22 maart 2017

DIY Lego krijtjes maken

Voor Mack z'n Lego Batman-feestje zocht ik nog wat leuks om mee naar huis te geven. Het was vorige week lekker weer en ik zag overal op straat vrolijke tekeningen gemaakt met stoepkrijt. Ook heb ik al jaren een Lego ijsblokjesvorm liggen, waar ik eigenlijk nooit wat mee doe. Deze twee dingen samen zorgden voor dit leuke project; zelf Lego krijtjes maken van gipspoeder en plakkaatverf! Dit project kun je natuurlijk uitvoeren met allerlei soorten ijsblokjesvormen. Op de één of andere manier heb ik een hele verzameling van deze vormen (onder andere Thomas de Stoomlocomotief en Mickey Mouse). Voor een verjaardag vul ik deze wel eens met water, maar ik vergeet ze in alle drukte vrijwel altijd te gebruiken. Bij deze DIY zal dat niet zo snel gebeuren; je kunt het van tevoren maken en klaarleggen, zonder dat het smelt.

Benodigheden zelf Lego krijtjes maken

Om zelf Lego krijtjes te maken heb je de volgende dingen nodig:

- Gipspoeder* (ik gebruikte gipspoeder van SES uit de paardenset*)
- Plakkaatverf
- Water (zonder bubbels, gewoon kraanwater is prima)
Lego ijsklontjesvorm*
- Wegwerpbekers en -lepels
- Eet- en theelepelZo maak je de Lego krijtjes

Hoe ik de krijtjes gemaakt heb, kun je zien in onderstaand filmpje, maar onder het filmpje leg ik het ook nog stap-voor-stap uit.  


Even een waarschuwing om mee te beginnen; gips wordt hard, dus spoel je restjes niet door de gootsteen. Dat is ook de reden waarom je wegwerpbekers- en lepels of roerstokjes moet gebruiken. Veeg de afwasbare spullen die je gebruikt direct zo veel mogelijk schoon, zodat je zo min mogelijk gips hoeft af te wassen. 

Voor twee tot drie krijtjes (dan kun je steeds een andere kleur doen):
1. Meng in een beker twee eetlepels gipspoeder en twee eetlepels water (NB op de verpakking van het gipspoeder staat een verhouding van 2:1 (gipspoeder:water), maar omdat je er ook nog verf aan toe gaat voegen, heb je meer water nodig).

2. Voeg dan 1 theelepel verf toe en roer goed tot je één egale kleur hebt. Het handigst gebruik je dan een lepel om het mengsel in de vorm te scheppen (met dat roerstokje ging het voor geen meter en de hoeveelheid was te klein om te gieten).
3. Laat de vormpjes 3 uur drogen in de vorm.Na drie uur ziet het er dan zo uit:Als je goed kijkt, kun je zien dat de onderste drie kleuren er nog wat natter uitzien dan de bovenste twee. Dit komt omdat ik de krijtjes wat feller probeerde te krijgen met twee theelepels verf (en twee eetlepels water). Uiteindelijk is dit wel goedgekomen, maar het mengsel blijft natter en heeft een veel langere droogtijd nodig. 

4. Haal de vormpjes uit de mal en laat minimaal 24 drogen (de nattere krijtjes 2-3 dagen). En klaar zijn je zelfgemaakte krijtjes!Mocht je een grote zak gipspoeder gekocht hebben en deze mallenset*, dan kun je op mamablogger.nl nog een leuke DIY vinden voor Lego poppen.

Welke bijzondere ijsblokjesvormen heb jij?Heb je mijn overzichtspagina met knutselprojecten al gezien?

* Dit bericht bevat affiliate links. Dit betekent dat als je een product koopt via een van deze links dat ik een percentage van de opbrengst krijg. Gemak voor jou en een kleine ondersteuning voor mij.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!

Maak zelf krijtjes in de vorm van Legoblokjes met gipspoeder en plakkaatverf. In deze DIY laat ik je zien hoe!

Pinterestafbeelding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten