Deze week is het Play Dough Pledge Week; een aantal blogs (Nurturestore, The Imagination Tree, Sun Hats and Wellie Boots) bloggen de hele week over leuke ideeën om te spelen, leren en ontdekken met klei. Ze vragen je om mee te doen en deze week je kind(eren) met klei te laten spelen, dus de keuze voor knutseldonderdag was deze week snel gemaakt. Lees ook deze post over The benefits of playing with play dough.


Ik vind het fijn om zelf klei te maken, zoals ik al eerder schreef. Je krijgt een grote hoeveelheid, zachte klei en je weet precies wat er in zit. Dat vind ik erg fijn met Mack, want hij stopt nog steeds dingen in zijn mond, vooral als hij denkt dat het wel eens eetbaar zou kunnen zijn en dat is natuurlijk met klei het geval. Voor vandaag besloot ik een verse lading groene klei te maken, volgens dit recept. Je kunt het natuurlijk vanaf deze Engelse blog maken en het is bijna hetzelfde recept als de Pepernotenklei uit december, maar ik zal toch nog even opschrijven hoe ik het vanmiddag gemaakt heb.

 

Recept om zelf klei te maken

Je hebt nodig:
– 2 koppen bloem
– 0,5 kop zout
– 2 eetlepels cream of tartar (optioneel, eventueel kun je in plaats hiervan een scheut citroensap gebruiken)
– 2 eetlepels plantaardige olie (ik heb zonnebloemolie gebruikt)
– ongeveer 1,5 kop kokend water
– voedingskleurstof

Doe alle droge ingrediënten plus de olie in een kom en meng ze. Roer dan het kokende water er door. Voeg daarna wat voedingskleurstof toe. Als het wat afgekoeld is, moet je het heel goed kneden tot het een egale kleur heeft en het niet meer plakt. Klaar!

Het is wel belangrijk om de klei na afloop luchtdicht te bewaren, anders droogt het uit en kun je het niet meer gebruiken. Het blijft dan lang goed; de klei die ik in december heb gemaakt is nog steeds te gebruiken.


Gerelateerde berichten:

Gekleurde spaghetti
Spelen met gelatine
Slijm maken – vier soorten lijm getest


 

Kleien met Mack – 15 maanden

Alle eerdere keren dat Mack klei had (stiekem gepakt van Ewan of bewust door mij gegeven) probeerde hij het op te eten. Hij stopt tegenwoordig niet meer standaard alles in zijn mond, dus ik besloot het weer eens te proberen. Ewan werd hier erg zenuwachtig van, want ik heb hem juist geleerd dat Mack geen klei mag, omdat hij het opeet. De klei die ik gemaakt had was erg zout, wat natuurlijk niet goed is voor kleine kinderen, maar één hapje zou geen enorme ramp zijn. Hij nam een hap en trok een heel vies gezicht. Ik hoopte dat hij het zo vies zou vinden dat hij het verder niet meer in z’n mond zou stoppen, maar dat was helaas niet zo. Dus na een paar minuten was het kleien met Mack helaas over, want hij bleef het maar proberen.

 

Kleien met Ewan – 4 jaar

Voor Ewan had ik wat meer dingen klaargezet om samen met de klei mee te spelen, zoals te zien is op bovenstaande foto. Rietjes en een schaar, roerstokjes, gedroogde bonen, erwten en pasta, cupcake bakjes en knutselogen. Ik had ook voor het kleien gekozen, omdat ik geen zin had in wéér een zombieknutselwerk. Maar het eerste wat hij deed was een zombie maken:

Daarna werden er nog meer zombiedingen geknutseld en ook Angry Birds en varkens. Hij heeft er nog wat andere kleuren play doh bijgehaald en uiteindelijk kwamen er ook nog auto’s bij. Het valt me op dat hij sinds kort de kleuren niet meer mengt. Hij vond het heel leuk en heeft er bijna twee uur mee gespeeld.

Meer sensory play ideeën

 

Recept cloud dough

cloud dough recept

Sensory tub

sensory tub - speelidee

Gekleurde spaghetti

gekleurde spaghetti - zo maak je het

Maanzand

maanzand

Regenboogrijst

regenboogrijst

Slijm maken

slijm maken

 


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: