Ben je op zoek naar snelle knutselactiviteiten maar heb je even geen inspiratie? In dit bericht heb ik meer dan 100 ideeën voor je verzameld, onderverdeeld in activiteiten voor peuters en kleuters, basisschoolkinderen, tieners en voor jezelf! Zo kun je altijd een leuke creatieve activiteit vinden, ook op de drukste dagen. Have fun!

snelle knutselactiviteiten fb

Knutselactiviteiten voor kleuters en peuters

 1. Vingerverven: Gebruik niet-giftige verf en laat je peuter of kleuter met zijn of haar vingers (en handen) schilderen op een groot vel papier.
 2. Gezichtjes tekenen: Geef je kind een stapel papieren bekers en wat stiften. Laat gezichtjes tekenen op de bekers.
 3. Kleuren sorteren: Geef je kind gekleurde pompons of knopen en laat deze per kleur op een vel papier plakken (of in een bakje stoppen).kleuren sorteren snelle knutselactiviteiten kleuters peuters
 4. Papieren kronen: Snijd of knip een kroonvorm uit karton en laat je kind deze versieren met stickers, glitters en kleurrijke stukjes papier.
 5. Pasta schilderen: Geef je kind ongekookte pasta en laat ze beschilderen. Eenmaal droog, kunnen ze worden gebruikt voor sieraden of andere kunstwerken.
 6. Rijgen: Geef je kind grote kralen en een veter. Laat de kralen aan de veter rijgen om hun eigen ketting of armband te maken.
 7. Stickers plakken: Geef je kind een vel met stickers en een blanco vel papier. Laat de stickers op het papier plakken om hun eigen kunstwerk te maken.stickers plakken snelle knutselactiviteiten kleuters peuters
 8. Zandtekeningen: Gebruik een dienblad met een dunne laag zout of fijn zand. Laat je kind met zijn of haar vinger tekeningen of letters maken in het zand.
 9. Kleurrijke ijsstokjes: Laat je kind ijsstokjes versieren met stiften, verf of glitters. Ze kunnen later worden gebruikt voor bouwprojecten of als boekenleggers.
 10. Papieren maskers: Gebruik een papieren bord, snijd er gaten voor ogen uit en laat je kind het versieren met stiften, veren, glitters en andere versieringen om er een masker van te maken.
 11. Stempelen: Gebruik groenten of fruit (zoals een halve aardappel of appel) als stempel. Doop ze in verf en druk ze op papier.stempelen snelle knutselactiviteiten kleuters peuters
 12. Natuurlijke kunst: Verzamel tijdens een wandeling of in de tuin natuurlijke materialen zoals bladeren, takjes en bloemen. Laat je kind deze op papier plakken om een natuurlijk kunstwerk te maken.
 13. Handafdrukken maken: Gebruik niet-giftige verf om handafdrukken van je kind op papier te maken. Daarna kunnen de handafdrukken versierd worden zodat ze op een dier of monster lijken. Dit is ook een leuke herinnering aan hoe klein hun handjes ooit waren.
 14. Kleien: Geef je kind een stukje klei of speeldeeg en laat hem of haar hun eigen creaties maken, zoals dieren, bloemen of wat ze maar willen.kleien snelle knutselactiviteiten kleuters peuters
 15. Puzzelstukjes schilderen: Als je oude puzzels hebt met ontbrekende stukjes, laat je kind de overgebleven stukjes schilderen en versieren.
 16. Toiletrolletjes: Spaar lege toiletrolletjes en laat je kind ze versieren met stiften, stickers en papier om dieren, monsters of figuren te maken.
 17. Papieren waaiers: Vouw een papier in een accordeon-stijl en versier het. Vouw het vervolgens uit om een waaier te maken.
 18. Papier scheuren: Geef je kind verschillende kleuren papier en laat het in stukjes scheuren en vervolgens op een ander vel plakken om een mozaïek te maken.papier scheuren snelle knutselactiviteiten kleuters peuters
 19. Zelfgemaakte schudbekers: Vul lege plastic flesjes met rijst, bonen of kralen en laat je kind ze versieren. Daarna kan ermee geschud worden om muziek te maken.
 20. Kleurrijke collage: Geef je kind oude tijdschriften of folders en laat kleurrijke afbeeldingen uitknippen of scheuren om op papier te plakken.
 21. Magische tekeningen: Geef je kind een wit waskrijtje om op wit papier te tekenen. Ga er vervolgens met waterverf overheen en zie hoe de tekening “magisch” verschijnt!magische tekening maken snelle knutselactiviteiten kleuters peutersmagische tekening snelle knutselactiviteiten kleuters_peuters
 22. Textuurposter: Verzamel verschillende stukjes stof en materialen (fluweel, zijde, schuurpapier) en laat je kind ze op papier plakken om een textuurposter te maken.
 23. Vingerafdruk dieren: Gebruik stempelkussens of niet-giftige verf en laat je kind vingerafdrukken op papier zetten. Voeg met een stift ogen, poten en andere details toe om dieren te maken.
 24. Natuurlijke kwasten: Verzamel takjes, bladeren en veren en plak ze aan korte stokjes. Je kind kan ze gebruiken als penselen om mee te schilderen.
 25. Textuurtekeningen: Geef je kind verschillende materialen (zoals bubbeltjesplastic, gaas, munten of schuurpapier) om onder een vel papier te leggen en eroverheen te kleuren met krijt of kleurpotloden.textuurtekening snelle knutselactiviteiten kleuters peuters

Deze activiteiten zijn niet alleen snel en eenvoudig, maar ook goed voor de fijne motoriek en creativiteit van je kind. Bij kleine kinderen is het verstandig om goed toezicht te houden, vooral als je materialen gebruikt die klein zijn of verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Bewaar voor later op Pinterest:
snelle knutsels kinderen Pinterest afbeelding

Knutselactiviteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd

 1. Origami: Maak eenvoudige origami-figuren, zoals een boot, hoed of kikker. Er zijn veel online tutorials beschikbaar voor beginners.
 2. Zelfgemaakte boekenleggers: Gebruik stevig papier, linten, stickers en kleurpotloden om persoonlijke boekenleggers te maken.
 3. Magische kraskaarten: Laat kinderen een tekening maken met heldere kleurpotloden op karton. Schilder er vervolgens overheen met een mengsel van zwarte verf en afwasmiddel. Eenmaal droog, kunnen ze erin krassen om kleurrijke ontwerpen te onthullen.
 4. Zelfgemaakte puzzels: Laat kinderen een tekening maken op stevig papier en vervolgens in stukken knippen om hun eigen puzzel te maken. Eventueel kun je de tekening voor het knippen lamineren voor extra stevigheid.
 5. Fotolijst versieren: Laat kinderen een eenvoudig houten of kartonnen fotolijstje versieren met verf, glitters, knopen en andere versieringen.
 6. Zelfgemaakte sleutelhangers: Gebruik kralen, linten en speciale sleutelhangerhaken om gepersonaliseerde sleutelhangers te maken.
 7. Pop-up kaarten: Laat kinderen een eenvoudige pop-up kaart maken door figuren te knippen en deze in het midden van een gevouwen stuk papier te plakken.
 8. Zelfgemaakte magneten: Gebruik kleine houten vormen, verf ze en plak er een magneetstrip op de achterkant om gepersonaliseerde (koelkast)magneten te maken.
 9. Zelfgemaakte vliegers: Gebruik licht (vlieger)papier, stokjes en touw om eenvoudige vliegers te maken die echt kunnen vliegen.
 10. Zelfgemaakte stempels: Snijd vormen uit een aardappel, gum of spons en laat kinderen hun eigen stempels maken met verf.
 11. Kralen zonnevangers: Rijg kleurrijke kralen aan een draad in een patroon en hang ze voor het raam.
 12. Zelfgemaakte muziekinstrumenten: Gebruik lege blikjes, dozen en elastiekjes om eenvoudige gitaren, trommels of maracas te maken.
 13. Geheime berichten: Laat kinderen schrijven met wit waskrijt op wit papier. Het bericht wordt zichtbaar wanneer er met waterverf overheen wordt geschilderd.
 14. Zelfgemaakte kalenders: Laat kinderen hun eigen kalenders maken met tekeningen of foto’s voor elke maand.
 15. Kleurrijke sieraden: Gebruik kralen, draad en andere materialen om zelf sieraden te maken.
 16. Zelfgemaakte boekjes of tijdschrift: Vouw enkele vellen papier doormidden en niet ze samen. Kinderen kunnen hun eigen verhalen schrijven en illustreren.
 17. Zelfgemaakte windgong: Verzamel oude sleutels, schelpen of kralen en hang ze aan een stok of ring om een windgong te maken.
 18. Optische illusies: Leer kinderen eenvoudige optische illusies te tekenen die de ogen bedriegen. Via Pinterest zijn veel voorbeelden te vinden.
 19. Zelfgemaakte badges: Gebruik karton, stiften en veiligheidsspelden om persoonlijke badges te maken.
 20. Kunst met zout: Teken met lijm op zwart of donker papier en strooi er gekleurd zout overheen voor een uniek kunstwerk. Met waterverf kun je het zout nog mooie kleuren geven.
 21. Draaikolk in een fles: Vul een plastic fles voor de helft met water, voeg glitters en voedselkleurstof toe, vul de rest met plantaardige olie en zie hoe een draaikolk ontstaat wanneer je het schudt.
 22. Kunst met bladeren: Verzamel bladeren en gebruik ze als sjablonen of stempels met verf op papier.
 23. Zelfgemaakte spelborden: Laat kinderen hun eigen bordspel ontwerpen met karton, stiften en kleine voorwerpen als speelstukken.
 24. Kunst met schaduwen: Plaats speelgoed of andere voorwerpen op een zonnige dag op een vel papier en teken de schaduwen die ze werpen.
 25. Zelfgemaakte sneeuwbollen: Gebruik kleine glazen potjes, vul ze met water en glitters. Lijm kleine figuurtjes vast aan het dekseltje en verzegel ze om je eigen sneeuwbol te maken.
 26. Happy stones: Beschilder en versier gladde stenen. Laat ze drogen en verstop ze ergens buiten om een glimlach op het gezicht van de vinder te toveren. Wij maakten Pokémon happy stones.

Deze activiteiten zijn niet alleen leuk en bevorderen creativiteit, maar ze helpen ook bij de ontwikkeling van fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden. Afhankelijk van de leeftijd van je kind is het soms nog nodig om toezicht te houden, bijvoorbeeld als er een lijmpistool of scherpe voorwerpen worden gebruikt.

Knutselactiviteiten voor tieners

 1. Draadkunst op spijkers: Kies een eenvoudig silhouet of woord, hamer spijkers in een houten plank volgens het ontwerp en wikkel gekleurd draad rond de spijkers om het ontwerp te vormen.
 2. Gepersonaliseerde sleutelhangers: Gebruik krimpfolie om ontwerpen te tekenen en te knippen. Vergeet niet een gaatje te maken. Bak ze vervolgens in de oven totdat ze krimpen en hard worden. Voeg een sleutelring toe.
 3. Zelfgemaakte lippenbalsem: Smelt wat bijenwas en voeg kokosolie en essentiële oliën toe. Giet in kleine potjes en laat afkoelen.
 4. Marmertechniek: Gebruik nagellak en water in een bakje om een marmerpatroon te creëren en doop bijvoorbeeld de omslag van een notitieboekje of de deksel van een doosje op potje erin.
 5. DIY telefoonhoesjes: Gebruik permanente markers of nagellak om een blanco telefoonhoesje te versieren.
 6. Gepersonaliseerde pennen: Wikkel washi-tape rond pennen of potloden voor een unieke look.
 7. Vriendschapsarmbanden maken: Knoop een vriendschapsarmband van borduurgaren. Hier kun je zien hoe je dat doet: DIY vriendschapsarmbandjes maken.
 8. Snelle schetsen: Moedig tieners aan om een snelle schets of doodle te maken van iets dat ze die dag hebben gezien of gevoeld, wat helpt bij het ontwikkelen van observatievaardigheden en zelfexpressie.
 9. Zelfgemaakte broches: Gebruik polymeerklei om kleine ontwerpen of figuurtjes te maken, bak ze en voeg een pinsluiting toe aan de achterkant.
 10. DIY oorbellen: Met behulp van kralen, draad en oorhaakjes kunnen tieners hun eigen unieke oorbellen maken.
 11. Gepersonaliseerde mokken: Gebruik een porseleinstift om een blanco mok te versieren. Volg de instructies om de inkt te fixeren, vaak door de mok in de oven te bakken.
 12. Foto-overdracht op hout: Print een foto met een laserprinter, leg deze met het gezicht naar beneden op een stuk hout, wrijf met een natte doek en verwijder voorzichtig het papier om de foto op het hout over te brengen.
 13. DIY onderzetters: Gebruik tegels, verf of washi-tape en een afdichtmiddel om gepersonaliseerde onderzetters te maken. Of haak ze: onderzetters haken.
 14. Gepersonaliseerde t-shirts: Gebruik stencils en textielverf of -markers om een blanco t-shirt te versieren. Of print een gave print op transferpapier en strijk het op een shirt.
 15. Zelfgemaakte haarbanden: Gebruik elastische stof, kralen en/of bloemen om stijlvolle haarbanden te maken.
 16. Decoratieve spiegels: Versier de randen van een kleine spiegel met kralen, schelpen of mozaïekstukjes.
 17. Zelfgemaakte kaarsen: Smelt kaarswas, voeg geur en kleurstof toe en giet in een vorm met een lont.
 18. Decoratieve pennenbakjes: Versier oude blikjes of potjes met washi-tape, verf en/of stof om unieke pennenbakjes te maken.
 19. Zelfgemaakte ansichtkaarten: Gebruik stempels, verf of collagetechnieken om unieke ansichtkaarten te maken.
 20. DIY telefoonstandaard: Vouw een stevig stuk karton of gebruik LEGO-blokjes om een eenvoudige telefoonstandaard te maken.
 21. Gepersonaliseerde notitieblokken: Versier de omslagen van blanco notitieblokken met stempels, stickers of collages.
 22. Visiebord: Gebruik tijdschriften, tekeningen en eventueel afbeeldingen van internet om een collage van je toekomstige leven te maken.
 23. DIY sieradenrek: Gebruik takjes, draad en kleine haakjes om een hangend sieradenrek te maken.
 24. Gepersonaliseerde canvas tassen: Gebruik textielverf, stencils of tie-dye technieken om een blanco canvas tas te versieren.
 25. Zelfgemaakte magnetische bladwijzers: Knip vormen uit gekleurd papier, voeg kleine magneten toe aan de binnenkant en vouw ze om een pagina heen om je plek in een boek te markeren.

Deze activiteiten zijn niet alleen leuk en creatief, maar geven tieners ook de kans om hun persoonlijke stijl en vaardigheden te uiten en te ontwikkelen. Sommige ideeën zijn ook heel geschikt om cadeau te geven of voor dagelijks gebruik.

Knutselideeën voor moeders

 1. Gepersonaliseerde agenda: Versier een blanco agenda met foto’s, stickers en washi-tape om je dagelijkse planning een persoonlijk tintje te geven.
 2. DIY aromatherapie spray: Meng gedestilleerd water met een paar druppels van je favoriete essentiële olie in een spuitfles voor een verfrissende kamer- of linnenspray.
 3. Zelfgemaakte gezichtsmaskers: Meng natuurlijke ingrediënten zoals honing, yoghurt of avocado voor een snel en verfrissend gezichtsmasker.
 4. Creatief dagboek: Begin een art journal waarin je niet alleen schrijft, maar ook tekent, schildert en/of collages maakt.
 5. Mok met quote: Gebruik een porseleinstift om een blanco mok te versieren met een inspirerend citaat.
 6. Zelfgemaakte kaarsen: Smelt restjes oude kaarsen en voeg nieuwe geuren of kleuren toe. Giet in lege glazen potjes voor nieuwe kaarsen.
 7. Creatieve fotolijstjes: Versier eenvoudige fotolijstjes met knopen, kralen of stof voor een uniek tintje.
 8. DIY lichaamsscrub: Meng suiker of zeezout met honing, olijf- of kosolie en voeg eventueel een paar druppels essentiële olie toe voor een verkwikkende lichaamsscrub.
 9. Handgemaakte wenskaarten: Gebruik stempels, stencils, en kleurpotloden om persoonlijke wenskaarten te maken voor vrienden en familie.
 10. Zelfgemaakte badbommen: Combineer zuiveringszout, citroenzuur, Epsom-zout, water, essentiële olie en kleurstof voor ontspannende badbommen. Op internet zijn allerlei recepten te vinden.
 11. Gepersonaliseerde boodschappentassen: Versier een blanco canvas tas met stofverf, stempels en/of patches voor een unieke boodschappentas.
 12. DIY plantenlabels: Gebruik ijsstokjes of stenen en verf of permanente markers om labels te maken voor je (tuin)planten.
 13. Handgemaakte onderzetters: Gebruik tegels, kurk of stof om unieke onderzetters te maken voor je koffie- of eettafel.
 14. Creatief receptenboek: Verzamel je favoriete recepten en versier een notitieboekje met illustraties, foto’s en persoonlijke notities.
 15. Zelfgemaakte haaraccessoires: Gebruik stofresten, knopen en elastiekjes om haarbanden, scrunchies of haarspelden te maken.
 16. DIY geurzakjes: Vul kleine stoffen zakjes met gedroogde lavendel, rozenblaadjes of cederhout voor geurzakjes voor je kledingkast of lades.
 17. Creatieve muurkunst: Gebruik stencils, verf of washi-tape om unieke kunstwerken te maken voor je muren.
 18. Zelfgemaakte kruidenmengsels: Combineer gedroogde kruiden zoals lavendel, rozemarijn of munt met olijf- of kokosolie in een glazen pot voor een zelfgemaakte kruidenolie.
 19. Zelfgemaakte kralen uit tijdschriften: Snijd kleurrijke pagina’s uit tijdschriften in dunne driehoeken en rol ze op rond een tandenstoker. Verzegel met mod podge om gerecyclede kralen te maken.
 20. DIY droogbloemen kunst: Lijst gedroogde bloemen of bladeren in tussen twee stukken glas of in fotolijstjes voor een natuurlijk kunstwerk.
 21. Zelfgemaakte gezichtstoner: Combineer toverhazelaar met een paar druppels essentiële olie zoals lavendel of rozenwater voor een verfrissende gezichtstoner.
 22. Creatieve plantenpotten: Gebruik verf, stencils of decoupage-technieken om oude potten te transformeren in unieke plantenpotten.
 23. DIY stoffen portemonnees: Gebruik restjes stof en een eenvoudig naaipatroon om kleine portemonnees of zakjes te maken.
 24. Gepersonaliseerde kussenslopen: Gebruik textielverf, stempels of borduurwerk om blanco kussenslopen te versieren
 25. Waterverfbloem: Ga aan de slag met waterverf en schilder een mooie bloem.

Deze ideeën zijn perfect voor moeders die op zoek zijn naar een korte creatieve pauze in hun dag. Ze kunnen ook dienen als handgemaakte cadeaus of een persoonlijk accent aan je huis toevoegen. Veel plezier met je creatieve project!

Heb jij nog een leuk idee voor een snelle creatieve activiteit? Laat het me weten in de opmerkingen hieronder. En vergeet niet dit bericht op Pinterest te bewaren, zodat je het altijd weer terug kunt vinden als je op zoek bent naar inspiratie:
100+ knutselactiviteiten voor drukke dagen pinterest afbeelding

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: