Een tijd terug heb ik gekleurde poffertjes gemaakt. Toen ik mijn foto’s aan het terugkijken was, kwam ik ze tegen. Te leuk om geen blog over te maken eigenlijk, dus hier komt alsnog een blog over eenhoorn poffertjes. Leuk voor tijdens een unicorn feestje of om uit te delen op school!

gekleurde poffertjes zo maak je ze

Zo maak je gekleurde poffertjes

Voor het poffertjes recept heb ik niet moeilijk gedaan en gewoon de Poffertjes Mix van Dr. Oetker gebruikt. Mocht je het liever vanaf scratch maken, dan kun je dit recept van Laura’s Bakery proberen: poffertjes recept. Vervolgens heb ik het beslag over zes bakjes verdeeld.

poffertjes beslag

Aan ieder bakje voegde ik wat vloeibare voedingskleurstof toe. De hoeveelheid kleurstof bepaalt of de poffertjes meer een pastelachtige kleur krijgen of juist een felle kleur. Begin gewoon met een klein beetje kleurstof toe te voegen. Ik gebruik hier altijd een cocktailprikkertje voor, zo heb je niet gauw te veel. Roer het goed door, tot het beslag een egale kleur heeft. De kleur die het beslag nu heeft, zal ook ongeveer de kleur van de poffertjes worden als ze gaar zijn.

gekleurde poffertjes beslag

Een ander voordeel van het beslag kleuren met prikkertjes is dat je op deze manier ook steeds ongeveer evenveel kleurstof toevoegt, waardoor de verschillende kleuren beslag wel steeds dezelfde intensiteit hebben. Mocht je het feller willen, dan ga je gewoon voor een tweede (of misschien zelfs derde) ronde kleurstof toevoegen.

Je hebt maar drie kleuren kleurstof nodig; rood, geel en blauw. De kleuren kun je namelijk net als gewone verf mengen. Dat heb ik ook gedaan toen ik gekleurde popcorn ging maken. Je kunt bijvoorbeeld twee keer een hoeveelheid rood, geel en blauw doen voor deze kleuren. Voor de mengkleuren gebruik je dan steeds één prikkertje. Bijvoorbeeld één keer geel en één keer rood voor oranje, etc.

Gebruik je liever natuurlijke producten om het beslag te kleuren, dan heb je wellicht wat aan deze ideeën: natuurlijke kleurstoffen.

Ben je tevreden over de kleuren en zijn alle bakjes goed gemengd? Dan is het tijd om de poffertjes te bakken. Je kunt in principe gewoon de instructies uit het recept volgen, maar het is handig om het vuur iets lager te zetten. Als de poffertjes te hard gaan, krijgen ze een bruine buitenkant en dat wil je in dit geval liever niet.

gekleurde poffertjes bakken

Ik had er ook voor gekozen om verschillende kleuren in één lading te bakken, waardoor ik steeds van bakjes moest wisselen, wat extra tijd kostte. Dan is een minder warme pan ook wel handig. Maar je kunt natuurlijk ook steeds één kleur per keer doen.

gekleurde poffertjes

Eenhoorn poffertjes

En toen was het tijd om de poffertjes te versieren. Omdat Kate toen nog helemaal eenhoorn-fan was, heb ik verschillende varianten van eenhoorn poffertjes uitgeprobeerd. Hiervoor heb ik de gekleurde poffertjes, unicorn mix (strooisel), chocolade stiften, spekjes en slagroom gebruikt.

unicorn mix sprinkles

Eerst maakte ik een platte eenhoorn; van alle kleuren één poffertje op een bord, in de vorm van een eenhoornhoofd. Op twee van de poffertjes maakte ik met een chocoladestift gesloten ogen met wimpers, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Een ruitvormig spekje heb ik in twee geknipt en als oren gebruikt. En een spiraalvormig spekje heb ik wat korter geknipt en als hoorn gebruikt. Over het geheel heb ik wat eenhoorn sprinkles gestrooid.

eenhoorn poffertjes

Als je wilt kun je ook nog manen van slagroom toevoegen:

eenhoorn poffertjes slagroom

Deze variant is heel geschikt voor extra leuk avondeten of om te serveren op een kinderfeestje of verjaardag. De andere variant, een torentje, kun je ook gebruiken als traktatie op school.

Eenhoorn traktatie

Voor deze eenhoorn traktatie reeg ik de zes verschillende kleuren poffertjes aan een wat langere tapasprikker van bamboe. De volgorde van de kleuren is: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Op het bovenste poffertje maakte ik weer twee ogen met de chocoladestift en helemaal bovenop kwam weer een stuk spekje als hoorn.

eenhoorn traktatie

Gekleurde poffertjes serveren

Tot slot kun je de gekleurde poffertje ook gewoon op een bord serveren, ze zijn al leuk en lekker genoeg van zichzelf. Lekker met wat poedersuiker en/of vers fruit.

gekleurde poffertjes poedersuiker fruit

Have fun!

Bewaar op Pinterest:

gekleurde poffertjes pinterest afbeelding

*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

free hit counter