Vaderdag knutselen is een leuke manier om samen met je kind(eren) waardevolle herinneringen te creëren en tegelijkertijd iets speciaals te maken voor de belangrijkste man in hun leven. Het is een tijd waarin je de creativiteit van kinderen kunt stimuleren en ze hun waardering en liefde voor hun vader op een persoonlijke en unieke manier kunnen uiten.

Er is zoveel meer mogelijk dan de standaard zelfgemaakte stropdas of ontbijt op bed. In deze blog post laat ik je een aantal unieke en originele ideeën voor Vaderdag knutselen zien.

Vaderdag knutselen 5 cadeau ideeën

Foto-boekenlegger maken (Vaderdag knutselen)

Een foto-boekenlegger is een perfect Vaderdag cadeau, vooral voor vaders die van boeken houden natuurlijk. De boekenlegger zal niet alleen handig bijhouden waar papa is gebleven in zijn boek, hij zal ook iedere keer bij het openen van een boek ervoor zorgen dat papa begroet wordt door de lachende gezichten van zijn kinderen. 

Zo maak je een foto-boekenlegger

 1. Foto selecteren: Begin met het kiezen van een of twee mooie foto’s van de kinderen of foto’s die speciaal zijn voor papa. Vanwege het lange staande formaat van een boekenlegger kun je vaak twee foto’s kwijt of drie vierkante afbeeldingen.
 2. Uploaden naar Canva: Ga naar Canva (www.canva.com) en maak een nieuw ontwerp aan (rechtsboven paarse knop ‘Een ontwerp maken’). Selecteer ‘Aangepast formaat’ en voer de afmetingen in voor je boekenlegger. De standaardafmeting voor een boekenlegger is 5 x 15 cm (cm kun je kiezen via de drowdown). Upload vervolgens de geselecteerde foto(‘s) via de knop ‘Uploads’ in het linkermenu.
 3. Foto aanpassen: Zodra de foto is geüpload, klik je erop om deze aan je ontwerp toe te voegen. Sleep de hoeken van de foto om deze passend te maken voor de grootte van de boekenlegger. Zorg ervoor dat de foto de volledige ruimte van de boekenlegger vult voor het mooiste effect. Of de halve ruimte als je twee foto’s gebruikt. Voeg in dat geval ook de tweede foto toe en zorg dat ze samen de hele boekenlegger vullen.
 4. Tekst toevoegen: Klik op ‘Tekst’ in het linker menu. Hier kun je een lief berichtje of een grappige quote toevoegen. Kies een lettertype en grootte die goed bij de foto passen. Je kunt de tekstkleur ook aanpassen om ervoor te zorgen dat deze goed leesbaar is tegen de achtergrond van de foto.
 5. Ontwerp downloaden: Als je tevreden bent met je ontwerp, klik dan op ‘Delen’ in de rechter bovenhoek. Kies vervolgens voor ‘Downloaden’ en selecteer bij bestandstype ‘PDF Afdrukken’. Zo zorg je ervoor dat je het downloadt in de juiste afmetingen en krijg je een hoge resolutie voor de beste printresultaten.
 6. Printen en afwerken: Print je ontwerp het liefst op stevig papier en knip het uit. Als je de boekenlegger extra duurzaam wilt maken, kun je hem lamineren (in dit geval kun je ook gewoon papier gebruiken). Knip de boekenlegger na het lamineren nog een keer uit. 

Tips en variaties

 • Kies een foto die een speciale betekenis heeft voor papa. Het kan een foto zijn van een speciale dag, zoals de dag dat de kinderen leerden fietsen of gewoon een foto van een dag dat ze samen veel plezier hadden. 
 • Laat de kinderen een boodschap schrijven op de achterkant van de boekenlegger. Dit kan een eenvoudig “Ik hou van je, papa” zijn of een langer bericht waarin ze uitleggen waarom ze zo dol zijn op hun vader. Doe dit vóór het lamineren als je dat van plant bent.
 • Maak een reeks boekenleggers met verschillende foto’s. Op deze manier kan papa de boekenlegger kiezen die past bij zijn stemming of het boek dat hij leest.

Foto boekenlegger maken Vaderdag

Vaderdagkrant voor Vaderdag knutselen

Een Vaderdagkrant is een creatief en gepersonaliseerd cadeau dat een glimlach op het gezicht van elke vader zal toveren. Het idee is om een minikrant te maken die volledig draait om je vader – zijn leven, zijn interesses en jullie gezamenlijke herinneringen. Dit is vooral een Vaderdag knutselen project voor wat oudere kinderen en je moet er ook bijtijds mee beginnen. 

Wat superleuk is als je nog een baby hebt: ieder jaar een krant maken, waarbij het kind steeds meer zelf gaat doen. Door de jaren heen heb je dan prachtige serie aan herinneringen en je weet altijd wat je kunt geven voor Vaderdag!

Zo maak je je eigen Vaderdagkrant

 1. Kies een formaat: Kies eerst het formaat voor je krant. Dit kan zo simpel zijn als een vel A4-papier dat je dubbelvouwt of je kunt meerdere pagina’s samenvoegen voor een meer omvangrijke krant.
 2. Plan je inhoud: Bedenk wat je in je krant wilt opnemen. Je kunt denken aan persoonlijke interviews, grappige verhalen, foto’s van jullie samen of zelfs een horoscoop speciaal voor papa. Verdeel de ruimte op elke pagina en schets waar elke sectie zal komen te staan.
 3. Creëer je inhoud: Nu komt het leuke deel – het maken van de inhoud! Je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je wilt. Misschien wil je een ‘Top 10 Papa Momenten’ lijst maken, of een puzzel maken die alleen je vader zou kunnen oplossen.
 4. Samenstellen en afdrukken: Als je al je inhoud hebt, is het tijd om het samen te voegen en af te drukken. Je kunt dit met de hand doen of een online tool zoals Canva gebruiken om een professioneel uitziende layout te maken.

Ideeën voor verschillende soorten artikelen en secties die je in de krant kunt opnemen

 • Voorpagina: Schrijf een liefdevol hoofdartikel over waarom papa zo speciaal is.
 • Persoonlijke interviews: Interview broers, zussen of je moeder over hun favoriete herinneringen met papa.
 • Dad jokes sectie: Wie houdt er niet van een goede ‘dad joke’? Verzamel zijn favorieten en maak er een hele pagina van.
 • Foto galerij: Gebruik foto’s van jullie samen om een mooie galerij te maken.
 • Papa’s favorieten: Een sectie gewijd aan zijn favoriete dingen – zijn favoriete maaltijd, zijn favoriete film, zijn favoriete manier om te ontspannen, etc.
 • Dankbetuigingen: Een ruimte waarin elk gezinslid kan schrijven wat ze het meest waarderen aan papa.
 • Weerbericht: Maak een grappig weerbericht dat voorspelt ‘een stortvloed aan knuffels’ of ‘een warme dag vol liefde’.

Sokken met een speciale boodschap

Met dit cadeau kwam Mack vorig jaar uit school als verrassing voor Vaderdag. Zelf versierde sokken zijn een leuk cadeautje voor Vaderdag. Ze zijn niet alleen praktisch, maar ze kunnen ook worden gepersonaliseerd met een speciale boodschap die papa elke keer dat hij ze draagt zal zien. Bovendien is dit een knutselproject dat zelfs jonge kinderen met wat hulp kunnen maken. Ideaal voor Vaderdag knutselen dus.

Zo maak je sokken met een speciale boodschap (of tekeningen)

 1. Koop witte sokken: Kies voor een paar comfortabele, witte sokken. De boodschap blijft beter zitten als ze van katoen zijn.
 2. Kies een speciale boodschap: Denk na over wat je op de sokken wilt schrijven. Het moet iets zijn dat papa zal waarderen en dat ook kort genoeg is om op een sok te passen. Je kunt je kind natuurlijk ook gewoon zelf tekeningen op de sokken laten maken.
 3. Gebruik textielstiften: Om de boodschap op de sokken te schrijven, kun je het beste textielstiften gebruiken. Deze zijn speciaal gemaakt om op stof te gebruiken.
 4. Laat de sokken drogen: Voordat je de sokken inpakt, moet je ze volledig laten drogen. Dit zorgt ervoor dat de boodschap of tekeningen niet vervagen of vlekken geven.

Suggesties voor de boodschappen 

 • Een eenvoudige boodschap zoals “Beste Papa” of “Ik hou van jou”
 • Een grappige boodschap zoals “Papa’s niet storen sokken” of “Superheld in rust”
 • Een inspirerende citaat of een regel uit papa’s favoriete liedje
 • Een datum (of meerdere), bijvoorbeeld de geboortedata van de kinderen

Vaderdag sokken

Papa’s overlevingspakket 

‘Papa’s Overlevingspakket’ is een speelse en praktische manier om papa te verwennen met allerlei kleine benodigdheden en verwennerijen die hij leuk vindt. Het idee is om een doos, mand of tas te vullen met items die hij graag gebruikt of nodig heeft en het als een verrassingspakket te geven. Een ‘Papa’s Overlevingspakket’ is een leuk en doordacht cadeau dat je helemaal kunt aanpassen aan de persoonlijkheid en voorkeuren van je vader. 

Zo stel je Papa’s Overlevingspakket samen

 1. Kies een container: Zoek eerst een geschikte container voor je overlevingspakket. Dit kan een doos, mand, tas of zelfs een gereedschapskist zijn, afhankelijk van wat je denkt dat papa het leukst zou vinden.
 2. Selecteer de items: Vervolgens kies je verschillende items om in het pakket te doen. Hieronder vind je een aantal suggesties.
 3. Verpak de items: Verpak de items op een leuke manier. Dit kan zo eenvoudig zijn als alles gewoon in de doos, mand of tas te stoppen, of je kunt creatief worden met cellofaan, linten en handgeschreven labels.
 4. Doe een label op het pakket: Ten slotte, maak een leuk label of kaartje met iets als “Papa’s Overlevingspakket” erop en bind het aan het pakket.

Suggesties voor items om in het pakket op te nemen

 • Favoriete snacks: Denk aan chocolade, nootjes, chips of wat hij maar graag eet.
 • Cadeaubonnen: Dit kunnen cadeaubonnen zijn voor zijn favoriete winkel, restaurant, of digitale diensten zoals iTunes, Shopify of Pathe Thuis.
 • Klein gereedschap: Als je vader een klusjesman is, kun je kleine gereedschappen of handige gadgets toevoegen die hij kan gebruiken.
 • Persoonlijke verzorgingsproducten: Denk aan aftershave, douchegel of misschien een nieuwe tandenborstel.
 • Favoriete drankjes: Een fles van zijn favoriete bier, wijn, koffiebonen of zelfs een leuke nieuwe koffiemok zou hier goed kunnen werken.
 • Hobby benodigdheden: Afhankelijk van zijn hobby’s, kun je relevante items toevoegen, zoals visgerei, tuinhandschoenen, kookgerei, boeken, enz.

preview Vaderdag bonnenboekjeOp zoek naar een bijzonder cadeautje voor Vaderdag? Bekijk dan dit Vaderdag Bonnenboekje eens. Met 28 unieke en hartverwarmende activiteiten kunnen je kind en zijn of haar vader samen onvergetelijke momenten beleven. Laat hem zien hoeveel hij betekent voor jullie en geef hem een cadeau vol waardevolle herinneringen. Bekijk nu het Vaderdag Bonnenboekje.


Persoonlijk Vaderdag Memory-Spel

Een gepersonaliseerd memory-spel is een origineel cadeau-idee dat niet alleen uniek en zinvol is, maar ook een geweldige manier om samen met papa quality time door te brengen. Met dit spel kunnen kinderen en hun vader samen spelen en tegelijkertijd mooie herinneringen ophalen aan de foto’s op de kaarten. Het idee is om een set memory-kaarten te maken met foto’s die speciaal zijn voor je vader – het kan een foto zijn van jullie samen, zijn favoriete plek, zijn favoriete object of zelfs iets grappigs dat jullie samen delen. Plus, het creëren van het spel kan op zichzelf al een leuke activiteit zijn! 

Herinneringen delen is een belangrijk onderdeel van Vaderdag en dit persoonlijke memory-spel biedt een leuke en creatieve manier om dit te doen. Maak het nog specialer door het samen te spelen op Vaderdag!

Zo maak je een gepersonaliseerd memory-spel

 1. Selecteer foto’s: Begin met het kiezen van 12 tot 24 foto’s. Dit kunnen familiefoto’s zijn, foto’s van speciale gelegenheden, foto’s van papa met de kinderen, of zelfs foto’s van papa’s favoriete dingen (zijn auto, favoriete voetbalteam, huisdier, enz.).
 2. Gebruik een sjabloon:  Om het maken van het memory-spel makkelijker te maken, heb ik een sjabloon in Canva gemaakt. Deze kun je vinden via deze blogpost: memory spel zelf maken. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het template kunt gebruiken om je eigen gepersonaliseerde memory-spel te maken.
 3. Printen en uitknippen: Zodra je je kaarten in de template hebt gezet en tevreden bent met hoe het eruit ziet, kun je het afdrukken en uitknippen.

Tips om het spel interessant en leuk te houden

 • Maak het uitdagend: Je kunt het spel moeilijker maken door meer paren kaarten toe te voegen. 
 • Voeg een creatieve draai toe: Misschien wil je een paar kaarten toevoegen die niet direct voor de hand liggen, zoals een foto van zijn favoriete gerecht of de cover van zijn favoriete boek. Het zou een leuk gesprek kunnen opleveren.
 • Voeg variatie toe: Naast foto’s kun je ook kaarten met letters of cijfers toevoegen, vooral als jongere kinderen ook meespelen. Dit maakt het spel gelijk educatief.
 • Praat over de foto’s: Een leuk aspect van het spelen met een gepersonaliseerd memory-spel is het ophalen van herinneringen die elke foto met zich meebrengt. Laat papa het verhaal achter elke foto vertellen wanneer deze wordt gematcht.

Vaderdag memory


memory spel sjabloon previewWil je een uniek en persoonlijk memory spel maken? Met dit Canva-sjabloon is het een fluitje van een cent! Voeg je eigen foto’s toe en ontwerp een spel dat helemaal bij jou past.


 

Een persoonlijk, handgemaakt cadeau is een leuke manier om te laten zien hoeveel we om iemand geven. Voor Vaderdag is dit niet anders. Elk van de knutselideeën die ik heb besproken, biedt een unieke manier om je waardering en liefde voor je vader te tonen. Het mooie van deze ideeën is dat ze niet alleen leuk zijn om te maken, maar dat ze ook een speciale, persoonlijke touch hebben.

Ik moedig je aan om creatief te zijn met deze Vaderdag knutselen ideeën. Vergeet niet dat het uiteindelijk de liefde en gedachte die je in het cadeau steekt zijn, die het echt betekenisvol maken. Pas deze ideeën aan de persoonlijkheid van je vader en jouw eigen behoeften aan. Misschien wil je iets extra’s toevoegen aan de Vaderdagkrant of een ander item in Papa’s overlevingskit stoppen – dat is het mooie van knutselen, er zijn geen vaste regels!

Tenslotte, ik wens iedereen een hele fijne Vaderdag toe. Of je nu tijd doorbrengt met lekker eten, een spelletje speelt of gewoon geniet van elkaars gezelschap, ik hoop dat het een dag wordt vol liefde en geluk. En vergeet niet, het zijn de herinneringen die we samen maken die het leven echt de moeite waard maken. Fijne Vaderdag!

Bewaar op Pinterest:
Vaderdag knutselen cadeau ideeën Pinterest-afbeelding


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: