Een paar weken geleden heb ik een anti-verveel-pot voor de kinderen gemaakt. Ik merkte namelijk dat ze vaak niet weten wat ze moeten doen als ze van de schermen af moeten. Tijd voor een nieuw wapen in de strijd tegen de schermen dus. In deze pot vol inspiratie zitten allerlei briefjes met daarop een activiteit. Dit varieert van leuke en leerzame dingen tot klusjes en taken. Soms hebben ze geluk en kunnen ze zelfs een kaartje trekken met extra schermentijd. Maar er zit ook een hele spannende tussen; namelijk geen schermen meer voor de rest van de dag. Ewan noemde het risk and reward en het sprak hem erg aan.

anti verveel pot fb

Vervelen is goed

Natuurlijk weet ik wel dat af en toe vervelen helemaal niet erg is voor kinderen. Maar ik werd er gewoon erg moe van dat ze soms helemaal bleven hangen in “ik weet niets te doen” en dit ook de hele tijd luid duidelijk maakte. Nu kan ik gewoon naar de pot (ver)wijzen en gaan ze iets doen. dat is erg fijn. Ze weten van te voren niet wat voor een opdracht ze krijgen, dit maakt het natuurlijk spannend. Het kan een leuke verrassing voor hen zijn of iets leuks voor mij, als ze een klusje moeten doen zoals een vuilniszak of oud papier wegbrengen.

 

Zelf een anti-verveel-pot maken

Je kunt gemakkelijk zelf een anti-verveel-pot maken. Ik heb heel simpel voor een leeg tomaten-emmertje gekozen waarin ik de verschillende activiteiten heb gestopt, gewoon op een papieren strookje. Ik heb ook wel eens leuke ideeën langs zien komen zoals ijslolly-stokjes met hierop de activiteiten geschreven, daar kun je natuurlijk ook voor kiezen. Die gaan waarschijnlijk iets langer mee. Wij hebben strookjes papier gebruikt, een A4 in de breedte doorgeknipt zeg maar, en dubbelgevouwen, zodat ze niet kunnen zien wat er op staat.

 

Als je zelf activiteiten gaat bedenken, kun je verschillende categorieën aanhouden, zoals bijvoorbeeld creatief, actief, educatief, klusjes, leerzaam op de schermen, beloningen, iets koken/bakken, etc. Bij iedere categorie kun je dan bijvoorbeeld acht tot tien activiteiten bedenken en deze opschrijven. Uitknippen, dubbelvouwen, ergens in doen en je anti-verveel-pot is al klaar.

anti-verveel-pot

Afspraken maken

Je kunt verschillende afspraken maken rondom de anti-verveel-pot. Bijvoorbeeld: het kaartje dat je trekt, moet je ook doen. Of je mag één keer per dag nee zeggen en een nieuw kaartje trekken. Afhankelijk van hoe je de regels rondom de schermentijd hebt ingedeeld, zou je ook kunnen afspreken dat je kind een aantal kaartjes gedaan moet hebben voor hij of zij weer op de schermen mag.

Wat ik zelf merk is dat soms een kaartje al genoeg is om uit de zeurstand te komen. Dan doen ze even snel wat er op het kaartje staat en gaan daarna iets anders doen wat ze leuk vinden, zonder schermen. Doel bereikt! En soms zijn ze wel een hele tijd bezig met de activiteit van het briefje (vooral bij de bak-activiteiten ;)).

Handige printable anti-verveel-pot

Heb je geen zin om activiteiten te bedenken en op te schrijven? Voor de activiteiten in onze anti-verveel-pot heb ik een handige printable gemaakt. Hier staan 80 activiteiten staat hier op, in de categorieën maken, creatief, schermen, spelen, bouwen, koken of bakken, klusjes, bewegen en overig. De activiteiten zijn vooral geschikt voor basisschoolkinderen. Dit is een kleine greep uit de activiteiten.

– Maak een “de-vloer-is-lava” parcours.
– Maak een muziekquiz voor je gezinsleden.
– Maak een schatkaart.
– Maak een kijkdoos met als onderwerp je favoriete game of personage.
– Maak foto’s van je lievelingsdingen.
– Onderzoek wie de Romeinen waren op de computer.
– Speel een verhaal na, inclusief kostuums.
– Bouw een voertuig van LEGO.
– Bouw een huis in Minecraft of de Sims.
– Maak een lekkere snack.
– Ruim je kamer op.
– Breng oud papier weg.
– Doe mee met een aflevering “Nederland in beweging”.
– Knutsel een boekenlegger.

Printable anti-verveel-pot

anti-verveel-activiteiten

 

Ik ben er dus blij mee, dat ik deze pot heb geïntroduceerd. Hebben jullie thuis ook (af en toe) wat problemen met gezond schermtijdgebruik? Zet dan ook eens een anti-verveelpot in. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

 

Bewaar op Pinterest:
anti verveel pot pinterest

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics