Dit recept voor sneeuwklei kun je helemaal zelf maken. Ik vind het heel fijn om zelf klei te maken; je krijgt een grote (in vergelijking met de potjes die je in de winkel koopt) hoeveelheid klei, die lekker zacht is (niet zoals die harde blokken bij de peuterspeelzaal of op de basisschool) en je weet precies wat er in zit. Daarnaast kun je eindeloos variëren met kleuren en geuren en dingen toevoegen. Zoals bij deze klei bijvoorbeeld glitters. Door het gebruik van maïzena wordt de klei mooi wit.

*De productlinks in dit bericht zijn bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.
Drie jaar geleden schreef ik al eens een post over sneeuwklei. Het was toen niet helemaal in één keer goed gelukt en ik beloofde het nog een keer te maken alvorens het recept met jullie te delen. Nou die 'nog een keer' is eindelijk gekomen, oeps :$. Dus hier is het recept voor sneeuwklei.
Recept sneeuwklei
Recept voor de bereiding van sneeuwklei, met veilige ingrediënten.
Genoeg voor: 1 lading
Ingrediënten sneeuwklei

- 1,5 kop maïzena
- 0,5 kop zout
- 0,5 kop kokend water
- 1 eetlepel cream of tartar/wijnsteenzuur* (of een scheutje citroensap)
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- zilveren glitters
(Natuurlijk ben ik weer één ingrediënt vergeten op de foto te zetten, dat doe ik namelijk altijd. Waarom?!)
De meeste ingrediënten zul je al in huis hebben, behalve waarschijnlijk cream of tartar (wijnsteenzuur). Dit ingrediënt zorgt voor meer flexibiliteit en is onder andere te koop bij de toko en bol.com. Als alternatief hiervoor kun je ook een beetje citroensap gebruiken. De glitters zijn natuurlijk niet echt veilig om te eten, maar de klei is zo zout dat ik niet verwacht dat kinderen het ook echt door zullen slikken als ze het in hun mond stoppen.
Bereiding sneeuwklei
De klei maken is vervolgens heel simpel; alles door elkaar mengen en je bent klaar. Let wel op met het kokende water; het is handig om de ingrediënten eerst met een houten lepel te mengen en vervolgens voorzichtig te voelen of je het al met de hand kunt kneden.
Tips
- Je gebruikt kokend water, dus dit recept is niet geschikt om samen met kleine kinderen te maken.
- Voeg niet al het water in één keer toe, maar begin met de helft of zo en kijk dan of je alles nodig hebt.
- Bewaar de klei luchtdicht. Ik vind deze luchtdichte glazen potten* ideaal, maar ik doe er ook nog altijd een plastic zakje omheen. Je kunt de klei dan een paar maanden bewaren.

Bekijk ook mijn overzichtspagina kerst.
*De productlinks in dit bericht zijn bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.
Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot de freebies pagina

Als lid van de MizFlurry nieuwsbrief krijg je toegang tot mijn freebies pagina. Hier staan nog meer gratis downloads, exclusief toegankelijk voor leden. Bijvoorbeeld een handige Feestdagen planner; 11 handige formulieren die je helpen de feestdagen-stress onder controle te krijgen, de 12 maandkalenders met (creatieve) activiteiten, 14 speelrecepten, 3 kerstposters en een pietendiploma.
Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:
Hoe lang kun je het daarna eigenlijk bewaren?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt het een paar maanden bewaren, als je het niet te veel uit laat drogen na het spelen. Op een gegeven moment wordt het droog en korrelig is mijn ervaring.
VerwijderenWat een leuk idee! Ik kende dit recept nog niet. En maizena heb ik altijd wel in huis!
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Ik heb het gemaakt, maar zodra ik stop met kneden wordt het een soort van vloeibaar. Heb ik iets verkeerd gedaan?
BeantwoordenVerwijderenIk heb precies hetzelfde?
BeantwoordenVerwijderenHmm, dat is niet de bedoeling. Ik zal het binnenkort nog eens maken en kijken of ik nog extra tips heb.
Verwijderen