Ouders met schoolgaande kinderen is het vast niet ontgaan; de kinderboekenweek is weer begonnen. Ik werd gisterochtend getrakteerd op raar uitgedoste dansende meesters en juffen toen ik Ewan naar school bracht. Het motto is namelijk ‘Raar maar waar’, behorende bij het thema Natuur en Techniek. Op school wordt er natuurlijk altijd al veel aandacht aan de kinderboekenweek besteed, maar het is ook leuk om hier thuis wat mee te doen, naast echt iedere dag voorlezen. Hier een paar ideeën:

 

1. Bezoek de bibliotheek.

Kies wat leuke boeken uit en bezoek eventueel een voorstelling. Wij zijn gisteren geweest en Kate had nog geeneens een abonnement, dus dat hebben we even afgesloten. Kregen we gelijk zo’n leuk koffertje van BoekStart met twee boekjes er in.

2. Orden de kinderboeken.
Het grootste gedeelte van de tijd zien onze planken met kinderboeken er ongeveer zo uit:

Ik vind het leuk om de boeken te sorteren en netjes neer te zetten, maar kleine kinderen hebben vaak de onhebbelijkheid om een heel rijtje boeken uit de kast te trekken, gewoon omdat ze dat leuk vinden. Zelf geordend opruimen kunnen ze nog niet en als ik het even snel wil doen, gaat het ook niet zo netjes. Dus rotzooi 😉 De hoogste tijd, bij ons in ieder geval, om alle boeken weer eens te ordenen. Verzamel alle boeken in huis, doe wat (kapotte) boeken weg, sorteer op thema en/of leeftijd en dan kun je alles weer netjes in de kast zetten. Afhankelijk van je kinderen kun je dit samen doen of beter als ze op bed liggen 😉

3. Koop voor ieder kind een nieuw boek in de boekenwinkel.

Als je meer dan tien euro uitgeeft, ontvang je ook nog het kinderboekenweekgeschenk ‘Per ongelukt’. De boekenwinkel is natuurlijk het leukste als dat lukt, maar heb je wat minder te besteden, dan kun je bij de Action ook altijd goedkoop leuke boeken scoren. Bezoek je even tijdelijk liever geen winkels met kinderen om geestelijk gezond te blijven of heb je er echt geen tijd voor, dan kun je ze eventueel ook online bestellen natuurlijk.

4. Speel een boek na.

Kies een geschikt verhaal uit en zoek alvast wat rekwisieten uit; laat eventueel wat oudere kinderen hierbij helpen. Dan lezen jullie eerst samen het verhaal, vervolgens bespreken jullie wie welke rol speelt en de voorstelling kan beginnen. Probeer niet te veel te sturen, dit kan echt heel schattig zijn en je kinderen zouden je wel eens kunnen verbazen met hun acteertalenten (en geheugen!).

5. Bezoek een activiteit in het kader van de kinderboekenweek.

Tijdens de kinderboekenweek worden er activiteiten georganiseerd in het hele land. Ik kende eigenlijk alleen de activiteiten op school en de voorstellingen in de bibliotheek, maar na wat googelen kwam ik erachter dat er vaak nog veel meer te doen is. Hier in Utrecht kun je bijvoorbeeld naar het kunstlaboratorium van professor Loep, maar in diverse musea worden ook activiteiten georganiseerd. Het volledige overzicht kun je hier bekijken.

6. Doe wat experimenten in het kader van het thema Natuur en Techniek.

Mijn kinderen zijn dol op experimenten en dat doen we eigenlijk veel te weinig, dus deze week is een goede aanleiding om dat weer eens te doen. Op www.proefjes.nl vind je een hoop leuke experimenten per categorie en ook op de proefjesafdeling van de website van ‘Zo Zit Dat’ staan er veel. Tussen de pins op mijn Pinterestbord Speelideeën staan ook diverse experimenten.

De kinderboekenweek loopt nog tot en met 18 oktober.

Wij kopen in ieder geval altijd een kinderboek tijdens deze week. Wat is jullie kinderboekenweektraditie?

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: