Nu we meer thuis zitten, is er ook meer tijd om spelletjes te spelen. Maar wat zijn nou leuke spellen voor volwassenen, die je samen kunt doen? In dit bericht vind je vijf reviews van populaire spelletjes voor twee personen. Leuk voor een spelletjesavond of juist dagelijks speelplezier.

spellen voor volwassenen

Een paar weken geleden mochten wij een heel leuk pakket met spelletjes ontvangen. De afgelopen tijd hebben mijn man en ik deze spellen getest. Hieronder kun je vijf reviews lezen van de spellen die wij het leukst vinden om samen te spelen. De spellen zullen ook geschikt zijn om te spelen met oudere kinderen, maar het kwam toevallig zo uit dat we steeds aan het testen sloegen als de kinderen op bed lagen of even met iets anders bezig waren.

 

De meeste spellen, behalve Schotten Totten, zijn met meer dan twee personen te spelen, maar zijn ook goed te doen met z’n tweeën. Het heeft voor ons menig quarantaine-avondje een stuk gezelliger gemaakt (het winnen gaat aardig om en om ;-)).

 

Leuke spelletjes voor volwassenen

Deze leuke spellen voor twee personen zal ik hieronder bespreken. Eén spel hadden we al in ons bezit (Ticket to Ride), dus die heb ik bij een van mijn zussen afgegeven. De andere spellen waren helemaal nieuw voor ons.

Ticket to Ride Europe
Schotten Totten
Unlock
Splendor
Azul

spellen voor volwassenen binnen

Ticket to Ride review

Het Ticket to Ride Europe spel hebben we iets meer dan een jaar geleden gekocht, nadat we vorig jaar op Oudejaarsavond Ticket to Ride Mijn Eerste Reis aan de kinderen cadeau hadden gegeven. Dat is ook al een leuke versie voor het hele gezin en daardoor was onze interesse gewekt voor het ‘echte’ werk. Er zijn trouwens verschillende edities van dit spel uitgebracht. Zo heb je bijvoorbeeld ook de uitvoering Nederland, USA, rails & sails en London. En dit is nog maar een kleine greep uit het aanbod.

 

In het Ticket to Ride Europe bordspel is het de bedoeling om treinroutes aan te leggen tussen de verschillende Europese steden. Met het aanleggen van de routes kun je punten verzamelen en degene met de meeste punten wint. Je kunt het spel met maximaal vijf spelers spelen.

Ticket to Ride Europe spel

Er zit een prachtig speelbord bij het spel, met de kaart van Europa er op. Het speelbord is groot, dus je hebt wel genoeg ruimte nodig om het spel te kunnen spelen. In het spel worden de oude namen van de steden gebruikt, waardoor het in het begin soms nog even flink zoeken is waar een stad precies ligt. Het kan dan ook handig zijn om, als je met twee spelers speelt, naast elkaar te gaan zitten, zodat je de namen niet ook nog op z’n kop hoeft te lezen.

 

Tijdens het spel kun je de punten bijhouden van de routes die je aanlegt. Bij ons gaat het in de praktijk meestal zo dat we dit minstens een keer vergeten. Aan het einde van het spel checken we alle routes en de punten dus nog een keer.

 

Wij vinden het een leuk spel, vooral voor als we wat meer tijd hebben om een bordspel te spelen. Het ziet er mooi en vrolijk uit, met al die gekleurde treintjes en routes. Het spel heeft een goede mix van tactiek en toeval. Voor mijn gevoel is het het minst tactische spel van de spellen uit dit bericht (Unlock niet meegerekend). En het verschilt een beetje per potje of je in elkaars vaarwater zit qua routes. Dat zorgt voor meer of minder frustratie 😉 Het is een spel waarbij je ook nog wat kunt kletsen en wat lekkers kunt eten en drinken.

 

Ik hoop dat deze Ticket to Ride recensie je een beeld geeft van het spel. Als het je leuk lijkt, kun je via deze link Ticket to Ride kopen en de andere edities bekijken.

Kaartspel Schotten Totten

Schotten Totten is een kaartspel voor twee personen. Je kunt dit niet met meer spelers spelen. Je strijdt tegen je tegenstander om een grensmuur. Dit doe je met behulp van kaarten die in bepaalde combinaties meer waard zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kaarten van dezelfde kleur verzamelen of opeenvolgende nummers. Een beetje zoals bij pokeren dus.
Het spel zit in een klein doosje en is dus makkelijk mee te nemen (niet dat we binnenkort op vakantie gaan, maar ik neem altijd wel een aantal gezelschapsspellen mee op vakantie). Voor het spel zelf heb je wel wat meer ruimte nodig dan een gewoon kaartspel, vanwege de muurkaartjes die je naast elkaar moet neerleggen.

kaartspel schotten totten inhoud

 

De Schotten Totten spelregels zijn er in twee varianten, een basisversie en een met meer tactiek. Bij dit spel krijg je naarmate het spel vordert, steeds meer informatie tot je beschikking. Telkens als je een nieuwe kaart pakt of je tegenstander een nieuwe kaart neerlegt, kun je tellen hoeveel kaarten er nog zijn met een bepaald nummer of van een bepaalde kleur. En dit bepaalt weer hoe jij reageert.

Ik vind dit een heel leuk (en best verslavend) spel. Je moet het eerst een aantal keer spelen om door te krijgen waar je allemaal op moet letten, maar daarna kun je heel tactisch en reactief spelen. Het spel is ook lekker snel, waardoor je al snel zegt: nog een potje?

Schotten Totten kopen

Unlock spel review

Unlock leek mij van tevoren het leukste spel uit het pakket. Het is een escape room spel voor thuis. In de doos zitten drie spannende avonturen in de vorm van een stapel kaartjes met nummers er op. Bij het spel hoort ook een app, die je door het avontuur heen loodst. Toch zijn we dit spel niet als eerste gaan spelen. Voor ieder avontuur staat een uur en in dat uur zet je je hersens flink aan het werk om de uitweg te vinden. De eerste avonden was ik hier te moe voor of hadden we geen uur de tijd.

unlock spel inhoud

Maar toen we eindelijk tijd en energie hadden om het spel te spelen, werden we niet teleurgesteld. Wat was het leuk om het eerste avontuur te doen! Unlock is een coöperatief spel voor 2 personen of meer. Dit betekent dus dat je niet tegen elkaar speelt, maar samenwerkt om de verschillende puzzels op te lossen, aanwijzingen op te zoeken en de juiste afloop van het verhaal te vinden binnen de tijd. Het leuke is dat ieder avontuur een eigen verhaal heeft.
De app is hierbij echt essentieel, zonder app kun je de verhalen niet spelen. Je selecteert voor je gaat spelen het juiste avontuur en vervolgens kan dit interactieve spel beginnen. Je begint met een aantal basiskaartjes en door de aanwijzingen en hints op deze kaartjes te verwerken, mag je steeds meer kaartjes bekijken. Het is dus de bedoeling om het avontuur binnen een uur te spelen en het is natuurlijk leuk als dit lukt, maar schiet niet te veel in de stress als de timer bijna op 0 staat. Daarna mag je namelijk nog doorspelen om het spel af te maken.
Onderop de eerste set met kaartjes, zit een aantal kaartjes voor het introductiespel. Er staat bij dat je daarna helemaal klaar bent om aan het eerste avontuur te beginnen, maar ik wil je adviseren om toch ook eerst de spelregels goed door te lezen. Het introductiespel vertelt je niet alles en anders ben je tijdens het eerste spel toch nog dingen aan het opzoeken in de handleiding en dat is zonde van je tijd.
We hebben hier in huis nog meer escape room spellen, maar ik vind deze wel het leukst. Dat komt vooral door de app die er bij zit. Hierdoor wordt het echt heel interactief. En het is ook fijn dat het een escape room spel voor (minimaal) 2 personen is. Bij andere spellen heb je soms meer dan 2 personen nodig en dat is nu niet zo handig, nu je geen spelletjesavonden met vrienden kunt organiseren.
Het enige nadeel is dat als je het verhaal gespeeld hebt dat je het dan niet nog een keer kunt spelen (op korte termijn), want je weet dan al hoe het afloopt. Dit is bij ieder escape room spel zo. Iedere doos is dus goed voor zo ongeveer 3 uur speelplezier. Gelukkig zijn er wel nog andere dozen met nieuwe avonturen te verkrijgen. Heb ik ook gelijk weer een leuk cadeau om aan mijn verlanglijstje toe te voegen.

Hier kun je zien welke varianten er zijn: Unlock kopen.

Splendor spel

Splendor is een handelsspel. Het speelt zich af in de Renaissance-tijd en het is de bedoeling om zoveel mogelijk edelstenen, transportmiddelen en winkels (die staan op de kaartjes) te kopen om zo meer prestige te krijgen. Heb je een bepaalde combinatie van edelstenen, dan krijg je een edele op bezoek die voor nog meer prestige zorgt. Degene die als eerste 15 prestige-punten heeft, wint het spel.

splendor spel inhoud

 

De Splendor spelregels zijn snel te leren. Het spel is geschikt voor 2 tot 4 spelers en vanaf 8 jaar. De fiches van de edelstenen zijn van goede kwaliteit en de kaarten zijn mooi ontworpen. Een potje duurt ook niet zo lang (maximaal 30 minuten).
Bij het Splendor bordspel gaat het om het verzamelen van kaarten. Op iedere kaart staat een bepaald type edelsteen, dezelfde als op de fiches. Deze kaarten tellen vervolgens ook mee om nieuwe kaarten te kunnen kopen. Dus hoe meer kaarten je hebt, hoe makkelijker het wordt om duurdere kaarten te kopen (die meer punten waard zijn). Het is ook mogelijk om kaarten te reserveren.
Tijdens het spel zie je ook de gespeelde kaarten van je tegenstander open liggen. Dit helpt je bij het bepalen van je strategie. Soms kun je ook vast een kaart reserveren om je tegenstander dwars te zitten bijvoorbeeld.
Dit spel is ook een goede mix van tactiek en omgaan met de grondstoffen die voor handen zijn (toeval). Wij hadden alleen het gevoel dat het aantal van 15 prestige-punten steeds net iets te snel kwam. We kwamen bijna niet aan de onderste rij toe en dat was jammer. Wellicht dat dat verandert als je met meer spelers speelt. Om dit op te lossen, spelen we soms potjes tot de 20.

 

Azul spel

Azul is gewoon ons nieuwe favoriete spel 😀 We hebben inmiddels al vele potjes gespeeld. Vaak even na de lunch of het avondeten. Dit spel ziet er niet alleen prachtig uit, de Azul bordspel regels zijn ook heel snel te leren en het verveelt niet snel.
Het doel van het spel is het zo mooi mogelijk decoreren van het Koninklijke Paleis van Evora (ok, vooruit, je moet gewoon de meeste punten halen). Dit doe je door de steentjes in een mooi patroon neer te leggen. Iedere ronde ga je punten tellen, kun je minpunten krijgen voor gevallen tegels en uiteindelijk probeer je te sparen voor extra punten door rijen en kolommen vol te krijgen of alle vijf de stenen met hetzelfde patroon op de muur te krijgen.

azul spel inhoud

Je speelt verschillende rondes, totdat iemand een rij vol maakt of de zak voor de tweede keer leeg is en de steentjes op zijn. Het Azul spel wordt helemaal open gespeeld. Dit betekent dat je te allen tijde inzicht hebt in wat je tegenstander(s) aan het doen is/zijn. Dit maakt het extra leuk en hier kun je dus ook je tactiek op aanpassen. Ga je elkaar dwars zitten of niet? Het is verstandig om goed na te denken over iedere beurt, je hebt in ieder geval genoeg informatie beschikbaar om weloverwogen beslissingen te nemen.

Wil je nieuwe bordspellen bestellen dan is dit zeker een aanrader. We zijn zelf erg nieuwsgierig naar de verschillende Azul uitbreidingen die er inmiddels zijn. Hier kun je de varianten zien: Azul kopen.

Print and Play spellen

Heb je nu helemaal zin gekregen om een nieuw bordspel te spelen? Als in nu nu? Dan heb ik goed nieuws voor je. Asmodee heeft namelijk een flink aantal spellen beschikbaar gesteld om gratis te downloaden. Zodat je ze thuis direct kun printen en spelen. Er staat nu al een mooie verzameling en in de komende weken zullen ze dit nog verder uitbreiden om zo de thuiszitters tegemoet te komen. Ik zeg alvast veel plezier ermee!

Leuke spellen voor twee personen

Zoals je kunt lezen vind ik alle vijf de spellen leuk. Dat is ook niet zo gek, want uit het pakket wat ik heb gekregen, heb ik natuurlijk de spellen gekozen die mij het meeste aanspraken om te reviewen. Daarnaast hou ik ook erg van spelletjes. De spellen Azul, Splendor en Schotten Totten vinden we vooral heel geschikt om even snel een potje van tussendoor te spelen, waarbij je voor Ticket to Ride en Unlock even wat meer tijd moet nemen.
De spellen zijn alle vijf heel geschikt om met twee spelers te spelen. Soms kun je een bordspel wel met twee personen spelen, maar is het in de praktijk veel leuker om het spel met meer mensen te spelen. Dat is bij deze spellen dus niet het geval. Het toevoegen van extra spelers kan bij de meeste spellen wel en daarmee verandert ook de dynamiek (en je eigen tactiek) van het spel. Al met al zullen deze spellen in ieder geval voor uren speelplezier zorgen.

Wanneer is jouw volgende spelletjesavond?

Bewaar op Pinterest:
spellen voor twee pinterestspellen voor volwassenen pinterest


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics Made Easy - StatCounter