8 oktober 2015

6 activiteiten voor tijdens de kinderboekenweek

Ouders met schoolgaande kinderen is het vast niet ontgaan; de kinderboekenweek is weer begonnen. Ik werd gisterochtend getrakteerd op raar uitgedoste dansende meesters en juffen toen ik Ewan naar school bracht. Het motto is namelijk 'Raar maar waar', behorende bij het thema Natuur en Techniek. Op school wordt er natuurlijk altijd al veel aandacht aan de kinderboekenweek besteed, maar het is ook leuk om hier thuis wat mee te doen, naast echt iedere dag voorlezen. Hier een paar ideeën:

1. Bezoek de bibliotheek.
Kies wat leuke boeken uit en bezoek eventueel een voorstelling. Wij zijn gisteren geweest en Kate had nog geeneens een abonnement, dus dat hebben we even afgesloten. Kregen we gelijk zo'n leuk koffertje van BoekStart met twee boekjes er in.

2. Orden de kinderboeken.
Het grootste gedeelte van de tijd zien onze planken met kinderboeken er ongeveer zo uit:

Ik vind het leuk om de boeken te sorteren en netjes neer te zetten, maar kleine kinderen hebben vaak de onhebbelijkheid om een heel rijtje boeken uit de kast te trekken, gewoon omdat ze dat leuk vinden. Zelf geordend opruimen kunnen ze nog niet en als ik het even snel wil doen, gaat het ook niet zo netjes. Dus rotzooi ;) De hoogste tijd, bij ons in ieder geval, om alle boeken weer eens te ordenen. Verzamel alle boeken in huis, doe wat (kapotte) boeken weg, sorteer op thema en/of leeftijd en dan kun je alles weer netjes in de kast zetten. Afhankelijk van je kinderen kun je dit samen doen of beter als ze op bed liggen ;)

3. Koop voor ieder kind een nieuw boek in de boekenwinkel.
Als je meer dan tien euro uitgeeft, ontvang je ook nog het kinderboekenweekgeschenk 'Per ongelukt'. De boekenwinkel is natuurlijk het leukste als dat lukt, maar heb je wat minder te besteden, dan kun je bij de Action ook altijd goedkoop leuke boeken scoren. Bezoek je even tijdelijk liever geen winkels met kinderen om geestelijk gezond te blijven of heb je er echt geen tijd voor, dan kun je ze eventueel ook online bestellen natuurlijk.

4. Speel een boek na.
Kies een geschikt verhaal uit en zoek alvast wat rekwisieten uit; laat eventueel wat oudere kinderen hierbij helpen. Dan lezen jullie eerst samen het verhaal, vervolgens bespreken jullie wie welke rol speelt en de voorstelling kan beginnen. Probeer niet te veel te sturen, dit kan echt heel schattig zijn en je kinderen zouden je wel eens kunnen verbazen met hun acteertalenten (en geheugen!).

5. Bezoek een activiteit in het kader van de kinderboekenweek.
Tijdens de kinderboekenweek worden er activiteiten georganiseerd in het hele land. Ik kende eigenlijk alleen de activiteiten op school en de voorstellingen in de bibliotheek, maar na wat googelen kwam ik erachter dat er vaak nog veel meer te doen is. Hier in Utrecht kun je bijvoorbeeld naar het kunstlaboratorium van professor Loep, maar in diverse musea worden ook activiteiten georganiseerd. Het volledige overzicht kun je hier bekijken.

6. Doe wat experimenten in het kader van het thema Natuur en Techniek.
Mijn kinderen zijn dol op experimenten en dat doen we eigenlijk veel te weinig, dus deze week is een goede aanleiding om dat weer eens te doen. Op www.proefjes.nl vind je een hoop leuke experimenten per categorie en ook op de proefjesafdeling van de website van 'Zo Zit Dat' staan er veel. Tussen de pins op mijn Pinterestbord Speelideeën staan ook diverse experimenten.

De kinderboekenweek loopt nog tot en met 18 oktober.

Wij kopen in ieder geval altijd een kinderboek tijdens deze week. Wat is jullie kinderboekenweektraditie?

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuke tips om boekactiviteit weer op te schulden. Wij hebben in huis wat minder kleine kinderenboeken. Wij hebben wel nog ene flinke Donald Duck collectie. Eens naar bibliotheek samen dat lijkt me weer een goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo leuk! Hier in Vlaanderen is de kinderboekenweek ergens in het voorjaar, denk ik.
  Onze kindjes zijn zot van boeken. Ons boekenrek ziet er dan ook net zo uit als bij jullie,
  of nog leger omdat heel wat boekjes op het tafeltje, op de bank of op de grond liggen...
  Een toffe tip van dat boek na te spelen, dat moeten we ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gaan deze week ook de traditie starten om elke kinderboekenweek samen een boek te kopen. Zoon kan nu natuurlijk nog niet echt zelf kiezen (9mnd), maar je kunt maar vast beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn leuke ideeën! Zeker het bezoek aan de bieb. Hier bij ons organiseert de bibliotheek ook altijd leuke activiteiten in de kinderboekenweek. Vaak nog gratis ook.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

SintSint