Deze week heb ik iets voor het eerst gedaan: slijm maken. Onwerkelijk voor de DIY/knutsel/mamablogger die ik ben, ik weet het ????. En ik vond het nog niets eens zo makkelijk. Maandag was ik speciaal naar de winkel gegaan om contactlenzenvloeistof (met Borax) te kopen, maar ik was vergeten mijn lijmvoorraad te checken. En lijm is toch wel behoorlijk essentieel voor goed slijm. Gisteren ging ik daarom op pad om goede lijm te scoren en ik kwam met verschillende soorten thuis. Het leek me leuk om slijm met vier verschillende soorten lijm te maken en te kijken welke voor het beste resultaat zorgt. Lees snel verder voor ons oordeel.
slijm maken - vier soorten lijm getest

Benodigdheden slijm maken

Als basis voor dit onderzoek gebruikte ik een (inmiddels oud) slime recipe van Elmer’s Glue gebruikt. Hiervoor heb je 4 oz (is ongeveer 110 ml) lijm nodig, een halve eetlepel baking soda*, één eetlepel lenzenvloeistof (je kunt beter deze veilige slijmactivator gebruiken) en voedingskleurstof. Als je het leuk vindt, kun je er ook nog glitters aan toevoegen en zo glitter-slijm maken.

NB Via bol.com kun je allerlei soorten lijm en slijmbenodigdheden kopen. Wij hebben zelf glitter, metallic en colour changing lijm uitgeprobeerd, dat gaf een erg gaaf resultaat.

slijm maken - vier soorten lijm getest - benodigdheden


inspiratiekit activiteiten voor kinderenOp zoek naar meer leuke activiteiten voor kinderen? Laat je elke maand inspireren door deze handige service:
Lees hier alles over de InspiratieKit


Bewaar op Pinterest:

beste lijm voor slijm - Pinterest afbeelding


Gerelateerde berichten

Recept cloud dough
Recept klei
Recept wit zoutdeeg
Recept bellenblaas; voor grote bellen
Meer sensory play ideeën


De vier soorten lijm

De vier soorten lijm die we getest hebben voor het slijm maken, waren: zelfgemaakte lijm, Wibra kinderlijm, Pritt knutsellijm en Hema bureaulijm.

slijm maken - vier soorten lijm getest

Slijm met Hema bureaulijm

We begonnen het slijm maken met de Hema bureaulijm. In één flesje zit 100 gram, dus we hebben het hele flesje in één keer leeggeknepen in een bakje. Omdat de buitenkant van het flesje wit was, dacht ik dat de lijm ook wit zou zijn, maar die was dus doorzichtig. Daarna hebben we een halve eetlepel baking soda er bij gegooid en heel goed geroerd, zodat we zo min mogelijk klontjes zouden hebben. Vervolgens een scheutje slijmactivator, omdat er op deze pagina (ooit) stond dat je maar een kwart eetlepel nodig zou hebben. Weer goed roeren. Toen hebben we een beetje rode gel voedingskleurstof van Wilton toegevoegd en rode glitters van de Action. Het bleef nog best plakkerig, dus ik heb nog aardig wat scheutjes lenzenvloeistof toe moeten voegen voordat we goed slijm hadden dat niet aan je handen bleef plakken. Maar toen hadden we wel heel mooi rood glitterslijm:

slijm maken - vier soorten lijm getest - rode glitter slijm

Slijm met Wibra Kinderlijm

Daarna was het tijd voor de Wibra Kinderlijm. Deze lijm is ook doorzichtig en zit in een wat grotere fles, dus ik heb precies 100 gram afgewogen. Weer de halve eetlepel baking soda erbij en goed roeren. Toen heb ik alvast de kleurstof toegevoegd, dit keer een oranje gel voedingskleurstof. Er even doorroeren en toen was het tijd voor de lenzenvloeistof. Dit keer heb ik de scheutjes geteld en ik kwam uit op zes scheutjes voordat het slijm niet meer plakkerig was. (Tip: voeg steeds een scheutje toe en roer het goed door. Haal het niet uit het bakje voordat het slijm uit zichzelf van de randen loskomt, anders krijg je een enorme kliederboel.) Gouden glitters maakten deze slijm af.

slijm maken - vier soorten lijm getest - oranje glitter slijm

 

Slijm met zelfgemaakte lijm

Toen maandag de lijm op was, heb ik een poging gedaan om zelf lijm te maken met behulp van het recept zelf lijm maken van 24 Kitchen. Dit was op zich een heel leuk experiment, maar eer dat de lijm was afgekoeld, was het alweer tijd voor het avondeten. Ik heb het afgedekt en de volgende dag zag het er zo uit:

 

slijm maken - vier soorten lijm getest - zelfgemaakte lijm

Een beetje vast, maar het het leek me toch leuk om te testen. Vooral omdat dit een uitkomst zou kunnen bieden als je geen lijm in huis hebt en toch graag slijm met lijm wil maken (de ingrediënten zijn melk, azijn, baking soda en water; dat heb ik altijd wel in huis). Helaas was dit geen succes. Ik heb weer dezelfde stappen gevolgd, maar na vier scheutjes lenzenvloeistof zag ik al dat dit niets ging worden. Het was totaal niet plakkerig en gewoon uit elkaar te trekken. Experiment mislukt.

slijm maken - vier soorten lijm getest - oranje slijm

Slijm met Pritt

Tot slot ging ik aan de slag met Pritt knutsellijm*. Deze lijm is wit, net zoals Elmer’s Glue. In een flesje zit ook 100 gram, dus we hebben weer het hele flesje gebruikt. Halve eetlepel baking soda, goed roeren, rode kleurstof, goed roeren, vijf scheutjes lenzenvloeistof, roeren, witte glitters en weer roeren. Wat opviel bij deze lijm was de geur. De andere soorten lijm waren vrijwel geurloos en dat is eigenlijk wel fijn. (Deze lijm vind ik trouwens wel echt superfijn om mee te werken bij papierknutsels.)

Achteraf gezien ben ik misschien iets te scheutig geweest met de contactlenzenvloeistof en was vier misschien ook wel genoeg geweest. En dan nog de kleur: die werd roze, omdat de lijm wit is. Ik heb wel drie keer de voedingskleurstof toegevoegd, maar het werd niet echt rood.

slijm maken - vier soorten lijm getest - roze slijm

Volg je mijn Pinterest-bord Activiteiten met kinderen al?

Conclusie slijm maken, welke lijm?

Over slijm met zelfgemaakte lijm kunnen we kort zijn: dat werkt niet. De slijm op basis van de Hema bureaulijm en Wibra kinderlijm leken veel op elkaar. Dat is ook niet zo gek, want het is waarschijnlijk bijna hetzelfde spul. Ik vond deze slijm mooi, zeker met de glitters; een beetje transparant en fijn spul om mee te spelen. De slijm op basis van Pritt knutsellijm was op zich prima, maar de geur stond mij een beetje tegen en ik vond het jammer dat ik de kleur niet goed kreeg. Overigens mengden de drie soorten die gelukt waren prima samen, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Als ik weer lijm ga kopen om slijm te maken, dan zou ik kiezen voor doorzichtige lijm.

slijm maken - vier soorten lijm getest - oranje slijm lego poppetjes

Kant-en-klare slijmpakketten

Heb je geen zin om alle ingrediënten los bij elkaar te zoeken of ben je op zoek naar een leuk cadeautje, dan zijn deze kant-en-klare pakketten misschien wel wat voor je:
slijm maken pakketten

Gratis handige printable

Bij deze blogpost heb ik een download gemaakt waarin precies staat wat je nodig hebt om slijm te maken en hoe je het maakt, plús nog dertien andere sensory play-recepten.

Dit is een printable waarin ik 14 speelrecepten van mijn blog heb verzameld. Het leek mij handig om ze allemaal op één plek te hebben. Als je ze uitprint en in de keuken bewaard hoef je niet steeds je tablet of telefoon te ontgrendelen én je hebt altijd snel een knutselidee (voor op een regenachtige dag) voor handen.

Het ene vel bevat recepten die eetbaar en geschikt zijn voor kleine kinderen, zoals een sensory bin, klei recept, eetbare verf, gekleurde spaghetti, peuterlijm, regenboogrijst, gekleurd zoutdeeg en gelatine. Op het andere vel kun je recepten en ideeën vinden voor grotere kinderen, namelijk voor slijm, cloud dough, bellenblaas, puffy paint, verf voor in bad en wit zoutdeeg.
 

 

Meer sensory play ideeën

Recept cloud dough

cloud dough recept
Recept cloud dough

Sensory tub

sensory tub - speelidee
Sensory tub

Gekleurde spaghetti

gekleurde spaghetti - zo maak je het
Sensory tub

Recept klei

recept zelf klei maken
Recept klei

Maanzand

maanzand
Maanzand

Regenboogrijst

regenboogrijst
Regenboogrijst

Wat is jouw favoriete lijm om slijm mee te maken?

 

Bewaar voor later op Pinterest:

slijm maken pinterest
beste lijm slijm pinterest
welke lijm voor slijm Pinterest

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics