Vorig jaar hebben we het ‘gewone’ recept voor zoutdeeg gebruikt (gelijke hoeveelheden bloem, zout en water). Dit jaar wilde ik net wat anders doen en kwam ik via een oud recept op met maïzena en baking soda uit. Je krijg hiermee spierwitte klei en het drogen zou drie keer zo snel moeten gaan. Dat sprak me wel aan.

recept wit zoutdeeg


*De productlinks in dit bericht zijn bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Recept wit zoutdeeg

 

Spierwitte ‘klei’ gemaakt van maïzena en baking soda. Wordt hard na drogen, droogt sneller dan zoutdeeg.

Ingrediënten
1/2 kopje maïzena
1 kop baking soda/natriumbicarbonaat/zuiveringszout
3/4 kopje water

Doe alle ingrediënten in een pan en roer ze door elkaar. Verwarm het mengsel op middellaag vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Als het er uit ziet als aardappelpuree kun je stoppen met roeren en het mengsel in een schaal doen. Bij mij zag het er zo uit:

 

mengsel wit zoutdeeg recept

 

Laat het afkoelen met een natte doek over de schaal. Als het afgekoeld is, moet je het nog even goed kneden met wat maïzena tot het niet meer plakkerig is. Je kunt de klei dan direct gebruiken of luchtdicht bewaren in de koelkast (de klei op kamertemperatuur gebruiken).

Misschien kun je het zuiveringszout wel vervangen door gewoon zout. Als ik het recept nog een keer ga maken, zal ik dat uitproberen. (JA, dat kan! Ik heb het uitgeprobeerd en beschreven in het bericht: Handafdrukken maken in zoutdeeg – Aangepast recept .) Wil je gekleurde klei maken, gebruik dan met voedingskleurstof gekleurd water.

Gisteren heb ik de klei gemaakt en vanmiddag zijn we er mee aan de slag gegaan. De klei plakte wel aan de tafel vast, maar dat kwam omdat ik te eigenwijs was om er eerst wat maïzena over te verstuiven. Toen ik dat wel had gedaan ging het al een stuk beter. Uitrollen met een deegroller, vormpjes uitsteken (deze zijn leuk) en eventueel een gaatje maken met een rietje.
Ik vond deze klei wel moeilijker te verwerken dat het zoutdeeg van vorig jaar, maar dat is ook een jaar geleden dus wellicht herinner ik het me niet goed. Het is erg zacht, waardoor het lastig was om de uitgestoken vorm op het bord/de bakplaat te krijgen. Maar het droogt wel een stuk sneller dan gewoon zoutdeeg. Net als vorig jaar heb ik de versieringen weer laten drogen op de kachel en ze zijn nu, na ongeveer 10 uur drogen, al goed hard, terwijl het vorig jaar meer dan 24 uur duurde. Wil je de versieringen in de oven bakken, doe dat dan een uur op ongeveer 80 graden Celsius en draai alles na een half uur een keer om.
Mack lag te slapen, maar we hebben een afdruk gemaakt van Ewans hand. Het lijkt met leuk om dat ieder jaar te doen en te vergelijken. Ik heb nog wat over voor Macks hand.

 


Gerelateerde berichten

Mini saucijzenbroodjes voor het kerstdiner op school
Cadeau labels Kerst – 9 leuke kaartjes
Handleiding adventskalender knutselen: krans met Christmas crackers
Kinderkerstmenu
Gratis haakpatroon sneeuwvlok
Gratis feestdagen planner – pakket met 11 handige printables


wit zoutdeeg drogen

 

 

Bewaar voor later op Pinterest:
wit zoutdeeg speelrecepten pinterest

recept wit zoutdeeg Pinterest
recept wit zoutdeeg Pinterest

 


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Soort nieuwsbrief

Web Analytics