Het is lente! Het weer werkt nog niet echt mee, maar ik heb mijn gehaakte winterslinger gisteren wel vervangen voor een lenteslinger 🙂

De slinger bestaat uit 16 hangers van vier verschillende bloemen, telkens in vier verschillende kleuren.

Ze zijn weer aan elkaar gemaakt door een lange sliert van lossen met steeds twintig lossen ertussen. Ik heb steeds katoen gebruikt en een haaknaald van 4 mm. Hieronder vind je de haakpatronen van de bloemen.


Leuk voor Pasen: een gratis haakpatroon onderzetter in de vorm van een ei.


Haakpatroon bloem 1Toer 1: Haak 5 lossen en sluit met halve vaste tot een ring.

Toer 2: Haak 3 lossen (telt als eerste stokje) en dan 1 stokje in de ring. Haak vervolgens 2 lossen. *Haak 2 stokjes in de ring en dan 2 lossen.* Herhaal wat tussen ** staat 4 keer. Sluit deze toer met een halve vaste in de bovenste losse van de eerste 3 lossen van deze toer.Toer 3: Haak 1 losse en dan in ieder ‘gat’ [2 stokjes, 4 lossen, 2 stokjes=cluster] en sluit de toer met een halve vaste in de eerste losse.Toer 4: *Haak nu in ieder ‘gat’ [1 vaste, 1 half stokje, 5 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste] en 1 halve vaste in het eerste stokje uit een cluster van de vorige toer.*

Herhaal wat tussen ** staat 5 keer, tot je rond bent en sluit met een halve vaste.

Hecht het werk af.

Haakpatroon bloem 2

Toer 1: Haak 5 lossen en sluit met halve vaste tot een ring.

Toer 2: Haak 3 lossen (telt als eerste stokje) en dan 1 stokje in de ring. Haak vervolgens 2 lossen. *Haak 2 stokjes in de ring en dan 2 lossen.* Herhaal wat tussen ** staat 4 keer. Sluit deze toer met een halve vaste in de bovenste losse van de eerste 3 lossen van deze toer.


Toer 3: Haak 1 losse en dan in ieder ‘gat’ [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes=cluster] en haak dan in ieder tweede stokje uit de vorige toer 1 vaste.

Herhaal tot je rond bent en sluit de toer met een halve vaste in de eerste losse van deze toer (in plaats van een vaste in stokje).Toer 4: *Haak nu in ieder ‘gat’ [3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes] en 1 vaste in de vaste van de vorige toer.*

Herhaal wat tussen ** staat 5 keer, tot je rond bent, sluit met een halve vaste.

Hecht het werk af.

Haakpatroon bloem 3
Toer 1: Haak 5 lossen en sluit met halve vaste tot een ring.

Toer 2: Haak 3 lossen (telt als eerste stokje) en dan 1 stokje in de ring. Haak vervolgens 2 lossen. *Haak 2 stokjes in de ring en dan 2 lossen.* Herhaal wat tussen ** staat 4 keer. Sluit deze toer met een halve vaste in de bovenste losse van de eerste 3 lossen van deze toer.Toer 3: Haak 1 losse en dan in ieder ‘gat’ [1 vaste, 7 lossen, 1 vaste=cluster) en haak dan in ieder tweede stokje uit de vorige toer 1 halve vaste.

Herhaal tot je rond bent en sluit de toer met een halve vaste in de eerste losse van deze toer (in plaats van een halve vaste in stokje).Toer 4: *Haak nu in ieder ‘gat’ [1 vaste, 4 halve stokjes, 1 stokje, 1 dubbel stokje, 1 stokje, 4 halve stokjes, 1 vaste] en 1 vaste in de vaste van de vorige toer.*

Herhaal wat tussen ** staat 5 keer, tot je rond bent, sluit met een halve vaste.

Hecht het werk af.

Haakpatroon bloem 4Toer 1: Haak 5 lossen en sluit met halve vaste tot een ring.

Toer 2: Haak 3 lossen (telt als eerste stokje) en dan 1 stokje in de ring. Haak vervolgens 2 lossen. *Haak 2 stokjes in de ring en dan 2 lossen.* Herhaal wat tussen ** staat 4 keer. Sluit deze toer met een halve vaste in de bovenste losse van de eerste 3 lossen van deze toer.Toer 3: Haak 1 losse en dan in ieder ‘gat’ [2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes=cluster] en haak dan in ieder tweede stokje uit de vorige toer 1 vaste.

Herhaal tot je rond bent en sluit de toer met een halve vaste in de eerste lossen van deze toer (in plaats van een vaste in stokje).Toer 4: *Haak nu in ieder ‘gat’ [1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje, 1 half stokje, 1 vaste] en 1 halve vaste in de vaste van de vorige toer.*

Herhaal wat tussen ** staat 5 keer, tot je rond bent, sluit met een halve vaste.

Hecht het werk af.

De eerste twee toeren zijn steeds hetzelfde. Het is handig om het losse draadje aan het begin steeds mee te haken gedurende de tweede toer. Gewoon de stokjes eroverheen haken, dat scheelt met afhechten; je hoeft het draadje dan alleen nog maar af te knippen.
Ik heb de patronen zelf bedacht door naar verschillende voorbeelden te kijken en steeds dingen te proberen. Vind je de bloemen te veel op elkaar lijken, probeer dan zelf wat te experimenteren.

Voor je alle bloemen aan de slinger haakt, kun je ze nog even strijken met een natte (thee)doek ertussen, daar worden ze mooi plat van.

Veel haakplezier!

Bewaar op Pinterest:
bloem hakenbloem haken patroon nederlandsgehaakte lenteslinger 4 bloemenpatronen

haakpatronen_nederlands_gratis_bloemenhaken voor beginnersonderzetters haken Nederlands Pinterest.jpg

Web Analytics


Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: