15 december 2015

Handafdrukken maken in zoutdeeg - Aangepast recept

Het is gelukt dit jaar: handafdrukken maken in zoutdeeg. Drie jaar geleden maakte ik een afdruk van Ewans handje, toen ik voor het eerst wit zoutdeeg maakte. Het leek me leuk om dat ieder jaar van al mijn kinderen te doen, maar het is dat jaar niet eens meer bij Mack gelukt (#loedermoeder *kuch*). Maar gisteren had ik nieuwe maïzena gekocht en stond het op de adventskalender dus ik waagde weer een poging en dat leidde tot een verbeterd recept.

Drie jaar geleden maakte ik het witte zoutdeeg met maïzena, baking soda en water en liet ik het tien uur drogen op onze gaskachel. Inmiddels heb ik een mooie grote oven (en geen gaskachel meer), dus dit jaar heb ik ze in de oven gestopt. Dat duurde wel wat langer dan een uur, maar sommige stukken waren ook behoorlijk dik. Ik denk dat het uiteindelijk twee uur duurde voordat de afdrukken goed gedroogd waren en ik ze kon inkleuren met viltstift (toen de kinderen op bed lagen ;P ). Ik maakte er deze grappige kerstmannen van (bedankt Pinterest ;).


Overigens heb ik dit keer gewoon zout gebruikt in plaats van baking soda en dat ging prima. Dus ik denk dat het tijd is voor een nieuwe versie van het recept:


Nieuw recept wit zoutdeeg


Spierwitte 'klei' gemaakt van maïzena en zout. Wordt hard na bakken in de oven.

Ingrediënten
1/2 kopje maïzena
1 kop zout
3/4 kopje water

Doe alle ingrediënten in een pan en roer ze door elkaar. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Op een gegeven moment wordt het dikker en klonterig. Als het er uit ziet als aardappelpuree kun je stoppen met roeren en het mengsel in een hittebestendige schaal doen. Bij mij zag het er zo uit:
Laat het een beetje afkoelen met een natte doek over de schaal. Als het afgekoeld is, moet je het nog even goed kneden tot het niet meer plakkerig is. Je kunt de klei dan direct gebruiken of luchtdicht bewaren in de koelkast (verwerk de klei op kamertemperatuur).

Afhankelijk van de dikte kun je de klei in de oven hard bakken, op 80 graden Celsius, 1-2 uur. Draai de vormpjes halverwege een keer om.

Het deeg is erg zacht en dus moeilijk te verplaatsen. Als het even kan is het dus handig om het uit te rollen op een bakplaat bedekt met bakpapier en daar uit te steken/handafdrukken te maken.

Heb jij wel eens zoutdeeg gemaakt?Bekijk ook mijn overzichtspagina Kerst.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestTwitter, Google+YouTube en/of Bloglovin'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SintSint