Als blogger en ondernemer werk ik altijd vanuit huis. Daarom leek het mij handig om te delen hoe ik de komende periode (tijdens de corona-uitbraak) wil aanpakken. Dit plan en deze ideeën zijn gebaseerd op de ervaringen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan en dan vooral hoe ik het werken in de vakantieperiodes aanpak. Want daar gaat het straks natuurlijk een beetje op lijken. Ga er maar even lekker voor zitten, want in deze post vind je heel veel tips en ideeën om thuis te werken als de kinderen thuis zijn.
thuiswerken met kinderen coronavirus

Inhoud

Nieuwe maatregelen Coronavirus

Eergisteren (donderdag 12 maart 2020) werden er nieuwe maatregelen afgekondigd in verband met de bestrijding van het coronavirus. In het kort houden deze maatregelen voor ouders en kinderen in:
Voor mensen zonder klachten:
– Vermijd grote groep (meer dan 100 personen)
– Werk thuis als het kan.
– Bezoek geen kwetsbare zieken en ouderen.
Bij milde verkoudheidsklachten (hoesten, niezen, keelpijn en koorts):
– Blijf thuis!
– Beperk sociale contacten zoveel mogelijk.
Bel de huisarts pas als de klachten verergeren.
NB Zorgmedewerkers blijven pas thuis bij hoesten én koorts.

De scholen blijven vooralsnog gewoon open, maar bij lichte klachten moet je je kind thuis houden (of jezelf ziek melden als je op een school werkt). Mocht een kind op school klachten krijgen, dan zul je gebeld worden en moet je je kind komen halen. Zorg er dus voor dat je te allen tijde bereik bent. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je je kind te snel ziek meldt en je de leerplicht op je dak krijgt.

Update 16 maart 2020: inmiddels zijn de scholen gesloten tot en met in ieder geval 6 april. Daarnaast sluit ook een groot gedeelte van de horeca en is opgeroepen om gepaste afstand (1,5 meter) van elkaar te houden als je ergens heen gaat.

Thuiswerken voor ouders ten tijde van het coronavirus

Sinds februari volg ik het nieuws rondom dit nieuwe virus op de voet en het belangrijkste op dit moment is het plat maken van de curve. Als we met z’ n allen een grote piek in het aantal besmettingen weten te voorkomen, beschermen we hiermee de ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Daarom is het belangrijk om de adviezen van de overheid op te volgen. Deze video legt het goed uit:

 

Maar dat is niet altijd makkelijk. Thuiswerken kan niet in alle gevallen en in de gevallen dat het wel kan, is het nog steeds lastig om dit te combineren met kinderen die thuis zitten.

Maak een plan

Mijn eerste tip: maak een plan. Zonder plan is de kans groter dat je verzeild raakt in allerlei huishoudelijke klussen, zorgactiviteiten en andere dingen. Als de kinderen vrij zijn, is het voor mij heel makkelijk om iets te lang in bed te blijven liggen, uitgebreider te douchen, een ontbijt te maken wat veel langer duurt dan normaal voor de gezelligheid, even een extra klusje in huis te doen in plaats van een snelle ochtendroutine, samen een filmpje kijken of gamen, samen boodschappen doen en voor je het weet is de dag al voor meer dan de helft om. Zulke dagen zijn heerlijk en horen er zeker bij in de vakantie, maar als je productief moet zijn, dan is dit niet de manier. Met een plan kom je verder.

In het plan kun je de volgende dingen meenemen:

Sta wat vroeger op

Dit heb ik de afgelopen twee vakanties gedaan en werkt heel goed voor mij. Ik ben niet echt een ochtendmens, dus ik vind om zes uur opstaan echt al heel vroeg. Mijn kinderen slapen gelukkig redelijk uit, zeker als ze in de vakantiemodus zitten, en met een beetje geluk komen ze tussen half acht en negen uur naar beneden. Om het meeste uit mijn vroege opstaan te halen, zorg ik dan dat de tafel al gedekt is en ze zelf hun ontbijt kunnen regelen. Als ze helemaal zijn aangekleed, gegeten hebben en hun tanden hebben gepoetst, mogen ze dan op de schermen. Om negen uur ‘s ochtends heb ik er dan al drie productieve uren op zitten. Misschien kun jij nog wel wat eerder opstaan en aan de slag.

NB Dit zal natuurlijk niet voor elk type thuiswerk geschikt zijn; als je bijvoorbeeld (veel) telefoontjes moet aannemen tijdens kantooruren dan gaat dit niet. In dit geval moet je op zoek naar andere, creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld:

Verdeel de zorg

Mijn man werkt de komende periode ook thuis, dus we kunnen de zorg voor kinderen verdelen. Hij heeft wel collega’s waarmee hij op kantoortijden moet overleggen, dus is het handig als ik mijn tijden daaromheen plan. Maar hij kan ook ‘s avonds wat doen. Een dagplanning kan er voor ons dus als volgt uitzien:
06:00 – 09:00 uur Fleur werken, Kevin eerste aanspreekpunt kinderen
09:00 – 12:00 uur Kevin werken, Fleur eerste aanspreekpunt kinderen
12:00 – 12:30 uur samen lunchen
12:30 – 15:30 uur Kevin werken, Fleur eerste aanspreekpunt kinderen
15:30 – 17:30 uur Fleur werken, Kevin eerste aanspreekpunt kinderen
17:30 – 19:30 uur koken, eten, sporten etc.
19:30 – 22:30/20:30 uur Fleur werken, Kevin brengt kinderen naar bed/boven
20:30 – 22:30 uur Kevin werken
Op deze manier is er altijd iemand bij de kinderen en kun je toch beiden acht uur maken. Nu moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik meestal maar vijf of zes uur werk op maandag t/m vrijdag (met uitzondering van woensdag), als de kinderen normaal gesproken op school zitten. Ook zijn onze kinderen inmiddels zo groot dat ze zich wel een uurtje alleen kunnen vermaken. Dus ons schema zal er in de praktijk wat anders uit zien. Ik heb deze tijden even als voorbeeld genomen om twee maal acht uur te illustreren.
Het is hier een beetje passen en meten wat er bij jullie banen past. Kijk naar de punten die vast staan en hoe jullie hier samen een goed plan voor kunnen bedenken. Het is waarschijnlijk heel handig om hier even een zondagavond voor te gaan zitten en de agenda’s naast elkaar te leggen. Of dit iedere avond even te doen voor de volgende dag. Bedenk ook dat het even uitzonderlijke tijden zijn en dat het soms niet anders is dat een klant een kind op de achtergrond hoort tijdens een telefoongesprek. Daar zou iedereen begrip voor moeten hebben.

Zorg verdelen kan ook met andere mensen dan je partner, als niemand verkoudheidsklachten heeft. Denk dan aan een buur (met kinderen), de ouders van een vriendje/vriendinnetje/klasgenootje, gezond en jong familielid, enz. Hiermee kun je wellicht iets regelen, waarbij jij de ene dag op alle kinderen past en de ander een andere dag. Een groepje van drie tot zes kinderen zonder klachten is toch wat anders dan een hele klas kinderen samen.


preview zelfzorgkaartjes moedersNeem de tijd voor jezelf als moeder en creëer een evenwichtige zelfzorgroutine met deze Zelfzorgkaartjes voor Moeders. Ontdek 80 activiteiten die je ondersteunen bij het vinden van meer balans en geluk. Start je zelfzorgreis vandaag nog.


Laat de kinderen meer zelf doen

De vakanties vind ik altijd een mooie gelegenheid om de kinderen wat meer klusjes te laten doen. Je hebt dan de tijd om ze goed aan te leren. Ook voor de komende periode is dat het geval. Het is goed voor een kind om mee te helpen in het huishouden; ze worden er zelfstandiger van en het bespaart jou (uiteindelijk) tijd. Je kunt ze bijvoorbeeld de volgende taken geven:
Kleine kinderen 
– Zichzelf aankleden
– Kleren in de was doen (bij de juiste kleur gesorteerd)
– Bed netjes maken
– Eigen spullen afruimen, afval netjes weggooien
– Speelgoed opruimen
– Tafel afnemen
– Vegen
Grotere kinderen
Alle bovenstaande punten, plus
– Vaatwasser in- en uitruimen
– Wasbakken schoonmaken
– Tanden poetsen
– Haren kammen
– Banken netjes maken
– Kamer opruimen
– Stofzuigen
– Wc schoonmaken
– Schoenen en jassen netjes
– Oud papier en vuil wegbrengen (voor wie nog naar buiten mag)

Het is een goed idee om de kinderen in de morgen een vijftal klusjes te geven die gedaan moeten zijn voordat ze op de schermen mogen. Denk dan aan klussen op het gebied van persoonlijke verzorging (aankleden, ontbijten, wassen, tanden poetsen, etc.) en een klusje die het huishouden voor jou makkelijker maakt. Het is ook fijn als de kinderen klaar zijn om naar buiten te gaan voor bijvoorbeeld een wandeling of boodschap als je even pauze hebt.

Werk op een rustige plek

Als ik alleen ben, kan ik beter werken. Ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Zit ik in de huiskamer bij de kinderen, dan storen ze me voor elk wissewasje. En ik merk dat ik mijn man vaak stoor tijdens zijn werk als we in dezelfde kamer zijn. In een andere kamer gaan zitten helpt dan het een hoop. Nu snap ik dat niet iedereen een kantoortje of iets dergelijks tot haar beschikking heeft. Wij hebben wel zoiets, maar eerlijk gezegd moet die plek nodig opgeruimd worden (wat voor dit weekend op de planning staat, met oog op de te verwachten ontwikkelingen).
thuiswerken eettafel
Maar je hoeft dit ook niet moeilijker te maken dan het is. Normaal gesproken werk ik aan onze eettafel; de kinderen zijn dan immers op school en ik doe alles op een laptop. Zijn de kinderen thuis, dan ga ik ook wel eens aan de tafel in de speelkamer zitten (als ze daar niet zijn) of ik stuur ze juist naar de speelkamer zodat ik rustig kan werken.
Ben je gebonden aan een vaste computer die bijvoorbeeld in de huiskamer staat, kijk dan of je de kinderen een tijd naar hun kamer kunt sturen. Of draai het om; ga zelf op je slaapkamer zitten, al dan niet met een laptop op school in bed of misschien is het wel mogelijk om de computer hier tijdelijk neer te zetten. Het verplaatsen van een computer is niet zoveel werk als het misschien lijkt.

Denk even na over manieren waarop je een rustige werkomgeving voor jezelf kunt creëren. Soms kan het zelfs zo simpel zijn als een koptelefoon met je favoriete muziek opzetten zodat je niet afgeleid raakt. En je hoeft niet altijd op dezelfde plek te werken als je een laptop hebt. Maak het voor jou passend.

Routines voor het huishouden

Het huishouden kan een valkuil zijn als je thuiswerkt. Als je hier gevoelig voor bent, zie je de hele dag wat er nog moet gebeuren en voor je het weet ben je met de was bezig in plaats van dat rapport dat af moet. Routines en timers kunnen hierbij helpen. Zo bestaat mijn ochtendroutine bijvoorbeeld uit:
– Bedden opmaken
– Alle gordijnen open
– Tafel afruimen en afnemen
– Vaat
– Was sorteren en starten
– Huiskamer opruimen
– Wc’s schoonmaken
Voor deze routine zet ik een timer op 15 minuten en probeer ik zo snel mogelijk alle punten van de lijst af te werken. ‘s Avonds heb ik ook een routine. Wil je meer weten of het je huishouden zo efficiënt mogelijk doen? Neem dan eens een kijkje bij Firma Huishouden.

Quality time

Vergeet niet tussen al je harde werk door de kinderen ook wat aandacht te geven. Soms gaan kinderen vervelend doen om aandacht te krijgen als ze die niet krijgen. Je kunt dit sowieso inbouwen rond de eet- en drinkmomenten. Dus bijvoorbeeld halverwege de ochtend een kopje thee en een snack met een bordspel, bij de lunch een hoofdstuk uit een leuk boek en halverwege de middag iets knutselen.
keuken na ochtendroutine

spel uno

Zorg dat alle schermen in ieder geval tijdens deze momenten uit zijn (ook die van jezelf! Wat voor mij nog een hele uitdaging gaat worden, omdat ik de hele dag coronanieuws check..) en dat jullie echt verbinding met elkaar maken. Oh ja, en vergeet ook niet jullie handen te wassen steeds als er wat gegeten gaat worden (en als jullie thuiskomen).

Zorg iedere dag voor beweging

Het is ook erg belangrijk dat jullie iedere dag bewegen. Op school wordt er buiten gespeeld en ook de reis van en naar school zorgt voor de nodige beweging. Daarnaast zijn veel sportclubjes ook afgelast. Dit vraag dus even extra aandacht. Als iedereen klachtenvrij is en de maatregelen niet inmiddels zijn aangepast, dan kun je gewoon nog naar buiten. Je kunt bijvoorbeeld even samen naar de supermarkt gaan, een stuk gaan wandelen of fietsen en/of een speeltuin bezoeken. Even een frisse neus halen en wat lichaamsbeweging.
Maar als je echt binnen moet blijven zijn er ook alternatieven te bedenken. Hou bijvoorbeeld dagelijks een discofeestje en dans er lekker op los. Of doe samen een yoga- of fitness-video geschikt voor kinderen via YouTube. Ook zijn er games waarbij kinderen veel moeten bewegen, zoals bijvoorbeeld Just Dance* of spellen met VR-bril. Stoeien is hier in huis ook populair en is beter dan op de bank hangen.

vr-bril kind

Doe elke dag wat leerzaams

Als de kinderen niet naar school gaan, leren ze natuurlijk minder. Ik verwacht hier trouwens wel een actie van scholen. Lessen en huiswerk via een online omgeving bijvoorbeeld. In dat geval is het makkelijk. Plan iedere dag tijd in om dit uit te voeren. Misschien kun je ondertussen zelf nog wat doen.
Maar ook als er geen (t)huiswerk voor de kinderen komt, kun je elke dag blijven leren. Waarschijnlijk weet je wel een beetje op welk punt je kind wat extra begeleiding zou kunnen gebruiken (en anders kun je de leerkracht even mailen) en hier zou je mee kunnen oefenen. Bijvoorbeeld door extra te lezen, iedere dag tafels te oefenen (dit is een leuk spelletje om de tafels te oefenen) of ze te laten oefenen op Squla (met de code KQWEA krijg je tien euro korting) of een andere leerzame app. Er is op internet en via Pinterest heel veel oefenmateriaal te vinden.

In dit artikel van wij-leren.nl vind je ook veel praktische tips om met kinderen kunt doen als ze niet naar school kunnen. En ook op gamemama.nl kun je een overzicht met leuke educatieve activiteiten voor kinderen vinden.

huiswerk kinderen

Geef ze een project

Wat ook erg leuk is, is om ze een project te geven voor de komende weken. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen of ze iets nieuws willen leren en ze hier iedere dag even aan laten werken. Dit kunnen dingen zijn als leren fotograferen, filmpjes bewerken, een tijdschrift maken, een website bouwen, leren programmeren, leren koken, etc.
Maar ook: de verzameling LEGO sorteren en alle sets weer bij elkaar zoeken of een legpuzzel met heel veel stukjes. Het is leuk om te zien hoe ver ze ergens mee kunnen komen als ze er iedere dag aan werken.

lego sorteren

Leuke activiteiten zonder schermen

De schermen zijn een makkelijke manier om de kinderen bezig te houden en je hoeft je niet schuldig te voelen als jullie binnen moeten blijven en ze zitten er wat meer op dan anders. Het zijn bijzondere tijden en om alles voor elkaar te krijgen en niet gek te worden, is dit soms nodig. Maar er is natuurlijk ook zoiets als veel te veel schermentijd. Om deze tijd een beetje binnen de perken te houden, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van deze schermtijd printable.
Maar je kunt het ook in je dagplanning verwerken wanneer ze wel en niet op de schermen mogen. Dit zijn een aantal leuke dingen voor kinderen, zonder schermen:
– Lezen
– Buiten spelen (als ze geen klachten hebben)
– Fietsen of wandelen (als niemand klachten heeft)
– Knutselen
– Bouwen met LEGO of ander materiaal
– Spelen met speelgoed
– In bad voor de lol
– In de tuin spelen
– Bordspellen
– Samen iets bakken
– Verkleden en doen alsof spel
– Dansen of muziek maken

– Experimenten doen

En op deze blog staan een heleboel handige en gratis printables voor kinderen. Dit zijn de 35 leukste downloads:
35 downloads

 

Anderen helpen

Tot slot nog een belangrijk punt, dat ik niet zo snel had opgenomen als dit bericht alleen maar over thuiswerken zou gaan. Maar we zitten met z’n allen in deze Coronacrisis en we moet elkaar ook steunen. Ten eerste door je zo goed mogelijk aan de maatregelen van het kabinet te houden, maar je kunt ook meer doen. Een grote zorg is dat ouders met banen in de zorg, bij de politie en brandweer hun werk niet meer kunnen doen, omdat ze bij hun kinderen thuis komen te zitten als de scholen sluiten. Maar hier kunnen wij als ouders elkaar toch mee helpen? Werken de ouders van een vriendje/vriendinnetje/klasgenootje/buurkind in een van deze belangrijke beroepen? Vraag dan of je ze kunt helpen door bijvoorbeeld op de kinderen te passen (als iedereen bij jullie thuis klachtenvrij is uiteraard).

Daarnaast kun je ook nog andere dingen doen. Kijk of je mensen uit de buurt kunt helpen, bijvoorbeeld via de #coronahulp op Twitter of word lid van een lokale Facebookgroep die dit als onderwerp heeft. Samen met de kinderen boodschappen doen voor iemand uit de buurt dit zelf niet kan, zorgt ervoor dat jullie wat beweging in de buitenlucht hebben en je leert je kinderen gelijk een belangrijke les. En wat dacht je van opa’s en oma’s regelmatig (video-)bellen zodat ze wat afleiding hebben? Als je nog aanvullende ideeën hebt, laat ze dan gerust achter onder dit bericht.

Ik hoop dat bovenstaande tips en ideeën je kunnen helpen om de komende periode zo goed mogelijk door te komen. Combineer ze samen in een planning die werkt voor jou en jouw gezin.
 
Stiekem kijk ik er ook wel een beetje naar uit mijn kinderen thuis te hebben. Het lijkt me erg gezellig. Maar ik hoop natuurlijk van harte dat alle maatregelen, die nu al gelden en die nog gaan komen, meehelpen aan het zo plat mogelijk maken van de curve, zodat iedereen de beste zorg kan blijven ontvangen en er zoveel mogelijk mensen weer helemaal genezen. Veel succes en gezondheid toegewenst!

Bewaar op Pinterest:
thuiswerken kinderen tips ouders pinterest


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics