Een goede pengreep is heel belangrijk voor het leren schrijven in groep drie. Dertig procent van de kinderen blijkt hier echter moeite mee te hebben. Daarom is het belangrijk om de pengreep goed aan te leren en kinderen gelijk al op jonge leeftijd vaak te corrigeren (bron). Dat klink heel logisch, maar wat als jouw kind nou totaal niet van tekenen houdt? Dit was het geval bij Mack en als hij dan eenmaal aan het tekenen was, wilde ik hem niet ontmoedigen door steeds te zeggen dat hij zijn potlood niet goed vasthield. Op zoek naar wat andere manier om een juiste pengreep voor te bereiden dus. Binnen de Montessori-leer zijn hier bepaalde ideeën over en die besloot ik eens uit te proberen. Ook maar gelijk voor Kate, want die begint ook in de tekenleeftijd te komen. Dus ik heb hier zes manieren, oplopend in moeilijkheidheidsgraad, om een juiste pengreep voor te bereiden zónder pen of potlood.

pengreep fijne motoriek oefeningen

Water verplaatsen met een spons

De eerste stap is een greep met de hele hand. Dit is een hele primitieve greep. Je kunt dit oefenen met kinderen vanaf 2-3 jaar door ze water van één bakje naar een ander bakje te laten verplaatsen met een spons. Ik heb hiervoor een schuursponsje in tweeën geknipt. Vervolgens zet je alles klaar op een (klein) dienblad.

Eerst doe je een keer voor hoe je het water moet verplaatsen en vervolgens mag je kind zelf aan de slag. Kate vond dit erg interessant om te doen.


Gerelateerde berichten

DIY vormen en kleuren knoopslang
Dreumesspel: cadeautjes uitpakken
Collages met doorzichtig kaftpapier: Angry Birds- en peuterknutsel
Lol met een wattenbol


 

Rijst schenken

Als tweede stap kun je je kind rijst laten schenken. Dit vereist al een iets moeilijkere greep, namelijk een greep waarbij de duim aan de voorkant zit en samen met de andere vingers aan de achterkant een C vormt. Je kunt hiervoor gewoon een kopje rijst en nog een kopje of beker gebruiken. Ik had nog regenboogrijst liggen, dus dat heb ik gebruikt.

Weer een keer voordoen en na laten doen. Kijk dat geconcentreerde koppie van Kate eens :).

 

Pingpongballen overbrengen met een tang

De pingpongballen en tang heb ik bij de Action gekocht, maar je kunt iedere grote tang hiervoor gebruiken. De clou is hier dat ze kracht moeten zetten om het balletje met de tang vast te houden en hiermee trainen ze de spieren in hun hand.

Hieronder zie je de oefening in actie. Weer een c-greep, maar iets moeilijker dan het schenken.

Gedroogde bonen met een pincet

Nog een stapje lastiger is het overbrengen van gedroogde bonen (en erwten) met een pincet. Het pincet heb ik uit een scheikundeset.

Dit was iets te lastig voor Kate (toen 2,5 jaar), maar voor Mack (6 jaar) was dit een goede oefening.


Gerelateerde berichten

Alfabetkaarten (gratis PDF download)
Tel & knijpkaarten
Sudoku’s voor kinderen (gratis download)
Hoe mijn kinderen na 2 jaar nog steeds Squla doen


 

Pipet en water

Ook de pipetten kwamen uit onze scheikundeset. Ze zijn ook los te koop. Eén glas met water en een leeg glas heb je verder nog nodig. Een wat hogere bak, bijvoorbeeld een braadslee, kan handig zijn om het opruimen zo makkelijk mogelijk te maken.

 

Probeer je kind te stimuleren om de oefeningen zoveel mogelijk met één hand uit te voeren. Mack vond dit af en toe nog erg lastig. Een doekje erbij om geknoeid water op te ruimen kan ook handig zijn.

 

Zout met een klein maatschepje

De laatste oefening is het overbrengen van zout met een klein maatschepje. Ik had nog wat gekleurd zout liggen, maar uiteraard kun je dit ook met gewoon zout doen.

Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien, lijkt de greep waarmee Mack het maatschepje vasthoudt op een juiste pengreep.

Extra hulp

Deze oefeningen heb ik een half jaar geleden met Mack en Kate gedaan. Mack zat toen nog in groep 2 en was net 6 jaar. Uiteindelijk heeft hij ook nog een paar sessies kinderfysiotherapie gehad voor zijn pengreep. Hij zit nu in groep 3 en het gaat goed met zijn pengreep. Waarschijnlijk was ik bij hem te laat met oefenen en was zijn pengreep al verkeerd aangeleerd. Als je kind bijna naar groep 3 gaat en de pengreep is nog niet goed, dan kan het verstandig zijn om, in overleg met de kleuterjuf of -meester, wat extra hulp in te schakelen.

Crayon Rocks

Dit waren de oefeningen om de fijne motoriek mee te oefenen. Je kunt ook Crayon Rocks aanschaffen, dit zijn kleine steentjes waskrijt die eigenlijk alleen maar op de juiste manier vastgehouden kunnen worden. Wij hebben deze ook en de kinderen vinden het leuk om hier mee te kleuren. De kleuren zijn ook heel mooi. Je kunt ze onder andere bestellen bij bol.com.

Meer sensory play ideeën

Recept cloud dough

cloud dough recept

Sensory tub

sensory tub - speelidee

Gekleurde spaghetti

gekleurde spaghetti - zo maak je het

Recept klei

recept zelf klei maken

Slijm maken

slijm maken


Bewaar voor later op Pinterest:

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: