Inkopen doen voor Sinterklaas en kerst; het lijkt ieder jaar een grotere uitdaging te worden. De kinderen hebben ideeën genoeg, vooral nog meer games, LEGO en NERF, maar we hebben al zoveel speelgoed. En eigenlijk zitten ze nog te veel op de schermen. Daarom wil ik dit jaar ieder kind ook wat knutselspullen cadeau geven.

inspiratie kindercadeautjes

Knutselspullen zijn namelijk hartstikke leuk en zijn een goede tegenhanger voor te veel schermtijd. Daarnaast blijven ze meestal niet jaren in huis, kunnen ze weinig ruimte in nemen en zijn ze vaak ook te koop voor een klein prijsje (al kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt).

 

Knutselspullen zijn leuk!

Het zal je waarschijnlijk niet verrassen (je bent tenslotte op een knutselblog), maar ik vind knutselspullen hartstikke leuk, ook voor mezelf. En er is zoveel keus; natuurlijk gewoon de basisknutselspullen, maar ook leuke knutselpakketten en het steeds populairder wordende knutselspeelgoed.

 

Basisbenodigdheden knutselen

Ieder huishouden (met kinderen) zou wat mij betreft de volgende basisknutselspullen in huis moeten hebben:
– Een schaar en lijm 
Verf en kwasten
Met deze basis kun je al een heel eind komen, met knutselen kun je immers maken wat je zelf bedenkt. Het is ook heel handig om verschillend afvalmateriaal te verzamelen om mee te knutselen, zoals kartonnen dozen en verpakkingen, plastic doppen, eierdozen, etc.

knutselspullen voor kinderen

Leuke knutselpakketten

Daarnaast kun je de knutselspullen natuurlijk bijna oneindig uitbreiden met andere leuke dingen, zoals bijvoorbeeld klei, stempels, (strijk)kralen en kleurboeken. Maar er zijn ook hele leuke knutselpakketten te koop. Onder andere pakketten om zelf slijm, gipsen beeldjes, mozaïeken of sieraden te maken.
Bij bol.com kun je heel veel van deze knutselspullen vinden. Ook de dingen die je juist precies nodig hebt voor een bepaald project en die ze in de budgetwinkels niet hebben, zoals vloeipapier, papieren zakken en zelfklevend folie bijvoorbeeld.

 

Knutselspeelgoed

Wat mij opviel toen ik in Het Grote Speelgoedboek van bol.com bladerde, was dat er ook steeds meer knutselspeelgoed komt. Dit is een combinatie van ‘gewoon’ speelgoed en knutselspullen.
Een voorbeeld hiervan zijn de Washimals; schattige dieren die je zelf kunt versieren en daarna weer schoon kunt maken. Of de Poopsie Slime poppen, die je eten kunt geven en vervolgens slijm uitwerpen. Een superleuke ontwikkeling vind ik dit!

Goede tegenhanger voor (te) veel schermtijd

Knutselen is hier in huis één van de beste alternatieven voor schermtijd, vooral nu het kouder wordt en het buitenspelen minder populair. Het is niet saai, ze kunnen er hun creativiteit in kwijt en ondertussen verbeteren ze stiekem ook nog hun fijne motoriek. Win-win-win dus!

Tegen verveling

Als de schermen uit moeten, is de eerste reactie meestal “maar wat moet ik dan doen, ik verveel me”. Hoewel ik ze meestal eerst een paar minuutjes geef om zelf iets te bedenken, word ik het gezeur meestal snel zat en begin ik ideeën te opperen. Een idee dat met knutselen te maken heeft, is dan meestal de winnaar en hetgeen wat ze gaan doen.

kate knutselspullen voor kinderen

Stimuleert de creativiteit

Wellicht overbodig om dit te zeggen, maar knutselen stimuleert de creativiteit. Het leuke aan knutselen is dat ze kunnen maken wat ze zelf willen. Als mijn jongens met hun hoofd nog helemaal in de game die ze op dat moment veel spelen zitten, gaan ze vaak bij het knutselen ook hiermee aan de slag. Dit motiveert ze om er langer mee bezig te zijn en het is erg leuk om te zien hoe ze hun creatieve ideeën uitwerken.

 

Goed voor de fijne motoriek

Daarnaast is knutselen goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Met ieder projectje kunnen ze dit op een leuke manier oefenen. En dat hebben ze zelf niet eens door 😉

crayola kwast kate - kindercadeautjes

Leuke kleine Sinterklaascadeautjes

Ook zit er nog een aantal andere voordelen aan geven van knutselspullen als cadeau. Knutselspullen zijn gebruiksvoorwerpen en gaan dus op. Ze kunnen weinig ruimte innemen en zijn al te koop vanaf een lage prijs.

 

Het wordt gebruikt en gaat op

Ik vind het best lastig om oud speelgoed weg te doen. Dan heb ik het niet over speelgoed dat kapot is, maar wel over het lievelingsspeelgoed waar ze nu te oud voor zijn geworden. Bij knutselspullen heb ik dit probleem niet. Het wordt gebruikt en op een gegeven moment is het op. Van de knutselwerkjes bewaar ik een selectie en van de rest maak ik een foto (of niet).

 

Weinig ruimte

Dit ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoeveel knutselspullen je hebt (wij hebben een knutselkast vol), maar in principe zijn dit geen grote dingen. Zeker als je alleen voor de basis gaat, kun je in één mandje alles kwijt en daar kunnen de kinderen wel uren mee bezig zijn.

 

Ook voor een laag prijsje

Knutselspullen zijn al vanaf een heel laag bedrag te koop. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wij hebben zelf een combinatie van goedkope en duurdere spullen, want vaak merk je het wel in de kwaliteit (dat is logisch).

 

Zo kregen we van bol.com verf en kwasten van Crayola om uit te proberen. Ik merkte dat deze kwasten veel beter zijn dan die uit een budgetwinkel. En Ewan was helemaal blij met de vorm van de verfdoos, hij voelde zich net Bob Ross.

 

ewan bob ross crayola verf palet

 

Ook de stiften van Bruynzeel zijn heel fijn. Ik heb weleens een goedkoop mandje stiften gekocht, waarvan een gedeelte al uitgedroogd was toen we ze voor het eerst probeerden. En mijn kinderen vinden stiften die het niet goed doen heel erg frustrerend. Dus dan geef ik liever wat meer uit om deze frustratie te voorkomen.

Winactie Play-Doh Kitchen Pizzeria

Wij mochten wat knutselspullen uitproberen, maar ik mag ook iets weggeven! Namelijke de Play-doh Kitchen Pizzria. Mack en Kate hebben deze al uitgebreid getest en laten je in dit filmpje zien hoe je pizza’s van klei kunt bakken:

 

 

*De winactie is helaas afgelopen.*

 

kindercadeautjes inspiratie pinterest

 

Wat geef ik mijn kind voor Sinterklaas?

Ik heb er al helemaal zin in om wat leuke dingen voor ze uit te zoeken. Natuurlijk krijgen ze ook wel iets wat ze op hun lijstje hebben staan hoor, ze hebben ten slotte niet voor niets zo hard gewerkt aan het knutselen van hun verlanglijstjes. En ik hou zelf ook gewoon erg veel van speelgoed, dus ik vind het heel leuk om te geven. Maar dit is een mooie aanvulling.

 

Hebben jullie Het Grote Speelgoedboek ontvangen? Wat komt er zeker op het lijstje te staan?

 


Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met bol.com. 


Bewaar op Pinterest:
kindercadeautjes inspiratie pinterest

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics