Voor Mack z’n Lego Batman-feestje zocht ik nog wat leuks om mee naar huis te geven. Het was vorige week lekker weer en ik zag overal op straat vrolijke tekeningen gemaakt met stoepkrijt. Ook heb ik al jaren een Lego ijsblokjesvorm liggen, waar ik eigenlijk nooit wat mee doe. Deze twee dingen samen zorgden voor dit leuke project; zelf Lego krijtjes maken van gipspoeder en plakkaatverf!


Dit project kun je natuurlijk uitvoeren met allerlei soorten ijsblokjesvormen. Op de één of andere manier heb ik een hele verzameling van deze vormen (onder andere Thomas de Stoomlocomotief en Mickey Mouse). Voor een verjaardag vul ik deze wel eens met water, maar ik vergeet ze in alle drukte vrijwel altijd te gebruiken. Bij deze DIY zal dat niet zo snel gebeuren; je kunt het van tevoren maken en klaarleggen, zonder dat het smelt.

Benodigheden zelf Lego krijtjes maken

Om zelf Lego krijtjes te maken heb je de volgende dingen nodig:

Gipspoeder* (ik gebruikte gipspoeder van SES uit de paardenset*)
– Plakkaatverf
– Water (zonder bubbels, gewoon kraanwater is prima)
– Lego ijsklontjesvorm*
– Wegwerpbekers en -lepels
– Eet- en theelepel

Zo maak je de Lego krijtjes

Hoe ik de krijtjes gemaakt heb, kun je zien in onderstaand filmpje, maar onder het filmpje leg ik het ook nog stap-voor-stap uit.

 

 

Even een waarschuwing om mee te beginnen; gips wordt hard, dus spoel je restjes niet door de gootsteen. Dat is ook de reden waarom je wegwerpbekers- en lepels of roerstokjes moet gebruiken. Veeg de afwasbare spullen die je gebruikt direct zo veel mogelijk schoon, zodat je zo min mogelijk gips hoeft af te wassen.

Voor twee tot drie krijtjes (dan kun je steeds een andere kleur doen):
1. Meng in een beker twee eetlepels gipspoeder en twee eetlepels water (NB op de verpakking van het gipspoeder staat een verhouding van 2:1 (gipspoeder:water), maar omdat je er ook nog verf aan toe gaat voegen, heb je meer water nodig).

2. Voeg dan 1 theelepel verf toe en roer goed tot je één egale kleur hebt. Het handigst gebruik je dan een lepel om het mengsel in de vorm te scheppen (met dat roerstokje ging het voor geen meter en de hoeveelheid was te klein om te gieten).

3. Laat de vormpjes 3 uur drogen in de vorm.

Na drie uur ziet het er dan zo uit:

Als je goed kijkt, kun je zien dat de onderste drie kleuren er nog wat natter uitzien dan de bovenste twee. Dit komt omdat ik de krijtjes wat feller probeerde te krijgen met twee theelepels verf (en twee eetlepels water). Uiteindelijk is dit wel goedgekomen, maar het mengsel blijft natter en heeft een veel langere droogtijd nodig.
4. Haal de vormpjes uit de mal en laat minimaal 24 drogen (de nattere krijtjes 2-3 dagen).

En klaar zijn je zelfgemaakte krijtjes!

Mocht je een grote zak gipspoeder gekocht hebben en deze mallenset*, dan kun je op mamablogger.nl nog een leuke DIY vinden voor Lego poppen.

Welke bijzondere ijsblokjesvormen heb jij?


Bewaar op Pinterest:

Maak zelf krijtjes in de vorm van Legoblokjes met gipspoeder en plakkaatverf. In deze DIY laat ik je zien hoe!

Pinterestafbeelding

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: