch aan die glinsterende, zwevende bellen in de lucht. Zelf bellenblaas maken is helemaal niet moeilijk. In deze blogpost heb ik een paar snelle recepten voor je én ideeën om zelf bellenblaas stokken te maken. Ook vertel ik je wat over glycerine en waar je het kunt kopen. Genieten van je eigen bellenblaasmachine (lees:kind) tijdens het buitenspelen.

bellenblaas maken recepten bellenblazers

Hoe maak je bellenblaas?

Het grote voordeel van een bak bellenblaas ten opzichte van de flesjes die je kant-en-klaar kunt kopen, vind ik het gewicht. Ik bedoel: zo’n bak moeten kinderen wel op de grond laten staan en zo’n potje bellenblaas willen ze altijd vasthouden. Op een gegeven moment, dit gebeurt vooral bij peuters en kleuters, worden ze zo enthousiast van de mooie bellen, letten ze niet goed op en ligt de hele inhoud van het flesje op de grond. Met meestal een verdrietig kind als gevolg. Terwijl bellenblaas juist zulk leuk buitenspeelgoed is.
Bewaar voor later op Pinterest:
Pinterest afbeelding met de tekst: Zelf maken: bellenblaas - recepten en ideeën. Foto van ingrediënten bellenblaas, zelfgemaakte bellenblaasstokjes en een kind dat bellen blaast.
Grote bakken zijn onhandig en te zwaar om op te tillen, dus die laten ze vanzelf al staan. Geen gedoe met het vastplakken van potjes en plakranden die je later weer moet verwijderen. Plus de bellenblaas gaat het meestal beter doen met de tijd, dus je kunt makkelijk een voorraadje bellenblaas maken.
Voor bellenblaas zijn eigen drie basisingrediënten nodig; water, afwasmiddel en iets zoets. De zoetigheid zorgt ervoor dat de bubbels langer in elkaar blijven (het plakt zeg maar). Vaak wordt er ook glycerol, beter bekend als glycerine, aan toegevoegd. Hieronder kun je meer lezen over glycerine.

Bewaar voor later op Pinterest:

Pinterest-afbeelding met een kind dat bellenblaas met een zelfgemaakte bellenblazer van een fles. Tekst op de afbeelding: Zo maak je zelf bellenblaas met afwasmiddel - recepten met en zonder glycerine

Verder heb je een (afsluitbare) bak en wat maatbekers- en lepels nodig. Plus een grote lepel om te roeren. Je kunt ook de bellenblaas in een open kom maken en er mee spelen en het dan later met een trechter in een petfles gieten. Om de bellenblaas te bewaren moet je de fles of bak afsluiten. Je kunt de hoeveelheden in de recepten gerust verdubbelen of meer.
bellenblaas maken

Het beste voeg je het afwasmiddel steeds als laatste toe. Voor goede bellen is het namelijk belangrijk dat de vloeistof niet te veel schuimt als je gaat blazen. Om deze reden kun je ook beter niet met een flesje bellenblaas schudden. Als de bellenblaas even heeft gestaan is het wel handig om het zeepsop even door te roeren, maar doe dit dus rustig en voorzichtig. En fles kun je een keer voorzichtig draaien voor je de inhoud in een bakje giet.

Ingrediënten tips – bellenblaas maken Dreft en waterhardheid

Het afwasmiddel dat ik meestal gebruik voor bellenblaas maken is Dreft, meestal groene Dreft. Dit werkt goed. Met blauwe Dreft ging het trouwens ook prima. Het belangrijkste is dat je geen afwasmiddel met citroen hebt.

Hard water zorgt ervoor dat de bellen eerder uit elkaar spatten. Op de site van Vitens kun je je waterhardheid checken. Wij hebben geen hard water, maar heb je dit wel, dan kun je het beste een fles gedemineraliseerd water kopen, bijvoorbeeld bij het Kruidvat. Dit is hetzelfde water wat ook in een strijkbout gaat.
Bewaar voor later op Pinterest:
Pinterest afbeelding met de tekst bellenblaas recept. Op de achtergrond zie je wat benodigdheden en ingrediënten voor het zelf maken van bellenblaas.

 

Recept simpele bellenblaas zonder glycerine

Misschien vraag je je af: hoe maak ik bellenblaas? Gelukkig is het heel makkelijk. Voor het simpele bellenblaas recept heb je waarschijnlijk alles al in huis. Je hebt namelijk nodig:

bellenblaas zonder glycerine ingredienten

– 1 kop warm water
– 2 eetlepels suiker
– 2 eetlepels afwasmiddel
NB op de foto staan de ingrediënten afgemeten voor een grote lading.

Hiermee kun je bellenblaas maken zonder glycerine.

Los de suiker op in het water. Voeg het afwasmiddel toe en roer voorzichtig door.

bellenblaas zonder glycerine

Bewaar op Pinterest:

Pinterest-afbeelding met de tekst Maak je eigen bellenblaas.

Recept bellenblaas met glycerine

Wat is glycerine?

De officiële benaming is eigenlijk glycerol. Het is een stroperige, niet giftige en zoete vloeistof. Daarnaast heeft het een hoge oppervlaktespanning. Door het toe te voegen aan het bellenblaasmengsel wordt de oppervlaktespanning van het water in het recept verlaagd, waardoor je grotere bellen kunt blazen (bron: Wikipedia).

Als je glycerine toevoegt aan je recept, wees dan wel voorzichtig met vlekken. De glycerol en wasmiddel geven namelijk een chemische reactie, waardoor je van die grijzige vlekken in kleding krijgt. Deze vlekken krijg je er niet meer uit. De vlekken zijn vooral zichtbaar op lichte kleding. Het helpt om de glycerine, voordat je de kleding in de wasmachine stopt, eerst uit de kleren te spoelen met schoon water. Glycerine zit ook bijna altijd in de kant-en-klare potjes.

Glycerine waar te koop?

Waarschijnlijk heb je geen glycerol in huis. Je kunt glycerine kopen bij bol.com, Holland & Barrett voorheen de Tuinen of de apotheek.

Zo maak je bellenblaas met glycerine

Dit heb je nodig:

recept bellenblaas glycerine benodigdheden

– 1 kop warm water
– 1 eetlepel suiker
– 1 eetlepel glycerine*
– 2 eetlepels afwasmiddel

Los de suiker op in het warme water (alsof je kopje thee maakt zonder thee ;-). Voeg vervolgens de glycerine toe en roer goed door. Tot slot roer je voorzichtig en rustig het afwasmiddel er door.

recept bellenblaas glycerine

Grote bellenblaas maken

Mega bellenblaas maken is ook erg leuk om een keer te doen. Hiervoor heb je wel een speciale bellenstok nodig. In deze bellenblaas zit onder andere maizena. In het bericht Grote bellenblaas recept lees je alles over het super bellenblaas recept.


Misschien vind je dit ook leuk: 


Bellenblaas stokjes maken

Wellicht heb je nog wat (lege) potjes bellenblaas liggen en kun je de bellenblazers die daar bij zitten hergebruiken. Maar misschien heb je juist een grondige opruimsessie achter de rug en niets om bellen mee te blazen. Dan kun je ze gemakkelijk zelf maken. Ik laat je hier zes manieren zien waarop je bellenblaas stokken kunt maken. Een ook al heb je wel bellenblazers liggen; het zelf maken is gewoon een hele leuke knutselactiviteit om met kinderen te doen.
Bewaar voor later op Pinterest:
Pinterest-afbeelding met een foto van zelfgemaakte bellenblaasstokjes van chenille (pijpenragers). Tekst op de afbeelding: Zelf bellenblaas stokjes maken - zo doe je dat

Bellenblaas stokjes van pijpenragers (chenille) maken

Je hebt nodig:

bellenblaas stokjes pijpenragers chenille benodigdheden

hobbymesje*

Zo maak je een bellenblazer van een pijpenrager:

bellenblaas stokjes pijpenragers chenille maken

 

Deze bellenblazer is super makkelijk en snel te maken. Heb je liever geen vieze bellenblaas handen, dan kun je het dopje er aan maken, want de pijpenrager wordt uiteindelijk helemaal nat. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je hem zonder dopje maakt, hoef je alleen maar een lusje te maken en het uiteinde vast de draaien. Eventueel kun je nog een leuke vorm van het lusje maken.
Wil je er één met dop, dan maak je met een (hobby)mesje een klein gaatje in de dop, je schuift de pijpenrager erdoor en je maakt een soort knoopje in de onderkant. Vervolgens schuif je de dop naar beneden en breng je de bovenkant in model.

 

bellenblaas stokjes pijpenragers chenille

Bellenblaaskanon meerdere rietjes

bellenblaaskanon_rietjes

Deze is ook heel snel en simpel. Je neemt een stuk of twintig rietjes, plakt ze met breed tape aan elkaar en klaar ben je. In de bellenblaas dippen en blazen maar. Je krijgt heel veel kleine belletjes aan elkaar. Niet inademen!

Bellenblaas stokjes van binddraad en strijkkralen maken

Je hebt nodig:

bellenblaas stokjes binddraad strijkkralen benodigdheden

– binddraad (bijvoorbeeld te koop bij de Blokker)
– strijkkralen
– schone dop
hobbymesje*
– koekjesuitstekers (eventueel)

Zo maak je de bellenblazer van binddraad:

bellenblaas_stokjes_binddraad_strijkkralen_maken

Neem ongeveer 30 cm van het binddraad en maak van de bovenkant een lusje. Wil je een leuke vorm maken met behulp van de koekjesuitsteker dan kun je het beste alvast de omtrek grof meten door het draad om de uitsteker heen te leggen. Draai het uiteinde om de lange steel om de lus vast te maken. Rijg vervolgens ongeveer twintig strijkkralen aan het stokje. Maak met een hobbymesje een gaat in de dop zodat je het binddraad erdoor kunt steken en rijg nog één strijkkraal tegen de dop aan. Draai de rest van het draad strak om de kraal in de dop. Breng tot slot de bovenkant in model, eventueel met behulp van de koekjesuitsteker.

bellenblaas stokjes binddraad strijkkralen

NB de dop helpt om de handen schoon te houden bij het bellenblazen, maar is natuurlijk niet essentieel. 
Hoe kleiner je het lusje maakt, hoe beter deze werkt. Je kunt er ook een soort bloem van maken met vier kleine lusjes. Met deze bellenblazer kun je niet heel veel bellen achter elkaar blazen, maar hij is wel leuk om te knutselen.

Handige printables


 

Bellenblazer van halve fles en fruitnetje

Je hebt nodig:

bellenblazer halve fles fruitnetje benodigdheden

– frisdrankfles
– fruitnetje (bijvoorbeeld van mandarijnen of sinaasappels). Geen netje in huis? Je kunt ook een sok gebruiken 🙂
– breed tape
– schaar
– stanleymes

Zo zet je hem in elkaar:

Deze bellenblazer zorgt ook voor meerdere bellen aan elkaar. Spoel een frisdrankfles goed om met schoon water. Snijd hem dan in tweeën met behulp van het stanleymes (knip het laatste stukje). Knip het fruitnetje doormidden. Plak het netje goed vast met het tape over de brede kant van de fles. Knip de randen eventueel weg. In het zeepsop dippen en blazen door de kant van de dop. Ook bij deze geldt weer: niet inademen!

bellenblazer_halve_fles_fruitnetje

Bellenblazer maken van twee rietjes en touw

Dit is een kleine variant van de bellenstok die je nodig hebt voor super bellen. Met deze bellenblazer kun je middelgrote bellen maken. En rietjes en strijkkralen heb je vast wel in huis toch? Dit heb je precies nodig:

bellen stokje rietjes touw benodigdheden
– 2 rietjes
– strijkkralen
– katoenen draad
– prikpen en -mat
– stopnaald
– centimeter

Zo maak je het:

bellen stokje rietjes touw maken

Knip de bovenkant, inclusief buiggedeelte, van de rietjes af. Prik in ieder rietje een gaatje met de prikpen op 1 cm van de bovenkant. Knip een stuk draad van 1 meter af. Rijg de draad met een stopnaald door de gaatjes. Knoop de rietjes vast met ongeveer 30 cm draad er tussen in het midden (dus 35 cm aan de zijkanten). Rijg een strijkkraal aan een uiteinde en knoop vast op 25 cm van het rietje. Doe dit ook aan de andere kant.

bellenstok rietjes touw maken

Rijg aan iedere kant nog 3 strijkkralen. Knoop de uiteinden aan elkaar. Knip de restjes af.

3D pen

Dit is toch briljant? Wij hebben nog geen 3D-pen* maar door dit idee voor een bellenstok gemaakt met een 3D-pen zou ik er bijna één gaan bestellen.

 

In dit bericht kon je verschillende recepten voor bellenblaas vinden; mét en zonder glycerine. Ook legde ik het een en ander over glycerine uit. Verder hoop ik je geïnspireerd te hebben om een zelf een leuke bellenblazer te maken. Veel plezier met bubbels blazen!

 

Bewaar op Pinterest:
bellenblaas maken recepten bellenblazers pinterestBellenblaas maken zonder glycerine pinterestbellenblazers maken Pinterest


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics Made Easy - StatCounter