5 september 2013

Samen koken met kleine kinderen zonder stress

Ik vind het erg leuk als één van mijn kinderen helpt met koken of bakken. Eén, want bij twee schiet ik al gauw in de stress haha. Ze zitten overal aan en willen alles zelf doen, ze zijn snel en vasthoudend en voordat je het weet ligt de helft van de bloem naast de kom, zitten de eieren met schil en al bij het beslag of heeft je kind weer een mes in zijn mond om te proeven. Maar het is wel heel leuk om samen met kinderen wat te maken; ze vinden het zelf heel leuk, het is leerzaam, het kan een goede afleiding zijn als ze al de hele middag op schermen zitten tijdens een regenachtige dag en het is vaak nog lekker ook. Daarom hier wat tips om te koken of bakken met meer dan twee kleine kinderen.
- Zet alles van tevoren klaar, in stukjes gesneden en in de juiste hoeveelheden. Zorg dat je zelf ondertussen niets meer hoeft te doen, zodat je goed op kunt letten.- Geef de kinderen om de beurt een taak. Dat kan zijn het omkiepen van een bakje, beslag roeren, de mixer aanzetten of cupcakebakjes klaarzetten. Mack helpt mij ook vaak met salade maken door alle gesneden stukjes groente één voor één in de kom te doen en dat vindt hij heel leuk.

- Zitten er eieren in het recept laat de kinderen dan ieder een ei in een apart(!) bakje breken. Ook als er maar één ei nodig is. Dit geeft wel wat meer vaat, maar ze vinden het waarschijnlijk erg leuk om te doen en dit voorkomt ruzie en huilbuien.

- Ga niet met z'n allen aan het aanrecht staan dringen op wiebelige krukjes, maar werk aan een stevige eet- of keukentafel.

Op de foto's waren we volkoren ham/kaascupcakes aan het maken. Uiteindelijk zagen die er zo uit:Met alles van te voren klaarzetten mis je natuurlijk wel het leerzame element van hoeveelheden afwegen en leren snijden en zo. Maar dat komt wel weer een andere keer als jullie één op één bezig zijn, of als de kinderen wat ouder zijn. Het gaat er nu vooral om dat jullie er allemaal plezier in hebben en uiteindelijk wat eetbaars produceren :)

Hoe doen jullie dat? Koken of bakken jullie wel eens wat met de kinderen?

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'

4 opmerkingen:

 1. Ik bakte vroeger regelmatig koekjes of cake want vooral de zoon stond graag in de keuken. En dan had ik ook behoorlijk wat stress, vooral omdat ik er niet veel van bak en de zoon dan soms heel ontgoocheld was met het resultaat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach wel lief dat je het steeds voor hem probeerde! Vindt hij koken nu nog steeds leuk?

   Verwijderen
 2. Leuk, hè! Onze kindjes bakken ook heel graag. Ze vinden het ook heel tof om de ingrediënten af te wegen. Dat laat ik hen dan om beurten doen.
  Mijn ultieme tip: zorg dat de baby niet wakker wordt of dat je er opvang voor hebt, LOL ;-)
  Heb net ontdekt dat ik de Liebster-award nog niet ingevuld heb: druk druk druk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik met de oudste alleen bak dan gaan we ook wegen, maar met de jongste erbij is dat nu nog niet te doen ;) Maar dat van de baby is inderdaad waar haha:)
   Ik ben benieuwd naar je antwoorden, maar doe rustig aan!

   Verwijderen

SintSint