Op zoek naar originele en leuke activiteiten voor kinderen? De afgelopen jaren heb ik over heel wat kinderactiviteiten geblogd en in deze blogpost heb ik er een heleboel voor je op een rij gezet. Van sudoku’s voor kleuters tot zelf bellenblaas maken en van templates voor het maken van een tijdcapsule tot zelf een memoryspel maken; er zitten activiteiten tussen voor zowel jonge als oudere kinderen. Neem snel een kijkje of er wat leuks bij zit voor jouw kind(eren).
Activiteiten voor kinderen fb

1.Fotografieopdrachten voor kinderen

fotografieopdrachte voor kidneren - foto mooie steen op smartphone
Fotograferen kan ook voor kinderen een leuke hobby zijn. En ook steeds toegankelijker dankzij smartphones met goede camera’s. Of je kind nou een eigen telefoon, oud toestel of anders soort fotocamera gebruikt; deze opdrachten zijn geschikt voor alle opties.

In de blogpost vind je 50 fotografieopdrachten, speciaal bedacht voor kinderen. Nog handiger zijn de opdrachtkaartjes, die je voor een klein bedrag kun kopen en direct zelf kunt printen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan dit bericht: fotografieopdrachten voor kinderen.

2. Tel en knijpkaarten

Tel en knijpkaarten
Deze tel en knijpkaarten maakte ik al een hele tijd gelden, toen mijn oudste zoon nog maar vier jaar oud was. Maar ze blijven nog steeds een speelse manier om te oefenen met aantallen en cijfers. Het enige wat je nodig hebt zijn de geprinte en uitgeknipte kaarten en wat knijpers!

Gratis te downloaden via: tel en knijpkaarten.

3. Minecraft picknick in het bos

Minecraft eten zoals watermeloen, wortels, appels, eieren, vis, kip en gepofte aardappels
Ik ben al bijna tien jaar een Minecraft-fan en ik weet niet wie deze picknick leuker vond: de kinderen of ik ;). Het was in ieder geval lekker! Dus ook aan te raden als je zelf geen Minecraft speelt, maar je kind(eren) wel, want ik laat je precies zien wat je in kunt pakken voor een succesvolle Minecraft picknick in het bos.

4. Sudoku’s voor kinderen

Gratis te downloaden sudoku's voor kinderen

Ook dit bericht is al ruim tien jaar oud, maar nog altijd onverminderd populair: de sudoku’s voor kleuters. De rasters zijn 4 bij 4 en de puzzels zijn beschikbaar in vier oplopende moeilijkheidsniveaus, waardoor het de perfecte manier is om het spel te leren. Met zowel kleuren als cijfers.

Sluit je aan bij meer dan 125.000 andere bezoekers en download ze gratis via deze link:

Sudoku’s voor kinderen.

5. Zelf bellenblaas maken

Ingrediënten om zelf bellenblaas te maken zoals afwasmiddel, suiker en water.

Nog net iets populairder is dit bericht waarin ik laat zien hoe je zelf bellenblaas kunt maken. Zodra het weer beter wordt, zie ik dit direct terug in mijn statistieken, want dan vliegt dit bericht naar nummer 1. In deze blogpost kun je verschillende recepten voor bellenblaas vinden, maar ook uitleg hoe je zelf bellenblazers kunt maken en waarom bellenblaas van die vervelende grijze vlekken kan geven.

Neem snel een kijkje: zelf bellenblaas maken.

6. Juiste pengreep aanleren zonder pen

Fijne motoriek oefening met een pincet voor het aanleren van een juiste pengreep.Waarschijnlijk kun je zelf ook wel het belang van een juiste pengreep begrijpen, maar wat als je kind nou helemaal niet van tekenen of kleuren houdt. (Misschien juist wel omdat het niet zo goed gaat, omdat ze de potloden niet goed vasthouden ;P .) Dan zijn er gelukkig nog andere manieren om te oefenen!

In dit bericht beschrijf ik er zes: 6 fijne motoriek oefeningen.

7. Tijdcapsule maken

Tijdcapsule gratis printable

Superleuk om later terug te zien: een tijdcapsule! Maar wat stop je hier nou in? Deze sjablonen helpen je op weg en zijn gratis te downloaden.

Leuke activiteit voor bijvoorbeeld in een vakantie: tijdcapsule maken.

8. Tie-dye watermeloenslinger

Tie die watermeloen slinger van natte doekjes.

Dit bericht stamt nog uit de tijd dat ik altijd natte doekjes in huis had. Die tijd is voor ons inmiddels voorbij, maar het blijft nog steeds een leuk zomers knutselproject, deze tie dye watermeloenslinger. Ook leuk om in de tuin te knutselen op een zomerse dag.

Bekijk het bericht: Tie-dye watermeloenslinger.

9. Spelen met regenboogrijst

Regenboogrijst

Als ik naar deze foto kijk, word ik al blij. Maar goed ik heb dan ook mijn hele boeken en -knutselkast regenboog gesorteerd. Het maken van deze rijst was wel even een werkje, maar de kinderen hebben er jaren meer kunnen spelen, bijvoorbeeld in een sensory bak, als lading van treinwagons of in een speelkeukentje. En wat op de grond valt, kun je gewoon opzuigen!

In dit bericht staan allerlei activiteiten voor kinderen met de letter R, maar dus ook precies beschreven hoe we de gekleurde rijst maakten: spelen met regenboogrijst.

10. Tape resist schilderij maken

Tape resist schilderij met de kleuren grijs en lichtroze.

Dit is een leuk DIY-project voor jong en oud. Je maakt het met een canvas, wat schilderstape en verf. Hier lees je precies hoe je het aanpakt: tape resist schilderij maken.

11. Super Mario speurtocht

Super Mario en Luigi van LEGO Duplo, onderdeel van een Super Mario speurtoch met opdrachten

Speurtochten zijn altijd leuk voor kinderen. Toen mijn kinderen jonger waren bedacht ik wel eens een speurtocht waar ik stiekem ook wat leerzame elementen in stopte. Zo ook bij deze Super Mario speurtocht.

12. Tekenopdracht vakantie of dagje weg

Voorbeeld van de makkelijke tekenopdracht over een dagje Efteling

Zijn jullie op vakantie of een dagje weg geweest? Dan is dit een leuk en makkelijke tekenopdracht: een sjabloon met ruimte voor vijf getekende “Polaroid-foto’s”.

Gratis te downloaden via: tekenopdracht vakantie of dagje weg.

13. Duplo treinbaan omhoog bouwen

Lego Duplo treinbaan die omhoog loopt.

De eerste keer dat ik een Duplo treinbaan zag die de hoogte in ging, was ik stomverbaasd. Waarom staat dit niet in de instructieboekjes?! En waarom had ik dit niet zelf bedacht? Hoe dan ook, als jij een lading rails, blokken en een trein hebt liggen, dan moet je dit eens uitproberen: Duplo treinbaan omhoog bouwen.

14. Zelf een memory spel maken

Voorbeeld van een zelfgemaakt memory spel met Instagram foto's.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je een spel speciaal voor hem of haar maken, bijvoorbeeld met favoriete karakters. Oudere kinderen kun je zelf aan het werk zetten, want Canva is niet bepaald rocket science. Het printen, eventueel lamineren en uitknippen is gelijk een knutselproject en daarna kan het spel gespeeld worden. Zo’n zelfgemaakt memory is ook leuk als gepersonaliseerd cadeautje of handig voor in je tas voor als jullie ergens moeten wachten.

Zo kun je zelf een memory spel maken.

15. Samen koken

Alles klaargezet om te koken met kinderen.

Ik herinner me nog hoe stressvol het soms kon zijn om met kleine kinderen samen te koken. Maar ze vonden het altijd zo leuk om te doen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want de oudste kookt nu één keer per week het avondeten, de middelste maakt altijd heerlijke lunches (voor zichzelf) met vis en de jongste is op dit moment helemaal into milkshakes maken (voor het hele gezin).

Doen dus, dat samen koken. Met de tips in dit bericht maak je het wat makkelijker voor jezelf: koken met kinderen zonder stress.

16. Pokémon happy stones

Drie Pokémon happy stones

Wij wonen naast een park waar je goed Pokémon Go kunt spelen. Dat bracht me op het idee van Pokémon happy stones maken. Zo kun je nog steeds Pokémon in het wild vinden, maar dan op een analoge manier ;).

Geen Pokémonfan? Geen probleem, met de techniek beschreven in deze post kun je allerlei happy stones maken: Pokémon happy stones.

17. Bellen tekenen met krijt

Bellen getekend met pastelkrijt

Het ziet er altijd zo mooi uit, dat pastelkrijt, maar wat moet je er eigenlijk mee? Nou, bellen tekenen bijvoorbeeld. Met deze stap-voor-stap uitleg met duidelijke afbeeldingen kunnen kinderen er ook zelf mee aan de slag. Of sla gezellig samen aan het tekenen: bellen tekenen met pastelkrijt.

18. LEGO bouw uitdagingen

LEGO huisje en LEGO blokken

Bouwen met LEGO biedt oneindig veel mogelijkheden, maar soms heeft je kind even geen inspiratie. Dan komen deze 50+ ideeën goed van pas. Er zit vast wel een idee bij dat ze inspireert: LEGO bouw uitdagingen.

19. Pokémon klei figuren

Pokémon figuren gemaakt van klei

Nog een creatieve Pokémon-activiteit, maar nu met klei. Jaren geleden maakte ik een printable met Pokémon onderdelen, waar je met de juiste kleur klei simpel een Pokémon mee kon maken. Nog steeds gratis te downloaden via dit bericht: Pokémon klei figuren.

 

20. Spelen met zelfgemaakte klei

spelen met zelfgemaakte klei en loose parts

En over klei gesproken, wist je dat je dat ook zelf kunt maken? Vooral toen de kinderen jonger waren deed ik dit regelmatig. Het is niet te vergelijken met klei die je in de winkel koopt,want je krijgt een grotere hoeveelheid en de klei is heerlijk zacht. Je kunt er kleur- en geurstoffen aan toevoegen, zodat je de klei kunt laten passen bij bijvoorbeeld het seizoen. En wat dacht je van glitterklei?

Je maakt het met kokend heet water, dus het maken is geen activiteit voor kinderen. Maar daarna ermee spelen wel natuurlijk! Bekijk dit bericht voor de instructies:  recept zelf klei maken.

21. LEGO trekpop maken

spelen met zelfgemaakte klei en loose parts

Heb jij vroeger wel eens een trekpop gemaakt op school? Ik vond dat altijd heel interessant om te doen, met die splitpennen. En die zijn natuurlijk nog steeds te koop, dus waarom zou je niet met je kind(eren) aan de slag gaan en thuis een trekpop knutselen? Bijvoorbeeld deze LEGO variant, sjabloon gratis te downloaden via: LEGO trekpop maken.

22. Papieren sneeuwvlok knippen

blauwe sneeuwvlok geknipt van papier

Dit is zo’n typische activiteit die ieder kind eens gedaan zou moeten hebben: een sneeuwvlok knippen. Het lijkt bijna een soort magie! Maar pas op, het kan wel verslavend zijn ;).

Zo pak je het aan: papieren sneeuwvlok knippen.

23. Brief in geheimtaal schrijven

Briefje geschreven in geheimtaal met behulp van een geheimtaalwiel.

Alweer een tijd geleden maakten we een geheimtaalwiel en schreven we brieven in geheimtaal. Erg leuk om eens te doen. Wil je jouw kind(eren) ook aan de slag laten gaan hiermee? In dit bericht zie je precies hoe je een geheimtaalwiel kunt maken: brief in geheimtaal schrijven.

Activiteiten voor kinderen

Dit was een selectie van blogs met leuke activiteiten voor kinderen op mijn site. Ik heb nog genoeg inspiratie voor meer blogposts en in de toekomst zullen hier nog meer activiteiten bij komen, dus kom nog eens terug. Of schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief dan ontvang je iedere maand een mail de nieuwste blogposts.

Bewaar op Pinterest:

Op zoek naar speelideeën? 23 activiteiten voor kinderen. Pinterst-afbeelding


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: