De tafels van vermenigvuldigen oefenen kan soms nog een hele uitdaging zijn. Het wordt leuker met een spelletje om de tafels te oefenen. In dit bericht kun je gratis een leuk spel downloaden dat je kind kan helpen bij het leren automatiseren van de tafels.

tafels oefenen bingo battle

De tafels automatiseren is niet voor alle kinderen even gemakkelijk. Bij mijn jongens kost het in ieder geval nog wat moeite. Veel tips en informatie over het automatiseren van de tafels kun je lezen op deze pagina: Tafels oefenen.
Maar nu de kinderen thuis les krijgen, is het een mooi moment om wat extra aandacht aan de tafels te besteden, op een manier die bij hen aansluit. Een spelletje werkt al een stuk beter dan gewoon stampen en nu we wat meer tijd hadden, hebben we samen een spel bedacht.
Het is gebaseerd op de bingo battles in Pikmin 3*, een van onze favoriete Nintendo-games (wij wachten vol smart op Pikmin 4). Ik denk dat het spel een leuke mix is van toeval door het trekken van de kleurenkaartjes en ze niet te veel het gevoel geeft dat ze aan het leren zijn. En dat werkt om ze het vaker te laten spelen 😉

tafels vermenigvuldigen bingo battle

Het spel voorbereiden

De eerste keer is het voorbereiden wat meer werk.
Download en print de materialen:
Let op: omdat de kaartjes een beetje doorschijnen op gewoon papier zitten er twee vellen bij die de achterkant van de kaartjes vormen. Laat de pagina’s dubbelzijdig afdrukken en dan heb je vanzelf een achterkant die dit probleem oplost.
Om het spel langer mee te laten gaan, kun je de printables lamineren. Verder is het een kwestie van alle cijfer- en kleurenkaartjes uitknippen en de bingokaarten ook natuurlijk.
Verder zul je wat 2×2 Lego-blokjes bij elkaar moeten sprokkelen. Of iets anders om de getallen mee te bedekken. Afstrepen en de bingokaarten opnieuw printen kan ook, maar is niet zo duurzaam. Als je de kaarten gelamineerd hebt, kun je met stift laten afstrepen en de kaarten na afloop weer schoonvegen.
tafels oefenen spel

preview leerzame posters bundelMaak het leren van de tafels leuk(er) met deze Tafels van Vermenigvuldiging Bundel. Inclusief tafelflitskaartjes, boekenleggers, een tafeltracker, posters en 2 spelletjes. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Meer informatie: Tafelsbundel.


Het spel spelen

Spreek van tevoren af wanneer je bingo hebt. Bij een rij of kolom? Bij een bepaalde rij of kolom? Of een volle kaart?
De speler die het eerste aan tafel zat of de vorige keer gewonnen heeft, mag beginnen. Deze draait eerst een kaartje met een kleur om. In de spelregels kun je lezen wat een kleur betekent en op de kaartjes staan ondersteunende plaatjes.

Daarna mag de eerste speler altijd twee kaartjes omdraaien om het spel te starten (behalve bij een zwart kaartje, dan gaat de beurt naar de volgende speler).

tafels vermenigvuldingen oefenen spelletje

De uitkomst van de keersom die nu op tafel ligt, mag afgestreept worden met behulp van de Lego-blokjes en volgens de instructies die bij de gedraaide kleur horen.

Dan is de volgende speler aan de beurt (speel met de klok mee). Deze draait weer eerst een kleurkaartje om en voert de acties die bij de kleur horen uit.

tafels oefenen kaartjes bingo battle

Wie het eerste bingo heeft, heeft gewonnen. Valse bingo? Dan moet je een liedje zingen.

tafels oefenen spelletjes spelen
Mocht je de hogere tafels willen oefenen, kom dan binnenkort nog een keer terug, want ik ben bezig met het maken van meer bingokaarten. In de tussentijd kun je dit spel spelen: Tafel vierkantjes hogere tafels.
Veel plezier met het spel!

Bewaar op Pinterest:
tafels oefenen bingo battle pinteresttafels oefenen spelletje bingo battle pinterest


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics