Op zoek naar Legoland Billund ervaringen? Laat me je meenemen op onze onverwachte reis naar dit magische themapark in Denemarken. Van het indrukwekkende LEGO House tot overnachten in het LEGO Castle Hotel, ontdek elke stap van ons avontuur!

Een onverwacht weekend naar LEGOland Denemarken

Afgelopen weekend zijn we last-minute naar LEGOland geweest! De kinderen hadden twee studiedagen achter elkaar, dus dit was het perfecte moment om er even tussenuit te gaan. We wilden eigenlijk al in de zomervakantie gaan, maar toen kregen we een probleem met de auto dat eerst verholpen moest worden. We boekten op zondag en vertrokken al op donderdag. Ik ben blij dat het toch nog gelukt is, want we hebben een geweldige mini-vakantie gehad!

legoland Billund ervaringen

De reis naar Billund

De hele tijd dat ik in Billund was, liep ik rond met een glimlach en een gevoel van verwondering. De reis begon op donderdag toen we naar een hotel in Flensburg reden, vlakbij de Duits-Deense grens. Daar verbleven we in een hotel met een zwembad, wat heerlijk was na een dag reizen. Ook hebben we hier kunnen genieten van een lekkere (Duitse) maaltijd in de hotelbar.

hotel Flensburg curryworst hotelbar

Een dag in het LEGO House

De volgende ochtend hoefden we nog maar anderhalf uur te rijden naar het LEGO House, waar we de vrijdag doorbrachten. Omdat het geen vakantieperiode was, was het er redelijk rustig. In het LEGO House zijn allerlei experience zones waar je met LEGO kunt bouwen. Helemaal bovenin zie je spectaculaire bouwwerken van bouwers van over de hele wereld en in de kelder bevindt zich een soort LEGO museum.

blokken voor Lego house toegang lego housebouwwerk boom lego house Lego museum lego house Fabuland

Creativiteit en eten in het LEGO House

In de verschillende zones op de tussenliggende etages hebben we van alles gebouwd, van bloemen en vissen tot oplossingen voor schildpadden in nood. Maar het hoogtepunt was misschien wel het restaurant Mini Chef, waar je je eigen maaltijd kunt ‘bouwen’ die vervolgens door LEGO robots wordt geserveerd.

bloem bouwen lego house vissen lego house lego challenge lego house legohouse schermenrestaurant mini chef lego house eten mini chef lego house

Bijzondere LEGO ervaringen

Wat ook indrukwekkend was, is de LEGO machine die daadwerkelijk blokjes maakt en inpakt. Bij vertrek kun je een unieke bouwcombinatie laten maken die je kunt bouwen met zes rode 2×4 blokjes. Je krijgt ook een zakje splinternieuwe blokjes mee om dit te kunnen bouwen.

lego machine lego house unieke lego combinatie

Overnachten in het LEGO Castle Hotel

Het huis sluit om 16:00 uur, maar we hebben alles kunnen doen wat we wilden. Daarna was het tijd om naar ons hotel te gaan: het LEGO Castle Hotel. Dit ligt op slechts vier minuten rijden van het LEGO House en direct tegenover het pretpark LEGOland. Het LEGO kasteelthema is in het hele hotel tot in de details doorgevoerd, van de vloerbedekking tot de muren.

lego kasteel hotel Halloween lego kasteel hotel wizard room lego kasteel hotel hal lego versieringen halloween

Speurtochten en bouwplezier in het hotel

Wat erg leuk was aan het hotel en de kamer, was de kluis die met een cijfercode was afgesloten. De kinderen kregen een speurtocht mee en met de oplossing konden ze de kluis openen. In de kluis vonden ze twee LEGO-setjes! Overal in het hotel vind je LEGO om mee te bouwen; in de kamer staat een doos, in de gangen staan bakken met LEGO en ook bij de receptie en in het restaurant kun je LEGO vinden.

lego kasteel hotel speurtocht

Eten en ontspannen in het hotel

’s Avonds hebben we genoten van het all-you-can-eat buffet in het hotelrestaurant. Het was wellicht minder uitgebreid dan we gewend waren van andere all-you-can-eat restaurants, maar het eten was smakelijk en redelijk gezond. Bovendien was er een wijnbuffet en de kinderen hebben zich goed kunnen uitleven bij de toetjes.

hotelrestaurant lego castle

Een dag vol avontuur in LEGOland

De volgende dag, na een heerlijk ontbijt, was het tijd voor LEGOland! Het was de eerste dag van de Halloweenweken en alles was in dit thema versierd. Bij de ingang kon je een Brick or Treat tas kopen voor ongeveer tien euro waarmee de kinderen bij vijf verschillende huisjes een verrassing konden ophalen. Dat hebben Mack en Kate halverwege de dag samen gedaan. In het park keken we onze ogen uit naar alle LEGO creaties in Mini Land; een deel van het park is een soort Madurodam van LEGO.

legoland brick or treat lego miniland 1 lego miniland 2 lego miniland 3 lego miniland 4

Attracties en winkelen in LEGOland

Het park deed enigszins denken aan de Efteling, maar dan in LEGO-stijl. Er zijn attracties zoals een soort Pagode, bootjes die langs piratenscènes varen, een treintje, monorail en meer. De speeltuin in Duplo-thema zag er ook leuk uit, maar daar zijn mijn kinderen al te groot voor. De gaafste attractie vonden we Emmet’s Flying Adventure, waarbij het lijkt alsof je echt door de lucht vliegt. Verder zijn er ook genoeg achtbanen te vinden in het park, wat het dus geschikt maakt als dagje uit voor het hele gezin, ook met oudere kinderen.

legoland leeuw

Rond 13:00 uur bezochten we de LEGO-winkel, een goede keuze want het was er toen rustig. Tegen sluitingstijd was het er echter vol. We hebben daarna een kluisje genomen bij de ingang voor onze aankopen (hoewel we ze ook even naar het hotel hadden kunnen brengen).

Afsluiting van een fantastisch weekend

Het enige minpuntje was dat je in deze LEGO-winkel geen punten kunt sparen voor LEGO Insiders (voorheen VIP). Dat zou namelijk een flinke boost aan punten hebben gegeven 😉. Het hotel was zo dichtbij dat onze jongens (12 en 15 jaar oud) zelf naar de kamer konden toen ze het wel gezien hadden. Met Kate bleven we tot het einde en dat was erg gezellig. ’s Avonds aten we in een restaurant in Billund. De volgende ochtend genoten we nog van een goed ontbijt en daarna begon de lange reis terug naar Nederland.

legoland buit terugreis

Ben jij wel eens in LEGOland geweest?


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: