Heb je ooit gehoord van blotevoetenpaden? Dit avontuurlijke uitje is niet alleen ontzettend leuk, maar ook heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Een blotevoetenpad is precies zoals het klinkt: een wandelpad dat je op je blote voeten bewandelt. Het stimuleert de zintuigen, verbetert de balans en zorgt voor een bijzondere natuurervaring. In deze blogpost vertel ik je meer over de voordelen, geef ik je tips hoe je dit een geslaagd uitje kun maken, leg ik uit hoe je blotevoetenpaden in de buurt kunt vinden en laat ik je zien hoe je zelf zo’n pad kunt maken.

blotevoetenpaden Nederland fb

Wat is een blotevoetenpad?

Een blotevoetenpad is een unieke en avontuurlijke belevenis waarbij je op blote voeten over een speciaal aangelegd pad vol uitdagende ondergronden en texturen loopt. Het is een zintuiglijke ervaring die niet alleen leuk is, maar ook tal van voordelen biedt voor zowel kinderen als volwassenen. Door het lopen op verschillende materialen zoals modder, stenen, houtsnippers en water, worden de voeten op een natuurlijke wijze gemasseerd en gestimuleerd. Dit stimuleert de bloedsomloop, verbetert de balans en versterkt de spieren in de voeten en benen.

Blotevoetenpaden voordelen voor kinderen en volwassenen

 1. Sensorische stimulatie: Een blotevoetenpad prikkelt de zintuigen, waardoor je je bewust wordt van verschillende structuren en temperaturen. Dit helpt bij sensorische integratie en kan kalmerend werken.
 2. Ontwikkeling van evenwicht en coördinatie: Het lopen op oneven ondergronden draagt bij aan het verbeteren van de balans en coördinatie. Kinderen ontwikkelen hierdoor hun motorische vaardigheden op een speelse manier.
 3. Verbinding met de natuur: Door bewust contact te maken met de natuurlijke elementen om hen heen, leer je respect en waardering te hebben voor de natuur.
 4. Kalmerend effect: De natuurlijke prikkels kunnen ontspannend zijn en bijdragen aan een rustiger gemoed.
 5. Gezamenlijke ervaring: Het trotseren van uitdagende paden kan zorgen voor mooie herinneringen.
 6. Verbeterde communicatie: Samenwerken en elkaar helpen bij het bewandelen van het pad verbetert de communicatie en samenwerking binnen het gezin.

blotevoetenpaden Nederland blote voeten

Tips voor als je een blotevoetenpad gaat lopen

Heb je helemaal zin gekregen in het bewandelen van een blotevoetenpad? Dan heb ik hier nog aan aantal handige tips voor je:

Kies de juiste locatie

Het is handig om een blotevoetenpad te kiezen dat geschikt is voor jouw gezin, vooral als je jonge kinderen hebt. Ga op zoek naar een pad dat kindvriendelijk is en waar de moeilijkheidsgraad aansluit bij de leeftijd van jouw kind(eren). Zo kunnen ze op een veilige manier ontdekken en genieten.

Bereid je voor op avontuur

Een dag op het blotevoetenpad vraagt om de juiste voorbereiding. Zorg ervoor dat zowel jij als je kinderen geschikte kleding dragen die vies mag worden en makkelijk schoon te maken is. Daarnaast is het ook handig om voor schoenen te kiezen die makkelijk uit en aan kunnen, bijvoorbeeld sandalen voor meisjes of jongens. Een handoekje en setjes reserverkleding zijn ook geen overbodige luxe. En vergeet ook de zonnebrandcrème niet als het een zonnige dag is.

Neem voldoende tijd

Plan voldoende tijd in voor het avontuur op het blotevoetenpad. Kinderen vinden het vaak heerlijk om op hun gemak de verschillende texturen te ontdekken en te spelen in de natuurlijke omgeving. Door rustig aan te doen, geef je iedereen de kans om te genieten van de ervaring.

Stimuleer ontdekking en spel

Moedig je kinderen aan om actief te ontdekken en te spelen bij het blotevoetenpad. Laat ze vrij om te voelen, springen, rennen en zich te verwonderen over de natuurlijke elementen die ze tegenkomen. Deze speelse benadering verrijkt de ervaring en creëert mooie herinneringen.

Je kunt ook vragen stellen over wat ze voelen, zien en ruiken tijdens de wandeling. Moedig ze aan om hun zintuigen te gebruiken en hun observaties te delen.

Tekencheck

Na een dag je in de buitenlucht is het altijd een goed idee om voor het slapengaan even een tekencheck bij elkaar te doen. Zo had Kate een keer een teek na een gezellige Minecraft picknick in het bos.

blotevoetenpaden Nederland moddervoeten

Zo vind je blotevoetenpaden in de buurt

In Nederland zijn veel blotevoetenpaden te vinden (verder naar beneden staat een uitgebreide lijst met locaties). Maar waarschijnlijk ben je op zoek naar een blotevoetenpad in de buurt. Daarom hier wat handige tips om een blotevoetenpad in je eigen buurt te vinden.

NB in dit artikel gebruik ik de spelling “blotevoetenpad”. Blote voetenpad los geschreven wordt ook gebruikt. Als je gaat zoeken, kan het afwisselen van deze twee schrijfwijzen een goed idee zijn.

Google blotevoetenpaden

Een handige manier om een blotevoetenpad in de buurt te vinden, is natuurlijk door een zoekmachine te gebruiken. Door simpelweg “blotevoetenpad + je plaatsnaam” in de zoekbalk in te voeren, krijg je vaak al goede resultaten te zien. Vaak kom je dan op handige verzamelsites terecht. Klik altijd even door tot je op de uiteindelijke site van het pad zit. Zo kun je de meest actuele gegevens bekijken en zien of het pad een goede match is voor jouw gezelschap.

Twijfel je of de informatie nog wel up to date is? Kijk of je door kunt klikken naar een social mediakanaal en wanneer daar de laatste update was. Je kunt ook contact opnemen met de locatie om te checken of ze open zijn, om teleurstellingen ter plaatse te voorkomen.

Google Maps

Vergeet ook Google Maps niet. Niet alle blotevoetenpaden zullen hier (helaas) op te vinden zijn. Maar van de degenen die je wel kunt vinden, kun je gelijk mooi zien wat de afstand is van je huidige locatie. Zie ook deze handige Google Map met blotevoetenpaden die ik heb gemaakt.

Bezoek de website van Staatsbosbeheer

Op de website van Staatsbosbeheer is ook veel informatie te vinden over blotevoetenpaden. Gebruik ook hier weer het zoekveld.

Zoek blotevoetenpaden via social mediakanalen

Niet elk blotevoetenpad heeft een eigen website. “Blotevoetenpad” of “blote voetenpad“ intikken in bijvoorbeeld Facebook of Instagram kan dus ook nuttige informatie opleveren.

Vraag om aanbevelingen

Het kan ook handig zijn om vrienden, familie of andere moeders in jouw omgeving te vragen of zij een blotevoetenpad kennen of hebben bezocht. Persoonlijke aanbevelingen zijn waardevol, omdat ze gebaseerd zijn op echte ervaringen en inzichten. Wie weet ontdek je zo een verborgen pareltje vlakbij je huis.

Gebruik de zoekfunctie van websites

Blotevoetenpaden bevinden zich vaak in natuurgebieden, zoals een bos of park. Het kan zijn dat het blotevoetenpad in jouw buurt, niet zo hoog in de zoekresultaten van een zoekmachine verschijnt. Daarom kun je ook altijd even op de site van een natuurgebied nog zoeken op blotevoetenpad. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er ook een blotevoetenpad in het Griftpark in Utrecht zit.

blotevoetenpad Nieuwegein kinderen

Blotevoetenpaden in Nederland

Hieronder volgt een lijst van blotevoetenpaden in Nederland, gemaakt in juni ‘24. Onderaan de lijst staat ook nog een handig Google Maps overzicht.

Mijn tip als je een pad hebt gevonden dat je leuk lijkt: google het nog even voordat je op stap gaat om teleurstellingen te voorkomen. En sommige van de paden vragen een entreeprijs.

 1. Blotevoetenpad ’t Hertenpad – Wichmondseweg 30, 7223 LH Baak
 2. Blotevoetenpad A.Vogel Tuinen – Eperweg 3-5, 8084 RB ‘t Harde
 3. Blotevoetenpad Avonturenboerderij Molenwaard – Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers
 4. Blotevoetenpad Brunssum – Ganzepool 9, 6443 WZ Brunssum
 5. Blotevoetenpad Buitenpost – Rijksstraatweg 17-a, 7391 MH Twello
 6. Blotevoetenpad Christoffelhoeve – Zeelandsedijk 35, 5424 TL Elsendorp
 7. Blotevoetenpad De Helderse Vallei – De Helderse Vallei, 1783 DA Den Helder
 8. Blotevoetenpad De Mirakel – Oranjeweg, 4461 WK Goes
 9. Blotevoetenpad De Naturij – Oude Slingeweg 4, 9204 WS Drachten
 10. Blotevoetenpad De Sternhof – Sternweg 14, 3898 LJ Zeewolde
 11. Blotevoetenpad De Strabrechtse Heide – Plaetse 71A, 5591 TX Heeze
 12. Blotevoetenpad Dier & Tuin Weide – Meerstraat 45-a, 5473 VX Heeswijk Dinther
 13. Blotevoetenpad Doepark Nooterhof – Goertjesweg 1, 8013 PA Zwolle
 14. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold – Terwisscha 6a 8426 SJ Appelscha
 15. Blotevoetenpad Engbergen – Bosweg 3, 7083 AB Voorst
 16. Blotevoetenpad Erve Brooks – Broekhuisdijk 5, 7275 CB Gelselaar
 17. Blotevoetenpad Fraeylemaborg – Hoofdweg 30, 9621 AL Slochteren
 18. Blotevoetenpad Gaasterland – Liemerige wei 4, 8567 HM Oudemirdum
 19. Blotevoetenpad Gouwe Voeten – De Gouw 11, 1611 BS Bovenkarspel
 20. Blotevoetenpad Griftpark – Van Swindenstraat 129, 3514 XR Utrecht
 21. Blotevoetenpad Hennipgaarde – Nely Gambonplein, 2761 EH Zevenhuizen
 22. Blotevoetenpad Het Groene Geschenk – Weerwille 2-A, 7961 LV Ruinerwold
 23. Blotevoetenpad Kabouter Anne – Dasselaarweg 57, 3896 LT Zeewolde
 24. Blotevoetenpad Klokshuys – Groene Kruisweg 8-a, 3237 KC Vierpolders
 25. Blotevoetenpad Land van Fluwel – Belkmerweg 65, 1753 GD Sint Maartensvlotbrug
 26. Blotevoetenpad Het Groene Erf – Kruisstraat 58, 5249 PA Rosmalen
 27. Blotevoetenpad Natuurcentrum Ameland – Strandweg 38, 9163 GN Nes
 28. Blotevoetenpad Natuurkwartier (tm november ’24 tijdelijk niet beschikbaar)- Geinoord 9, 3432 PE Nieuwegein
 29. Blotevoetenpad Om de Dobben – Langelaan 1, 9251 MC Burgum
 30. Blotevoetenpad Opende – Peebos 1a 9865, TG Opende
 31. Blotevoetenpad Schoorlse Duinen – Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl
 32. Blotevoetenpad Sfeer van Willems – Ploegweg 7, 6604 BH Wijchen
 33. Blotevoetenpad Toon Kortooms park – Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne
 34. Blotevoetenpad Vechtdal – Vechtstraat 8, 7772 AX Hardenberg

Heb jij nog een leuk blotevoetenpad gevonden? Laat het me weten in de reacties hieronder, dan zet ik hem erbij.

Zo maak je zelf een blotevoetenpad in de tuin

Naast het bezoeken van een blotevoetenpad, kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan in de tuin. Hier volgt een stappenplan om een eenvoudig blotevoetenpad te maken, waar je kind kan spelen en ontdekken.

Benodigde materialen blotevoetenpad maken

Voor het maken van een blotevoetenpad in je tuin heb je enkele eenvoudige materialen nodig. Kies er een aantal (5 tot 7) uit de volgende opsomming:

 1. Grind
 2. Zand
 3. Houtsnippers
 4. Stenen
 5. Gras
 6. Schelpen
 7. Hooi
 8. Modder
 9. Houten paaltjes

Heb je dit niet bij de hand, dan zul je een tripje naar een bouwmark of tuincentrum moeten maken.

Stappenplan

 1. Kies een plek: Selecteer een geschikte plek in je tuin voor het blotevoetenpad. Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van scherpe objecten en gelijkmatig is.
 2. Maak de ondergrond klaar: Op Pinterest kun je prachtige sensory paths vinden, die helemaal ingebouwd zijn in de tuin. Maar je kunt veel simpeler beginnen met lage bakken, zoals lage kartonnen dozen, kratjes, afwasteiltjes etc. Met een bezoekje aan de supermarkt (bananendozen) of de Action (teiltjes of andere bakken) kom je waarschijnlijk al een heel eind.
 3. Vul het pad: Begin met het verdelen van de materialen in de verschillende bakken of secties. Zorg voor afwisseling in textuur door de verschillende materialen naast elkaar te plaatsen. Dit stimuleert de zintuigen en maakt het pad uitdagender.

Extra blotevoetenpaden maken tips

Eventueel kun je ook nog obstakels toevoegen, zoals houten balken om overheen te lopen en kleine heuvels van zand en stenen om het pad interessanter te maken.

Als het mooi weer is, kun je ook waterbakken toevoegen.

Met deze eenvoudige stappen kun je een boeiend blotevoetenpad creëren in je eigen tuin, waar jouw kind urenlang plezier kan beleven en volop kan ontdekken en spelen.

Een blotevoetenpad is een geweldige manier om samen met je kinderen de natuur op een zintuiglijke en avontuurlijke manier te verkennen. Het versterkt niet alleen de voetspieren en verbetert de balans, maar stimuleert ook de zintuigen en bevordert de verbinding met de natuur.

Met de vele locaties die Nederland rijk is, is er altijd wel een blotevoetenpad in de buurt voor een leuk uitje. Dus trek die schoenen, slippers of sandalen uit, ga op avontuur en geniet van de vele voordelen die een blotevoetenpad te bieden heeft. Veel plezier alvast!

Bewaar op Pinterest:

blote voetenpad Pinterest afbeelding

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: