Het is gelukt dit jaar: handafdrukken maken in zoutdeeg. Drie jaar geleden maakte ik een afdruk van Ewans handje, toen ik voor het eerst wit zoutdeeg maakte. Het leek me leuk om dat ieder jaar van al mijn kinderen te doen, maar het is dat jaar niet eens meer bij Mack gelukt (#loedermoeder *kuch*). Maar gisteren had ik nieuwe maïzena gekocht en stond het op de adventskalender dus ik waagde weer een poging en dat leidde tot een verbeterd recept.

Drie jaar geleden maakte ik het witte zoutdeeg met maïzena, baking soda en water en liet ik het tien uur drogen op onze gaskachel. Inmiddels heb ik een mooie grote oven (en geen gaskachel meer), dus dit jaar heb ik ze in de oven gestopt. Dat duurde wel wat langer dan een uur, maar sommige stukken waren ook behoorlijk dik. Ik denk dat het uiteindelijk twee uur duurde voordat de afdrukken goed gedroogd waren en ik ze kon inkleuren met viltstift (toen de kinderen op bed lagen ;P ). Ik maakte er deze grappige kerstmannen van (bedankt Pinterest ;).

Overigens heb ik dit keer gewoon zout gebruikt in plaats van baking soda en dat ging prima. Dus ik denk dat het tijd is voor een nieuwe versie van het recept:

 

 

Nieuw recept wit zoutdeeg

Spierwitte ‘klei’ gemaakt van maïzena en zout. Wordt hard na bakken in de oven.

Ingrediënten
1/2 kopje maïzena
1 kop zout
3/4 kopje water

Doe alle ingrediënten in een pan en roer ze door elkaar. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Op een gegeven moment wordt het dikker en klonterig. Als het er uit ziet als aardappelpuree kun je stoppen met roeren en het mengsel in een hittebestendige schaal doen. Bij mij zag het er zo uit:

 

 

Laat het een beetje afkoelen met een natte doek over de schaal. Als het afgekoeld is, moet je het nog even goed kneden tot het niet meer plakkerig is. Je kunt de klei dan direct gebruiken of luchtdicht bewaren in de koelkast (verwerk de klei op kamertemperatuur).
Afhankelijk van de dikte kun je de klei in de oven hard bakken, op 80 graden Celsius, 1-2 uur. Draai de vormpjes halverwege een keer om.

Het deeg is erg zacht en dus moeilijk te verplaatsen. Als het even kan is het dus handig om het uit te rollen op een bakplaat bedekt met bakpapier en daar uit te steken/handafdrukken te maken.

Heb jij wel eens zoutdeeg gemaakt?

 

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: