Dag 5 van de Hands on Play Challenge – kliederen met klei was een groot succes ­čÖé We zijn vanochtend gelijk begonnen, nog in pyjama, dus het kliederen was niet zo erg. Het was de bedoeling om zelf klei te maken volgens het recept op de site en vervolgens je kind er mee te laten spelen, z├│nder instructies te geven. En ze te laten experimenteren met allerlei dingen zoals pasta, rietjes, knikkers, etc.

Ik had alleen niet alle ingredi├źnten van het recept voldoende op voorraad, dus ik besloot een ander recept te gebruiken. We hebben cloud dough gemaakt, een mengsel van bloem en olie. Ik wilde iets maken waar Mack (8 maanden, stopt alles in z’n mond) eventueel ook mee zou kunnen spelen, dus ik heb gekozen voor bloem en zonnebloemolie. Maar je kunt ook bloem en babyolie gebruiken, ruikt een stuk lekkerder!

Cloud dough recept

Een mengsel van bloem en olie, om mee te spelen
Genoeg voor: 1 lading
Bereidingstijd: 5 minuten

Dit heb je nodig:
– Bloem
– (Plantaardige) olie
– Eventueel: voedingskleurstof in poedervorm
– Eventueel: glitters

Zo maak je het:
De verhoudingen zijn 8 kopjes bloem op 1 kopje olie. Maar dit kun je naar eigen inzicht aanpassen, 2 kopjes bloem en een kwart kopje olie werkt ook. Is er een kans dat de kinderen die er mee gaan spelen het mengsel in hun mond stoppen, gebruik dan plantaardige olie zoals zonnebloemolie of olijfolie. Anders kun je ook andere olie, bijvoorbeeld babyolie, gebruiken, dan krijg het mengsel een lekker geurtje. Meng gewoon alles door elkaar en voeg daarna eventueel de kleurstof en de glitters toe.

Oeps
Ik was van plan een mengsel te maken met 2 cups bloem en een kwart cup olie. Ik vroeg Ewan de dop vast van de fles olie te halen en voordat ik het wist had hij een onbekende hoeveelheid bij de bloem gegoten.. Maar dat bleek ook heel goed te werken.

 

Nichtje Olivia kwam inmiddels even kijken en wilde het ook wel proberen. Zij heeft het recept wel goed gevolgd en eigenlijk kwamen we op hetzelfde spul uit. De textuur van cloud dough is echt heel bijzonder. Ik had er al over gelezen en dan kun je je er niet zoveel bij voorstellen, maar het voelt echt heel erg zacht. Je kunt er vormpjes mee maken, zoals met zand, maar het valt ook weer heel makkelijk uit elkaar.

 

Olivia en ik hebben wat ge├źxperimenteerd. Eerst hebben we wat extra olie toegevoegd om te zien wat er gebeurde en daarna wilde ze het kleuren. Dat probeerden we eerst met vloeibare voedingskleurstof, maar dat werkte niet (door de olie?). Ik had ook nog kleurstof in poedervorm en dat werkte wel. Het werd een mooie kleur roze en Ewan kreeg dus ook roze, want hij wilde ook kleuren en had verder geen keus (maar dat vond hij helemaal niet erg). Daarna hebben we aan Olivia d’r deeg nog wat glitterpoeder toegevoegd, waardoor het ook superlekker ging ruiken.
Ik heb Ewan en Olivia gedoseerd dingen gegeven om mee te spelen. Eerst gewoon wat keukendingen, later pompoms, veren en linten. Bij die laatste dingen vroeg Ewan steeds of hij het wel vies mocht maken. Hij maakte een ijsje:
Toen vroeg hij of Thomas er ook bij mocht. Thomas zou hij het liefst overal bij willen, maar dat mag meestal niet. Maar Thomas heeft hij ook heel vaak dubbel en in het kader van de challenge dacht ik dat ik het dit keer maar moest toestaan. Dus ├ę├ęn van de Thomassen is nu ‘vieze’ Thomas. Op dit moment was Ewan al een uur met de cloud dough aan het spelen en door het toevoegen van Thomas kwam daar nog een half uur bij ­čÖé
Ewan vond het heel erg leuk en heeft er dus anderhalf uur mee gespeeld. Ik heb er ruim een uur bij gestaan en papa de rest van de tijd. Het was niet de klei van het recept, dat wil ik ook graag nog een keer proberen. En niet zoveel rommel? Dat viel nog wel tegen, maar het was het wel waard ­čÖé

Meer sensory play idee├źn

 

Sensory tub

sensory tub - speelidee

Gekleurde spaghetti

gekleurde spaghetti - zo maak je het

Recept klei

recept zelf klei maken

Maanzand

maanzand

Regenboogrijst

regenboogrijst

Slijm maken

slijm maken

Bewaar voor later op Pinterest:

Cloud dough recept Pinterest afbeelding


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via ├ę├ęn van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op Facebook, Instagram, Pinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand ├ę├ęn!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: