zaterdag 5 november 2011

HoPC - dag 5 - kliederen met klei

Dag 5 van de Hands on Play Challenge - kliederen met klei was een groot succes :) We zijn vanochtend gelijk begonnen, nog in pyjama, dus het kliederen was niet zo erg. Het was de bedoeling om zelf klei te maken volgens het recept op de site en vervolgens je kind er mee te laten spelen, zónder instructies te geven. En ze te laten experimenteren met allerlei dingen zoals pasta, rietjes, knikkers, etc.

Ik had alleen niet alle ingrediënten van het recept voldoende op voorraad, dus ik besloot een ander recept te gebruiken. We hebben cloud dough gemaakt, een mengsel van bloem en olie. Ik wilde iets maken waar Mack (8 maanden, stopt alles in z'n mond) eventueel ook mee zou kunnen spelen, dus ik heb gekozen voor bloem en zonnebloemolie. Maar je kunt ook bloem en babyolie gebruiken, ruikt een stuk lekkerder! De verhoudingen zijn 8 cups bloem op 1 cup olie. Maar ik had ook niet zoveel bloem meer, dus ik was van plan een mengsel te maken met 2 cups bloem en een kwart cup olie. Ik vroeg Ewan de dop vast van de fles olie te halen en voordat ik het wist had hij een onbekende hoeveelheid bij de bloem gegoten.. Maar dat bleek ook heel goed te werken.

Nichtje Olivia kwam inmiddels even kijken en wilde het ook wel proberen. Zij heeft het recept wel goed gevolgd en eigenlijk kwamen we op hetzelfde spul uit. De textuur van cloud dough is echt heel bijzonder. Ik had er al over gelezen en dan kun je je er niet zoveel bij voorstellen, maar het voelt echt heel erg zacht. Je kunt er vormpjes mee maken, zoals met zand, maar het valt ook weer heel makkelijk uit elkaar.

Olivia en ik hebben wat geëxperimenteerd. Eerst hebben we wat extra olie toegevoegd om te zien wat er gebeurde en daarna wilde ze het kleuren. Dat probeerden we eerst met vloeibare voedingskleurstof, maar dat werkte niet (door de olie?). Ik had ook nog kleurstof in poedervorm en dat werkte wel. Het werd een mooie kleur roze en Ewan kreeg dus ook roze, want hij wilde ook kleuren en had verder geen keus (maar dat vond hij helemaal niet erg). Daarna hebben we aan Olivia d'r deeg nog wat glitterpoeder toegevoegd, waardoor het ook superlekker ging ruiken.

Ik heb Ewan en Olivia gedoseerd dingen gegeven om mee te spelen. Eerst gewoon wat keukendingen, later pompoms, veren en linten. Bij die laatste dingen vroeg Ewan steeds of hij het wel vies mocht maken. Hij maakte een ijsje:

Toen vroeg hij of Thomas er ook bij mocht. Thomas zou hij het liefst overal bij willen, maar dat mag meestal niet. Maar Thomas heeft hij ook heel vaak dubbel en in het kader van de challenge dacht ik dat ik het dit keer maar moest toestaan. Dus één van de Thomassen is nu 'vieze' Thomas. Op dit moment was Ewan al een uur met de cloud dough aan het spelen en door het toevoegen van Thomas kwam daar nog een half uur bij :)

Ewan vond het heel erg leuk en heeft er dus anderhalf uur mee gespeeld. Ik heb er ruim een uur bij gestaan en papa de rest van de tijd. Het was niet de klei van het recept, dat wil ik ook graag nog een keer proberen. En niet zoveel rommel? Dat viel nog wel tegen, maar het was het wel waard :)

1 opmerking:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...