Nu het (eindelijk) weer lekker weer is, wil ik wat meer speeltuinen bezoeken en bespreken hier. Onze vaste speeltuin is die in het Julianapark, ongeveer 150 meter van ons huis en dus praktisch onze achtertuin. Deze week zijn we daar vier keer geweest:) Het park bevindt zich aan de Amsterdamsestraatweg, aan de overkant van de nummers 429-535, in Utrecht. De toegang is gratis en de speeltuin is niet beheerd en dus open wanneer het park open is.

Wat is er te doen?
De speeltuin heeft een gedeelte voor kleine en grotere kinderen. Het gedeelte voor de kleintjes is eigenlijk één grote zandbak met daarin speeltoestellen, zoals schommels (gewone schommels en speciale babyschommels), een draaimolen, glijbaan, een zandspeelding, etc. Aansluitend is er nog een ‘echte’ zandbak, maar eigenlijk kan hier overal met zand gespeeld worden. Aan deze kant kun je kiezen voor zon of schaduw.

In het midden van de speeltuin staat een waterpomp met betonnen bakken waardoor het water kan wegstromen. Ook zijn er springdingen waar vroeger water uit kwam als je er op sprong, maar die doen het dit jaar niet. Er is geen zwembadje, maar op mooie dagen wordt er zoveel gepompt dat er vaak grote plassen liggen waarin gespeeld wordt.

De andere kant van de speeltuin is bedoeld voor grotere kinderen. Hier ligt geen zand, maar grind. Ook hier staan weer verschillende speeltoestellen, zoals evenwichtsbalken, een uitkijktoren, bandenschommels en andere klimdingen.

In de speeltuin staan ook nog twee picknicktafels en rondom bankjes.

Naast de speeltuin is een groot grasveld waar je heerlijk kunt picknicken. Als het wat rustiger is, kun je hier ook heel lekker voetballen.

Voorzieningen
In het Antje Drijver Paviljoen kun je terecht voor een kopje koffie of thee, sap, tosti’s, snoep of ijs. Ook zijn er hier toiletten. Het ADP draait op vrijwilligers en is dus niet altijd open, maar op woensdagmiddag en in het weekend meestal wel. (Je kunt het paviljoen ook huren voor een verjaardagsfeestje.)

Bij mooi weer staat er ’s middags vrijwel altijd een ijscowagen, dus neem wat geld mee voor een lekker ijsje;)

In het park is ook een dierenweide met veel herten en er zijn wat bokken, geiten, pauwen en volières met allerlei vogels. Er lopen ook kippen vrij rond, maar die heb ik deze lente vrij weinig gezien, misschien komt dat door de vos? Ook is er nog een grote vijver met zwanen, eenden en karpers.

Veiligheid
De speeltuin is vrij veilig en goed te overzien. Er staat een groot hek omheen, maar zelfs als je kleintje daar uit loopt, staat hij of zij niet gelijk op de straat. In de speeltuin wordt wel regelmatig gerookt, dus het is altijd een beetje oppassen met peuken. Verder is het wel wat onhandig dat die grote plassen water waar ik het eerder over had, precies aan de andere kant van de waterpomp liggen (vanaf het gedeelte voor de kleintjes gezien). De waterpomp staat wat hoger, dus als je aan de rand van de zandbak zit, kun je vanaf daar precies niet je kind in de gaten houden. De toestellen zijn wel allemaal veilig en goed ontworpen. Ook het onderhoud is goed; regelmatig worden er toestellen vervangen.

Er fietsen wel regelmatig mensen in het park (terwijl dat niet mag), dat is wel vervelend, want het is juist fijn dat kleine kinderen er rond kunnen lopen zonder dat je daar op hoeft te letten. Ik snap wel dat mensen hun fiets bij het hek van de speeltuin willen zetten, maar je kunt ook een stukje met de fiets aan de hand lopen.. Ook komt er af een toe een scooter voorbij :s.

Ligging
Het Julianapark is goed te bereiken met bus 3 (voor de speeltuin stap je het beste uit bij de halte Sweder van Zuylenweg) of met de fiets, maar wij gaan natuurlijk altijd lopend. Er is gratis parkeerplek in de buurt, maar er is geen speciale parkeerplaats bij het park. Bij de ingang van het park staan fietsklemmen, je mag je fiets eigenlijk niet mee het park innemen. Er zijn drie ingangen, voor de speeltuin kun je het beste de ingang aan de Julianaparklaan nemen of die bij de hoek Amsterdamsestraatweg/Sweder van Zuylenweg.

Een heerlijke speeltuin met nog veel meer mogelijkheden dus. Het is alleen wel jammer dat er geen toiletten zijn als het ADP dicht is. Wij zitten er meestal wel een paar uur en dan moeten de meeste kinderen toch een keer plassen. Wat ook jammer is, is dat het water in de speeltuin een groot gedeelte van het jaar gewoon aan staat. Dus ook in de lente en herfst op dagen dat het daar eigenlijk te koud voor is. Sommige kinderen kunnen daar gewoon niet van wegblijven:) en dat is dan niet zo fijn (dus neem een setje extra kleren mee;). Maar eigenlijk zou ik niet zonder deze speeltuin kunnen. We hebben er al heel wat uren doorgebracht en dat zullen er nog veel meer worden!

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: