Bijna twee maanden geleden plaatste ik het bericht Letter van de week: activiteiten met de T. Dat ‘van de week’-gedeelte klopt dus niet helemaal. Ik had verwacht dat het in de schijnwerpers staan van een letter bij Mack in de kleuterklas sneller zou wisselen, maar dat is dus niet het geval. Ik denk ook dat het te maken heeft met het einde van het schooljaar, maar ik vind het helemaal niet erg. Thuis hebben we het ook erg druk en kwamen we ook minder snel aan de letteractiviteiten toe. Daarnaast hoeven de letters er wat mij betreft bij kleuters niet ingestampt te worden. Spelenderwijs er kennis mee laten maken lijkt mij prima en dat heeft Mack op school en thuis weer gedaan, dit keer met de R.

Raketknutsel

We begonnen met het knutselen van een raket. Bij Mack in de klas zijn de vriendenboekjes populair, dus ik heb een vel met zijn pasfoto’s gekopieerd in de kast liggen. Dat leek me nu erg schattig voor in zo’n raket. Van aluminiumfolie knipte ik voorzichtig een rondje dat als een soort patrijspoort om zijn hoofd kon dienen en ik plakte deze twee op een wc-rolletje. Daarna heeft Mack het rolletje geschilderd.
 

De punt van de raket sluit niet zo mooi aan, maar ik vond dat nog best een gepriegel. Het maken van een papier kegel ging nog wel (cirkel uitknippen, voor de helft inknippen en dan wat laten overlappen en vastlijmen), maar het vastmaken aan de onderkant van de raket was lastiger. Een cirkel van lijm in de kegel en deze dan aanduwen tegen het wc-rolletje aan deed het best wel goed (zie onderstaande foto). De vlammen zijn van oranje en geel vloeipapier.

Van Ewan had ik geen foto liggen, maar hij wilde ook liever Pokemon in z’n raket. Dus ik heb gegoogled op “Pokemon Sprites”, deze geprint en daar heeft hij er toen een paar van uitgeknipt. Ze moesten ook een randje van aluminiumfolie 🙂

Gekleurde regen experiment

Dit experiment had ik al vaak voorbij zien komen op Pinterest en het leek me nu een mooi moment om eens uit te proberen. Klaargezet had ik een paar glazen vazen, een grote kan water, scheerschuim, voedingskleurstof verdund met water, twee pipetjes (uit de scheikundedoos) en iets om de tafel te beschermen. Het experiment zelf was makkelijk; flink wat scheerschuim op het water en daarna mocht Mack het gekleurde water druppelen. Hij vond het erg interessant.

 

Robot (R2D2) knutselen

Van dit knutselwerkje had ik hoge verwachtingen, ik vond hem zelf namelijk heel gaaf. Op Mom Inspired Life stond namelijk een printable met een te knutselen R2D2. Dat leek me nou echt leuk voor Ewan, want hij is een (Lego en Angry Birds) Star Wars-fan. En voor Mack noemde ik het gewoon een robot knutselen, weer een activiteit met de R 😉

Maar in de praktijk pakte dat toch anders uit. Ze wilden hem alle twee niet knutselen. Gelukkig had Ewan een vriendje binnen die het wel leuk vond, had ik niet alles voor niets klaargezet ^-^.

Rosie-knutsel

Bovenstaande ‘mislukte’ activiteit bracht me wel op een idee. Eén van de weinige treinen van Thomas de Trein die met een R beginnen is Rosie. Dus na een beetje knutselen in Illustrator had ik dit Rosie knip- en plakwerkje gemaakt en dat kon mijn treinenfan wel bekoren:

De uiteindelijke Rosie vind ik heel schattig geworden. Denk je dat jouw zoon (of dochter) dit ook een leuk knutselwerkje vindt? Download dan deze Rosie Puzzle Craft.

Spelen met regenboogrijst

Ook de regenboogrijst stond al heel lang op mijn (Pinterest-)to do-lijst. Nu is het er eindelijk van gekomen. Kijk zo mooi:

Ik had niet zo superveel rijst gemaakt (dit is een brownieblik). In de kast stond nog een aangebroken pak Basmati-rijst en daar heb ik genoeg van gemaakt. Dit kwam neer op 50 gram rijst per kleur. Ik ging voor zes kleuren, dus ik had zes diepvrieszakjes klaargezet en hier de ongekookte rijst in gedaan. Een klein scheutje voedingskleurstof (vloeibare waterverf/ecoline schijnt ook te moeten werken, maar met Kate ging ik liever voor de ‘eetbare’ variant) erbij, zakje goed afsluiten en dan flink schudden. Dat gaat het best als je de zak zo vasthoudt dat er een soort ballon ontstaat. Hou je witte vlekken, voeg dan nog wat voedingskleurstof toe. Maar niet te veel anders duur het weer langer om te drogen.
Het drogen deed ik trouwens op stukjes bakpapier op een bakblik:

Tip: knip een vierkant stuk bakpapier in vieren en laat de rijst daar per kleur uitgespreid op drogen. Dat is makkelijker met verplaatsen (pak de vier hoeken bij elkaar). Papieren bordjes kunnen ook.
De rijst moet drogen tot de kleurstof niet meer afgeeft. De makkelijke manier zou zijn om dit een avond van tevoren te doen, zodat de rijst de hele nacht heeft om te drogen (minimaal één tot twee uur, afhankelijk hoe nat de rijst is). Maar meestal bedenk ik dit soort dingen pas op de middag dat ik mijn kinderen er mee wil laten spelen. Gelukkig is er een manier om het drogen wat te versnellen, namelijk tien tot twintig minuten in de oven op 50 graden. Aangezien ik alles al op een bakblik had liggen, heb ik dat gedaan. De wat ‘drogere’ kleuren heb ik er na tien minuten uit gehaald en de rest na twintig.

Toen konden ze er mee spelen! Mack vond het leuk en Kate vond het ook geweldig, kijk hoe geconcentreerd ze bezig is:

In 2012 hielden we een ruimteweek, daar staan ook nog wat leuke activiteiten met de letter R bij, zoals een ruimte-sensory-tub (met maandzand!), een DIY ruimtepak en een raket van Duplo.

Meer sensory play ideeën

Recept cloud dough

cloud dough recept

Sensory tub

sensory tub - speelidee

Gekleurde spaghetti

gekleurde spaghetti - zo maak je het

Recept klei

recept zelf klei maken

Maanzand

maanzand

Slijm maken

slijm maken

Bewaar op Pinterest:
gekleurde rijst zelf maken


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: