Inmiddels moet ook Kate eraan geloven: oefenen met de tafels van vermenigvuldigen. Ze heeft van de week keihard gewerkt in haar boekje “tafeltje van 4”, wat ze mee had gekregen als huiswerk. Toch zijn van die werkbladen maken voor haar niet de beste manier om de tafels te automatiseren. Tijd voor wat anders dus; met bewegend leren de tafels oefenen. Gisteren was het heerlijk weer en met wat stoepkrijt kun je heel eenvoudig buiten op een leuke manier tafel spelletjes doen. Kijk je mee met wat wij gedaan hebben?

Tafels oefenen buiten - bewegend leren

Tafels automatiseren en hoogbegaafdheid

Alle drie mijn kinderen zijn hoogbegaafd. Je zou misschien denken dat ze die tafels er dan zo in hebben zitten, maar niets is minder waar (helaas). Automatiseren is vaak lastig voor hoogbegaafde kinderen. En dus ook voor die van mij. Vandaar dat ik regelmatig op andere manieren probeer te oefenen met ze. Zo maakte ik al eens een tafeltje verhuren en een ander spelletje om de tafels te oefenen voor ze. En heb je deze leuke tafelposters al gezien?

tafel posters

Lekker buiten bewegend leren

Maar gisteren zijn we dus lekker naar buiten gegaan. Ik tekende 10 grote cirkels met stoepkrijt* op de grond en Kate schreef er de getallen in. En daarna begonnen we met oefenen. We kozen een tafel, ik riep een antwoord en Kate moest dan naar het juiste getal rennen. Bijvoorbeeld: we oefenden met de tafel van 4, ik riep 16 en Kate moest dan zo snel mogelijk in de cirkel met een 4 gaan staan. Zo zijn we alle tafels die ze tot nu toe gehad heeft af gegaan. Ze vond dit een stuk leuker dan werken in een werkboekje.

tafels oefenen stoepkrijt

Andere tafel spelletjes buiten

Nu oefenden we eigenlijk omgekeerd dus. Het voordeel hiervan is dan je met tien cirkels alle tafels kunt oefenen. Is er net een nieuwe tafel geleerd, dan kun je ook de antwoorden van alleen die tafel doen en de “gewone” som vragen. Of twee (of meer) tafels door elkaar.

stoepkrijt cirkels getallen


preview leerzame posters bundelMaak het leren van de tafels leuk(er) met deze Tafels van Vermenigvuldiging Bundel. Inclusief tafelflitskaartjes, boekenleggers, een tafeltracker, posters en 2 spelletjes. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Meer informatie: Tafelsbundel.


Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om twee kinderen een wedstrijd tegen elkaar te laten doen, dat is wel goed voor de snelheid, maar het lijkt me wel dat er dan gauw een botsing of ongelukje op de loer ligt. Als je met twee kinderen tegelijk oefent, dan kun je ook het ene kind de som (of het antwoord) laten zeggen en de ander laten rennen. Later wisselen ze dan van rol.

bewegend leren rekenen

Wat je ook kunt doen als je bijvoorbeeld in een park of bos bent, is materialen verzamelen en die in groepjes van de tafel neerleggen. Bijvoorbeeld steentjes of takjes en in de herfst kastanjes, eikels of blaadjes. Oefen je bijvoorbeeld met de tafel van 2, dan komen er in het eerste groepje 2 dingen te liggen, in het tweede groepje 4 dingen, in het derde 6, enz. Hier heb je wel behoorlijk veel materialen voor nodig, dus dit is waarschijnlijk vooral haalbaar voor de lagere tafels. Het geeft wel mooi inzicht en daarna kun je nog het eerste spelletje doen.

tafels oefenen spelletje buiten

Tot slot nog een tafelspelletje met een bal* of iets anders waarmee je kunt overgooien. Je gooit de bal naar het kind en roept ondertussen de som. Het is de bedoeling dat het kind antwoord voordat het de bal vangt. Doordat het ondertussen nog iets anders doet én het snel moet antwoorden, krijgt het geen tijd om de som uit te rekenen en wordt het automatiseren bevorderd.

Wij blijven voorlopig op allerlei manieren oefenen. Soms buiten, soms met een spelletje, soms een werkblad en soms via een app, zoals Squla. Eens zal het automatiseren toch wel gaan lukken? Weet jij nog een andere manier om met de tafels te oefenen?

Bewaar op Pinterest:

tafels oefenen buiten pinterest

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics