Ik hou van het idee van ouder en kind dates. Het komt er hier ook wel eens van, maar niet zo vaak als ik zou willen. Vandaar dat ik deze lijst gemaakt heb, om mezelf te inspireren. En een handige planner, want wat je plant, dat gebeurt eerder dan wat je niet plant. Als ik het voor mezelf maak, kan ik het net zo goed hier delen, wie weet help ik jou om meer mooie herinneringen met je kind(eren) te maken. Have fun!
Ouder en kind date ideeën met gratis planner

 

Voor mij is het een ouder-kind-date als je met één kind samen iets leuks gaat doen. Echt even qualitytime dus en aandacht voor elkaar. (Tip: spreek met jezelf of samen af, afhankelijk van de leeftijd van je kind, dat de mobiele telefoon zo min mogelijk gebruikt wordt.) Dit kun je van tevoren plannen, maar spontaan telt natuurlijk ook! Wil je ervoor zorgen dat ieder kind (ongeveer) even vaak aan de beurt komt (en elke ouder ook ????), dan is plannen soms wel handig. Daarvoor kun je deze handige printable gebruiken: Ouder en kind dates planner.
Ouder & kind date planner gratis download

Ouder en kind date-ideeën

En wat gaan jullie dan samen doen? Laat je inspireren door deze lijst:

(Mid)dagje shoppen

Deze gaat bij ons al heel vaak spontaan. Nu de kinderen wat ouder zijn én mijn man regelmatig thuiswerkt, hoef ik niet iedereen meer op sleeptouw te nemen als ik naar de winkels ga. Met één is het makkelijk en gezellig. Meestal krijgt diegene dan ook wel een klein cadeautje en gaan we ergens wat drinken en soms ook wat eten.
Koffie drinken met kind ijsje
De jongens houden niet zo van lang winkelen, maar ik verwacht met Kate wel dagjes te kunnen shoppen als ze wat ouder is.

preview zelfzorgkaartjes moedersNeem de tijd voor jezelf als moeder en creëer een evenwichtige zelfzorgroutine met deze Zelfzorgkaartjes voor Moeders. Ontdek 80 activiteiten die je ondersteunen bij het vinden van meer balans en geluk. Start je zelfzorgreis vandaag nog.


Naar de bioscoop

De bioscoop is toch altijd een hele andere ervaring van film kijken dat thuis op de televisie. En een klassieke date wat mij betreft. Er draait altijd wel een leuke kinderfilm.

Samen uit eten

Dit kan overal zijn waar je je comfortabel voelt. Of het nou McDonald’s is of een sjiek restaurant, het voelt al gauw als bijzondere tijd samen als jullie ergens gaan zitten. Een dit hoeft niet per se ’s avonds te zijn. Een lunch kan ook heel lekker en gezellig zijn en op sommige plekken is het dan juist rustig, wat misschien wel heel fijn is voor jullie. En wat dacht je van een keer samen buiten de deur ontbijten?
Restaurant met kind

Een wandeling maken

Een date hoeft niet altijd geld te kosten. Een fijne wandeling in een park of bos in de buurt kan ook heel gezellig zijn. Neem lekker de tijd en geniet van de natuur.
Wandelen met kind

Thuisspa

Hebben jullie wel tijd voor een date, maar geen zin om naar buiten te gaan? Met een thuisspa kun je toch lekker genieten van tijd met elkaar. Je kunt bijvoorbeeld elkaar massages geven, gezichtsmaskers nemen, nagels lakken en lekker in bad (of onder de douche) gaan.

Ergens een ijsje eten

Wij hebben veel ijssalons in de buurt, dus deze kunnen we sowieso al afstrepen. Maar hij blijft lekker en leuk. Is je kind wat ouder, dan kunnen jullie ook samen ergens koffie gaan drinken. (Dit kan trouwens ook met een jonger kind en een ander drankje ????.)
IJsje eten ijssalon

Picknicken

Deze activiteit is goed te combineren met andere dates zoals wandelen, een treinreis of fietsen. Maar het kan natuurlijk ook een activiteit op zich zijn. En de locatie maakt eigenlijk niet zoveel uit, het kan zelfs in de woonkamer of tuin! Je kunt er ook voor kiezen om de picknick samen voor te bereiden. En heb je een Minecraft-fan? Hou dan eens een Minecraft-picknick.

Weekendje weg

Nog nooit gelukt bij ons, maar deze staat wel op mijn lijstje, zeker nu mijn kinderen ouder worden. Samen met één van mijn kinderen een nachtje (of langer) weg. De mogelijkheden zijn hier ook weer eindeloos, een hotel in je eigen woonplaats, overnachten bij familie, een vakantiepark of zelfs een stedentrip in het buitenland.

Hou een knutselmiddag- of avond

Vaak ontstaat knutselen bij ons thuis spontaan, maar dit kun je natuurlijk ook afspreken. Zeker met wat oudere kinderen zou je van tevoren kunnen bespreken wat ze willen knutselen en hier tijd voor kunnen plannen. Wellicht kunnen jullie aan de slag met een nieuwe techniek en hier dan ook alvast spullen voor inkopen.
Knutselmiddag

Dagje pretpark of dierentuin

Een dagje weg met het hele gezin is gezellig, maar 1-op-1 heeft ook wat. Zo kunnen jullie de hele dag precies zo inrichten als jullie zelf willen. Zitten je kinderen op verschillende scholen, dan zijn de studiedagen meestal niet hetzelfde. Dit is een ideale dag om met één van je kinderen dit te gaan doen. Voor de andere(n) hoef je dan maar een halve dag opvang te regelen.

Maak een treinreis

Heeft jouw kind een eigen OV-chipkaart? Wist je dat je daar gratis een NS Kids Vrij-abonnement op kunt zetten (voor kinderen van 4 t/m 11 jaar)? Zo hoef je alleen nog maar je eigen kaartje te betalen. En voor jongeren van 12 t/m 18 jaar is er een Jongeren Dagkaart; daarmee kunnen ze tijdens daluren voor nog geen 8 euro onbeperkt met de trein reizen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kunnen jullie een korte of juist lange reis maken.

High tea

Je kunt het jezelf makkelijk maken en ergens een high tea reserveren. Of jullie gaan gezellig samen aan de slag en duiken de keuken in om allerlei lekkers te bakken.
High tea thuis
Voor mijn dertigste verjaardag organiseerde ik een high tea en ik deze blog deel ik een aantal  recepten: high tea recepten.

Ga samen zwemmen

Een paar uurtjes samen zwemmen, afhankelijk van het weer in een binnenzwembad of bijvoorbeeld een strandje, is ook een goed date-idee. Zeker als je kind nog geen zwemdiploma heeft, is het heerlijk dat je maar op één kind tegelijk hoeft te letten.

Maak een fietstocht

Deze date is meer geschikt voor als het buiten mooi weer is. Afhankelijk van de leeftijd en vaardigheden van je kind kunnen jullie samen op één fiets gaan of juist allebei zelf fietsen. De lengte en duur van de fietstocht kiezen jullie natuurlijk ook weer zelf.

Ga samen naar het strand

Het weer maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Het kan heerlijk zijn om even lekker uit te waaien op het strand of juist zandkastelen te bouwen in jullie badkleding.
Strand zee

Ga naar een optreden of voorstelling

Ook bij deze date kun je het weer zo groot maken of klein houden als je zelf wilt. Gaan jullie naar een groot concert of bezoeken jullie een kleine voorstelling in de buurt? In Utrecht organiseren de bibliotheken regelmatig voorstellingen bijvoorbeeld. Bij een echt optreden is het wel handig om iets van gehoorbescherming te regelen voor je kind, bijvoorbeeld deze kindergehoorbeschermers.

Ga minigolfen

Een wat actievere date. Bij mooi weer lekker op een baan buiten en bij slecht weer kun je op zoek gaan naar een binnenbaan. Bijvoorbeeld glow in the dark minigolf bij Glowgolf.

Samen schaatsen

Ook een actieve date en koud, maar je moet toch een keer samen geschaatst hebben! En daarna natuurlijk lekker opwarmen met een warm drankje en/of soep.

Probeer een nieuw recept

Houdt je kind van koken of bakken dan kan dit ook een hele gezellige (en lekkere!) date zijn. Laat hem of haar het recept kiezen en ga samen naar de winkel om de ingrediënten te kopen. Daarna aan de slag in de keuken en tot slot genieten van het resultaat.
Nieuw recept proberen

Probeer samen een nieuwe sport

Kies een sport uit die jullie beiden nog nooit gedaan hebben. Is het kind waarmee je op date gaat al wat ouder dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor karten, een klimmuur, laser gamen, poolen of zelfs skydiven (bij een indoor skydivecentrum ????.)

Bezoek een museum

Zijn jullie wel eens samen bij het dichtstbijzijnde museum geweest? Of staat er een museum al lang op je lijstje, maar zijn jullie er nog nooit aan toe gekomen? Dan is nu een mooie gelegenheid. Of laat je kind het museum kiezen en laat je verrassen!
Mag ik even van deze gelegenheid gebruik maken om het museum van mijn vader onder de aandacht te brengen? Houdt je kind van treinen, geschiedenis of industrie dan is dit een aanrader: het Museum van Zuilen.
 
Museum van Zuilen

 

Ga kijken bij een sportwedstrijd

Kies een sport die jullie beiden leuk vinden om te bekijken en zoek uit waar en wanneer je een wedstrijd kun zien. Dit kan bijvoorbeeld bij de voetbalclub om de hoek zijn of kampioenschap schaatsen in een stadion.

Koop een nieuw boek bij een boekenwinkel

Dit is alleen een date als jouw kind ook echt van lezen houdt ????. Dan kunnen jullie prima samen een uurtje rondstruinen in een grote boekenwinkel of eventueel de bibliotheek. En als jullie weer thuis zijn, lekker met een dekentje op de bank samen lezen.

Spelletjesmiddag of -avond

Weer een date waarbij jullie lekker thuis kunnen blijven (tenzij jullie een aracadehal bezoeken, wat óók een leuk date-idee is!): samen een middag of avond bordspellen spelen. Met lekkere snacks erbij. Samen gamen mag natuurlijk ook.
Spelletjeskast

Laat je kind kiezen

Deze lijst is vrij uitgebreid, maar er is nog één optie die niet mag ontbreken. Laat je kind kiezen wat jullie gaan doen! Dan wordt de date sowieso een succes. Als jullie regelmatig samen gaan daten, kunnen jullie ook om en om kiezen. Of samen een planning maken.
Wat jullie ook gaan doen, ik wil je alvast heel veel plezier wensen. Geniet ervan! 

Bewaar op Pinterest:

Ouder en kind dates ideeën en planner

 


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics Made Easy - Statcounter