Ben je op zoek naar binnen-activiteiten voor kinderen zonder schermen? Om het beeldschermgebruik van je kind te beperken? Of vraag je je gewoon af wat te doen met regen met een kind of wat te doen met een kind van 10 jaar. Of zoek je juist leuke binnen spelletjes met peuters? In dit bericht vind je leuke kinderactiviteiten binnenshuis, voor jonge en oudere kinderen. En ook educatieve activiteiten voor een schoolkind komen aan bod. 

kinderactiviteiten binnen

Leuke activiteiten zonder schermen

Ik ben op zoek gegaan naar leuke kinderactiviteiten voor binnen, zonder schermen. Bij verschillende creatieve mamabloggers heb ik leuke activiteiten gevonden, allemaal Nederlandstalig. Ik link ook nog naar activiteiten op deze blog, dus pin deze post op Pinterest zodat je hem op een een regenachtige (mid)dag makkelijk terug kunt vinden:
activiteiten kinderen

inspiratiekit activiteiten voor kinderenOp zoek naar meer leuke activiteiten voor kinderen? Laat je elke maand inspireren door deze handige service:
Lees hier alles over de InspiratieKit


Vakantie activiteiten kinderen

De vakantieperiode is een tijd van plezier en ontspanning, maar soms kan het een uitdaging zijn om je kinderen bezig te houden zonder schermen. Ik heb een reeks activiteiten die zowel leuk als educatief zijn voor je op een rijtje gezet. Of je kinderen nu dol zijn op auto’s, wetenschap, games zoals Roblox en Pokémon of zelfs bakken, er staat vast wat geschikts bij. Deze ideeën zullen hun creativiteit stimuleren, hun nieuwsgierigheid prikkelen of gewoon voor plezier zorgen. Lees snel verder en ontdek een wereld van plezier met deze leuke vakantieactiviteiten voor kinderen!

Bewaar voor later op Pinterest:

vakantie activiteiten kinderen

DIY autoweg van masking tape

Masking (of schilders)tape is ideaal voor tijdelijke dingen. Het is namelijk weer makkelijk te verwijderen, zonder dat het plakresten achterlaat. Op Leuk met Kids kun je zien hoe je een leuke speelbaan voor auto’s en anders speelgoed op de vloer kunt maken.

kinderactiviteiten binnen - DIY autoweg van masking tape

Regen in een zakje

Op de site van Mama Duizenpoot kun je allerlei leuke en creatieve ideeën vinden die je kunt doen met kinderen. Bijvoorbeeld deze waterkringloop proef, waarmee je kunt zien wat er met water op aarde gebeurt en hoe regen ontstaat. Dit idee van regen in een zakje is leuk, maar kijk zeker even rond op haar site voor nog meer kinderactiviteiten voor binnen.

kinderactiviteiten binnen - Regen in een zakje

Roblox Escape room

Roblox fans in huis? Ze van de schermen krijgen gaat waarschijnlijk makkelijk met behulp van deze Roblox Escape room voor thuis. Het voorbereiden kost jou niet zoveel tijd met deze handige printable en de kinderen kunnen hem vervolgens vrijwel helemaal zelf oplossen.

Pokémon pokéball taartjes maken

Deze Pokémon pokéball taartjes zijn gemaakt in een handomdraai. Je hoeft niet te bakken of iets op te laten stijven, en omdat alleen de aardbeien klein gemaakt hoeven te worden, kun je kinderen ze helemaal zelf laten maken (geef ze gewoon een niet te scherp mesje). Leuke activiteit voor in een vakantie of op een Pokémon kinderfeestje!

Vakantie activiteiten kinderen - Pokéball taartjes maken

Maak een anti-verveelpot

Geen zin om steeds “Ik verveel me.” te horen? Maak dat een anti-verveelpot met allerlei activiteiten ter inspiratie. Of beter nog: zet je kinderen zelf aan het werk! Zo maakten wij hem:

vakantie activiteiten kinderen - anti-verveel-pot

Restaurant spelletjes… die kun je natuurlijk ook thuis doen

Dit zijn een aantal ouderwetse spelletjes die wij vaak aan tafel doen wanneer de kinderen moeten wachten. Maar dit zijn ook prima binnen activiteiten voor op een regenachtige dag bijvoorbeeld (al kunnen ze eigenlijk overal gespeeld worden). Bekijk de restaurantspelletjes.

vakantie activiteiten kinderen - restaurant spelletjes

Super Mario Speurtocht

Een simpele speurtocht voor in huis, waarbij je zelf de activiteiten kunt aanpassen: Super Mario Speurtocht. Leuk voor Mario-fans!

kinderactiviteiten binnen - Super Mario Speurtocht

Een tijdcapsule maken

Leuk voor later: maak een tijdcapsule. Deze handige printables helpen je op weg. Downloaden, printen, invullen en bewaren.

kinderactiviteiten binnen - Een tijdcapsule maken


preview 50 fotografieopdrachten voor kinderenWil je je kinderen op een leuke en creatieve manier bezighouden? Ontdek deze 50 fotografieopdrachten! Elke kaart bevat een unieke opdracht om je kinderen te inspireren en uit te dagen terwijl ze actief blijven. 


 

Zomer activiteiten kinderen

De zomer is het perfecte seizoen om volop te genieten van de warmte en zonneschijn. Maar zelfs als de zon een dagje niet schijnt, het té warm is om buiten te spelen of de regen met bakken uit de lucht valt, zijn er genoeg leuke en creatieve activiteiten om kinderen bezig te houden. Deze lijst met zomeractiviteiten varieert van het maken van je eigen speelijs tot het organiseren van een leuke themadag. Het zijn activiteiten die de zintuigen prikkelen, creativiteit stimuleren en bovenal voor heel veel plezier zorgen. Of je nu op zoek bent naar een knutselproject, een culinaire uitdaging of gewoon iets leuks om te doen op een regenachtige dag, in deze lijst met deze zomeractiviteiten voor kinderen vind je vast een leuk idee.

Bewaar voor later op Pinterest:

zomer activiteiten kinderen

Schepijs maken om te spelen

Als je het niet erg vindt om achteraf de zooi resten van een leuke speelsessie op te ruimen, dan moet je dit idee echt eens proberen: schepijs maken om mee te spelen. Emy beschrijft precies hoe je speelijs, verschillende toppings en ‘slagroom’ kunt maken. Een super leuk sensory play idee!

kinderactiviteiten binnen - Schepijs maken om te spelen

Watermeloen slinger maken

Dit is een vrolijk en leuke zomerse knutsel; een tie-dye watermeloenslinger van… billendoekjes. Leuk om bijvoorbeeld de tuin mee te versieren voor een tuinfeest.

diy watermeloenslinger - zomer activiteiten kinderen

Freakshake maken

Ok, dit is niet de gezondste optie, maar wel heel lekker om een te maken. Houden jullie van milkshakes? Dan valt deze makkelijke freakshake ook zeker in de smaak. Liever wat gezonder? Laat je kind(eren) dat smoothies maken.

chocolade freakshake - zomer activiteiten kinderen

6 binnen-activiteiten voor als het regent in de zomervakantie

Vaak ontkomen we er niet aan: toch een aantal (of veel) dag regen in de zomervakantie. Maar binnen is er ook genoeg te doen: bekijk hier wat wij een paar jaar geleden deden: binnen-activiteiten voor als het regent in de zomervakantie.

binnen-activiteiten kinderen regen zomervakantie

Fruitijsjes maken

Zelf ijsjes maken in de zomervakantie is een leuke activiteit zonder schermen voor kinderen. Je kunt voor heel simpel gaan en ze gewoon aangemaakte limonda (bijvoorbeeld Roosvicee) laten invriezen. Of laat ze lekker aan de gang gaan met vers fruit, zoals wij deden in dit bericht: recept fruitijsjes. En ijs maken met een ijsmachine is natuurlijk ook erg leuk.

recept fruitijsjes - zomer activiteiten kinderen

Hou een themadag

Hebben jullie wel eens een themadag gehouden? Het is heel simpel; je kiest een thema en bedenkt er leuke activiteiten en bijvoorbeeld eten en drinken bij. Inspiratie nodig? Bekijk dan dit bericht: 25 themadag ideeën.

themadag - zomer activiteiten kinderen

Speelgoed uit ijs bevrijden

Soms ben je op zoek naar een binnen-activiteit voor kinderen omdat het buiten té warm is. Dan is deze verkoelende activiteit ideaal: speelgoed bevrijden uit ijs.

speelgoed bevrijden uit ijs - zomer activiteiten kinderen

Zomerse kleurplaten kleuren

Zomer kleurplaten - 24 stuks

Zomer kleurplaten – 24 stuks

Creatieve activiteiten kinderen

Creativiteit is een onmisbaar element in de ontwikkeling van kinderen. Door creatief bezig te zijn, werken ze aan probleemoplossende vaardigheden en wordt de fijne motoriek en hun verbeeldingskracht gestimuleerd. Deze lijst met creatieve activiteiten voor kinderen biedt een schat aan ideeën om hun creatieve geest te prikkelen en te entertainen. Van het maken van dinosaurus fossielen van zoutdeeg tot het ontwerpen van een eigen superheld masker, er zit vast een geschikte creatieve activiteit voor jouw kind(eren) bij!

Bewaar voor later op Pinterest:

creatieve activiteiten kinderen

Dinosaurus fossielen maken van zoutdeeg

Als je een dino-fan in huis hebt, dan moet deze activiteit op jullie knutsel-bucket-list; dinosaurus fossielen maken van zoutdeeg. Maar dit idee is ook her te gebruiken met andere dieren, Lego, schatten uit de natuur, etc. Maya vertelt je precies hoe je deze fossielen kunt maken, inclusief recept voor het zoutdeeg.

kinderactiviteiten binnen - Dinosaurus fossielen maken van zoutdeeg

DIY: klei maken van maïzena en scheerschuim

Zelf klei maken is erg leuk om te doen. Ik gebruik meestal een recept waarbij je kokend water moet gebruiken, dit is dus niet geschikt voor kinderen om zelf te doen. Maar dit recept voor klei van maizena en scheerschuim van Josan is dat wél. Lekker kliederen en ontdekken; hier zijn je kinderen wel een tijdje zoet mee.

kinderactiviteiten binnen - DIY: klei maken van maizena en scheerschuim

Zelf puzzels maken

Ilse maakte deze fruitpuzzels voor haar peuter en als je wilt kun ze downloaden op haar blog. Wat oudere kinderen kunnen zelf een puzzel maken, bijvoorbeeld van een mooie afbeelding in een tijdschrift of een tekening. Volg verder de instructies van Ilse hoe je ze mooi houdt (deze stappen zijn ook heel leerzaam).

kinderactiviteiten binnen - Zelf puzzels maken

DIY: zelf een sneeuwbol maken

Sneeuwbollen hebben iets magisch, zeker voor kinderen. Even schudden en dan kijken hoe de glitters dwarrelen. En je kunt ze dus ook gewoon zelf maken! Sofie vertelt je precies hoe je zelf een sneeuwbol kunt maken. Een leuk creatief werkje en ook een origineel zelfgemaakt cadeau-idee!

kinderactiviteiten binnen - DIY: zelf een sneeuwbol maken

Super helden maskers maken

Melanie schreef een handige DIY (mét gratis sjabloon) voor het zelf maken van maskers. Ze beschrijft hoe je een basismasker kunt maken en hier zijn natuurlijk eindeloos veel variaties op mogelijk. Na het maken van deze maskers, moet er natuurlijk mee gespeeld worden, dus ze zijn weer lekker even bezig :).

kinderactiviteiten binnen - Super helden maskers maken

Maak een geheimtaalwiel

Een geheimtaal vond ik zelf als kind altijd heel interessant. Een aantal jaar geleden vond ik het dan ook erg leuk om dit geheimtaal codewiel met de kinderen te maken. Aan wie zou jij een brief in geheimtaal schrijven?

geheimtaal codewiel - creatieve activiteiten kinderen

Pokémon happy stones maken

Ken jij het concept van happy stones al? Je versiert een gladde steen en laat hem ergens achter om de vinder wat blijer te maken. Dat concept deed me denken aan Pokémon Go, dus we hebben de twee gecombineerd en maakten Pokémon happy stones.

Pokémon happy stones - creatieve activiteiten kinderen

Slijm maken

Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met slijm. Haat vanwege de zooi die het kan geven. En liefde omdat mijn dochter er heerlijk mee bezig kan zijn als ze van de schermen af moet. De zooi wordt gelukkig minder naarmate ze ouder wordt en zelf opruimt 🙂 Tip: koop een veilige slijmactivator, dat is beter voor je kind dan (lenzenvloeistof met) borax.

kinderactiviteiten binnen - Slijm maken

Thuis activiteiten kinderen

Welke tijd van het jaar het ook is, thuis en zonder schermen valt er nog steeds genoeg te beleven voor kinderen. Een huiselijke omgeving kan de perfecte setting zijn voor leerzame en leuke activiteiten die de creativiteit, nieuwsgierigheid en ontwikkeling van je kind kunnen stimuleren. Van het experimenteren met kleuren tot het spelen met ‘loose parts’, deze activiteiten zijn handig om je kind(eren) betrokken en bezig te houden terwijl ze nieuwe vaardigheden leren. Laat deze activiteiten een inspiratiebron zijn voor jou en je kind(eren) om samen te ontdekken en te leren in het comfort van je eigen huis.

Bewaar voor later op Pinterest:

thuis activiteiten kinderen

Experimenteren met kleuren

Experimenten zijn hier in huis altijd een groot succes. Kimberley deed een experiment met kleuren met haar kinderen. Leuk en leerzaam op bijvoorbeeld een regenachtige middag. Van al die kleuren word je vanzelf weer vrolijk ;-).

Spelen met ‘loose parts’

Linda heeft een interessant en duidelijk stuk geschreven over het spelen met ‘loose parts’. Zeker de moeite om even door te lezen en daarna je kind(eren) los te laten gaan met kleine onderdelen die je al in huis hebt. Mijn jongens vonden het altijd erg leuk om loose parts te gebruiken als lading van treinen en ook Kate kan tijden zoet zijn met kleine steentjes of kraaltjes.

kinderactiviteiten binnen - Spelen met loose parts

Sudoku’s voor kleine kinderen

Hou je zelf van puzzelen en sudoku’s? En wil je deze laatste puzzelvorm graag introduceren bij je kind(eren)? Dan zijn deze simpele sudoku’s voor kleine kinderen ideaal. En gratis te downloaden!

sudokus kleine kinderen - thuis activiteiten

Tafels oefenen met een spelletje

Een binnen-activiteit kan ook leerzaam zijn. Met deze handige printables kunnen kinderen de tafels van vermenigvuldiging oefenen op een leuke manier. Je hebt ook nog twee dobbelstenen nodig om deze tafel spelletjes te spelen.

tafel spelletjes - thuis activiteiten kinderen

Maak regenboogrijst

Houd jouw kind van regenboogkleuren? Maak dan eens deze vrolijke regenboogrijst. Het maken is al een leuke activiteit op zich en daarna kan er ook nog weken mee gespeeld worden.

regenboogrijst - thuis activiteiten kinderen

Oefen de fijne motoriek

Heeft jouw kindje nog wat moeite met de juiste pengreep, maar wil je dit op een andere manier oefenen? Bekijk dan deze 6 oefeningen de juiste pengreep eens.

pengreep oefenen - thuis activiteiten kinderen

Doe een experiment

Experimenten vinden mijn kinderen eigenlijk altijd wel leuk om te doen. De allereerste keer dat we experimenten deden heb ik denk ik vastgelegd in deze blogpost: een experiment en oobleck. Je hebt er baking soda en azijn voor nodig of water en maïzena.

experiment oobleck - thuis activiteiten kinderen

Schermtijd beheren kind

Dat is een behoorlijk lijst met activiteiten geworden 😉 Ik hoop dat dit je genoeg inspiratie geef om je kind(eren) bezig te houden zonder schermen. Het gebruik van schermen is tegenwoordig niet meer weg te denken en dat is ook prima. Het gaat er om hoe je de schermtijd van je kind(eren) (en jezelf 😉 beheert en dat deze niet alle andere vormen van plezier en leren verdringt.

Om je te helpen de schermtijd van je kind(eren) onder controle te houden, heb ik een speciale bundel in mijn webshop samengesteld. Deze schermtijdbundel bevat een reeks hulpmiddelen, waaronder de anti-verveelpot printable, schermtijd-geld, een ochtendroutine voor schermtijd en een schermtijd-bingo om extra schermtijd te verdienen. Deze bundel bevat ook handige schermtijd-meters en een zelf in te vullen klusjesschema om je te helpen het overzicht te bewaren. Het is een digitaal bestand, dus je kunt het meteen na aankoop downloaden, printen en beginnen met het implementeren van deze handige tools.

Ik hoop dat je kind(eren) en jij veel plezier zullen hebben als jullie een van de activiteiten uit deze lijst gaan doen. Enjoy!

Wat is jullie favoriete activiteit zonder schermen?

Bewaar op Pinterest:
kinderactiviteiten binnen Pinterestkinderactiviteiten binnen - gave ideeen kinderen pinterestbinnen-activiteiten voor kinderen zonder schermen

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:
Web Analytics