Deze vrolijke vormen- en kleurenslang is heel makkelijk zelf te maken en je kunt er verschillende dingen mee oefenen/aan je peuter leren. Uiteraard de namen van kleuren en vormen, maar ook sorteren en patronen maken. Daarnaast oefent je kind gelijk de fijne motoriek en leert het hoe je een knoop vast- of losmaakt. Snel aan de slag om er één te maken dus!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze slang al jaren geleden heb gemaakt, namelijk toen Ewan nog klein was (en deze blog nog niet bestond). Maar ik heb hem laatst weer gevonden voor Kate en vond hem eigenlijk wel zo leuk dat ik dacht: ik strijk het lint en schrijf er een blogje over 😉 Ik heb dus geen foto’s van het proces, maar deze leerzame slang is zo simpel te maken dat je er met wat aanwijzingen vast wel uit komt.

Benodigdheden vormen- en kleurenslang

– Verschillende kleuren vilt
– Een schaar
– Een stuk lint
– Eén knoop
– Naald en draad
– Een A4-tje
– Potlood

Vormen- en kleurenslang maken

Teken op het blaadje de vormen die je wilt leren. Ik koos voor een vierkant, cirkel en driehoek, maar je kunt natuurlijk ook nog voor andere vormen gaan, zoals een rechthoek, ovaal, ster, etc. Vervolgens knip je deze vormen uit en gebruik je deze als sjabloon op de verschillende kleuren vilt. Trek de vorm op iedere kleur vilt één keer om en knip deze uit. Als je de vormen dubbel vouwt, kun je het knoopsgat knippen, zo breed als de knoop (knip de helft, omdat je het vilt hebt dubbelgevouwen).
Voor de slang die ik op de foto heb gemaakt, heb ik een stuk lint van ongeveer 75cm gebruikt. Speelgoed voor kinderen onder de drie jaar mag eigenlijk geen touwtjes/lintjes van langer dan 22cm bevatten (bron: veiligheid.nl), dus voor de veiligheid kun je beter een wat korter lint knippen. Voor het gebruik maakt het verder niet zoveel uit. Je kunt ook een langer lint gebruiken en jonge kinderen alleen onder toezicht ermee laten spelen.
Verder is het dan een kwestie van het lint goed stevig vastmaken aan een stuk vilt (zonder knoopsgat) en de knoop aan de andere kant met naald en draad. En klaar is je slang:

Kleuren, vormen en knopen oefenen

Nu kun je je peuter laten oefenen met het vast- of losmaken van een knoop. Terwijl hij of zij dat doet, kun je de naam en vorm van het vilten onderdeel benoemen. Is het knopen nog iets te moeilijk (dat was het voor Kate), dan kun je bijvoorbeeld vragen om een bepaalde kleur of vorm aan te geven. De stukjes vilt kun je ook laten sorteren op kleur of vorm en uiteindelijk kun je wat oudere kinderen vragen om een kleuren- of vormenpatroon na te maken.

Deze slang is ook heel handig om in je tas te stoppen om je peuter te vermaken in bijvoorbeeld een wachtkamer of restaurant (voor oudere kinderen kun je deze restaurantspelletjes printen).

Heb jij wel eens speelgoed voor je peuter gemaakt?

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics Made Easy - StatCounter