Als je een beetje bent zoals ik, heb je waarschijnlijk ook tienduizenden foto’s op je telefoon staan, even snel gemaakt in de afgelopen jaren. Al deze plaatjes zijn natuurlijk een geweldige manier om je leven te documenteren. Maar af en toe is het wel leuk om meer aandacht aan je foto’s te besteden. Om net even wat bewuster bezig te zijn met wat je vastlegt. En uiteraard, niet te vergeten, om ervoor te zorgen dat je zelf als moeder vaker in de foto komt!

Zelf blijft er op dit gebied voor mij ook nog het een en ander te verbeteren, soms werkt het schrijven van een blogpost voor mij ook om mezelf te motiveren 😉. Lees dus snel verder voor fotoshoot ideeën voor je gezin, die je zelf kunt uitvoeren of opzetten. Inclusief tips om zelf meer op de foto te komen!

fotoshoot ideeën

Ik kan er soms jaloers naar kijken, van die mooi gestylede shoots die je regelmatig langs ziet komen op bijvoorbeeld Instagram. Toch komt het er bij ons nooit van om een afspraak te maken voor zo’n fotoshoot. Het is niet zo zeer een kwestie van geld, maar meer van al het gedoe eromheen en drukke agenda’s.

Wat ik wel doe is een aantal keer per jaar wat extra tijd uittrekken om een mini fotoshoot te doen. Sowieso op de eerste schooldag (die foto’s maak ik nog steeds, maar niet alle kinderen willen meer dat ik ze online plaats, vandaar dat je de laatste jaren geen nieuwe blogs hierover meer ziet verschijnen). En ik ga ook regelmatig naar het park met één of meer kinderen, met als enige doel foto’s maken. Daarnaast heb ik ook wel eens een wat meer gestylede shoot gedaan, zoals dit theepartijtje. Ook erg leuk om te doen, maar dit vereist natuurlijk wel wat meer voorbereiding.

Voordelen van het zelf doen van een fotoshoot

Een van de voordelen van zo’n DIY shoot, is dat je goed kunt aansluiten bij het humeur en de energie van je kind(eren). En mocht het toch niet lukken, kun je zonder problemen stoppen en het op een ander moment nog een keer proberen. Daarnaast is het ook lekker vertrouwd als je zelf de foto’s maakt in hun eigen vertrouwde huis of park. Deze factoren zorgen al voor een hoop minder stress en hierdoor spontanere foto’s. En het is natuurlijk gratis!

zelf fotoshoot doen voordelen

Herinneringen vastleggen

De voornaamste reden dat ik zoveel foto’s van mijn kinderen maak, is natuurlijk het vastleggen van herinneringen. Dit kun je nog een stapje verder nemen en bijvoorbeeld eens per jaar, of ieder seizoen, een dag kiezen om helemaal vast te leggen. Dus eigenlijk vanaf het moment dat de kinderen nog liggen te slapen, gedurende het hele ochtendritueel tot aan de nachtzoen toe. Maak van alle alledaagse momenten een foto, bijvoorbeeld hoe ze hun brood smeren of schoenen aantrekken. En van hun favoriete speelgoed en speeltuin. Dit fotodagboek zal heel leuk zijn om later terug te kijken.

Voor deze candid shots gelden de meeste regels die ik zo ga noemen bij de voorbereidingen juist niet. Je wilt ze juist zo puur mogelijk vastleggen, zoals het leven echt is.

herinneringen vastleggen met fotos

Camera kiezen

Als je een spiegelreflexcamera hebt en je weet een beetje hoe die werkt, dan zijn deze fotoshoots natuurlijk het ideale moment om die er weer eens bij te pakken. Maar de camera’s van mobiele telefoons zijn tegenwoordig zo goed, dat dit niet per se nodig is. Het allerbelangrijkste is dat je de foto’s maakt, als je daar eerder toe komt met je telefoon dan dat je weer je camera moet opsnorren en opladen, doe het dan alsjeblieft gewoon met je telefoon.

Fotoshoot voorbereidingen

Het voorbereiden van een fotoshoot met je gezin kan heel spontaan gaan. Zoals ik hierboven al schreef, als het humeur en de energie van de personen die je op de foto wilt zetten goed is, en je hebt je telefoon bij de hand, dan ben je er eigenlijk al klaar voor. Toch kunnen onderstaande tips het resultaat nog wat beter maken.

1.      Zorg voor schone gezinsleden

Even snel een washandje met water over het gezicht, haren kammen en tandenpoetsen net voor een shoot, zorgen voor een mooier resultaat. Uitzonderingen bevestigen hier natuurlijk de regel, want soms is dat hele gezichtje vol tomatensaus of zijn die modderige benen juist precies de moeite waard om vast te leggen.

2.      Kies de juiste kleding

De kleding van mijn kinderen is echt niet altijd vlek -of gatvrij. Ik wil graag dat ze lekker de wereld kunnen ontdekken en zich kunnen ontwikkelen, zonder zich de hele tijd druk te maken of ze vies worden. Daarnaast ben ik ook blij met het feit dat ze hun kleding al lange tijd zelf uit kiezen, maar dit leidt soms tot bijzondere combinaties. Voor een fotoshoot is het dus wel handig om hier even extra aandacht aan te besteden. Kies bijvoorbeeld voor hun nieuwste kleding.

Ga je meerdere personen op de foto zetten? Dan is het leuk om de kleding op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld door allemaal in een bepaald kleurenthema te gaan. Of allemaal een spijkerbroek en t-shirt. Dit zorgt voor meer eenheid op de foto. (Dit is ook een goede tip voor de broertjes en zusjes-foto op school, als jullie die hebben).

zelfde kleding fotoshoot

3.      Kies de juiste plek

Wil je graag een fotoshoot doen, maar is je huis een totale bende? De rommelige achtergrond zal waarschijnlijk afleiden van het resultaat. Voor de foto’s die je dagelijks neemt is dit geen enkel probleem, maar je hebt nu een ander doel.

Ruim even snel op en doe een snelle schoonmaak alleen op de plek waar je de foto wilt maken. Of kijk of je kunt uitwijken naar bijvoorbeeld opa en oma of ga lekker naar buiten.

Daarnaast kun je op zoek gaan naar plekken in je huis die geschikt zijn voor fotoshoots. Zo heb ik een aantal vaste plekken, bijvoorbeeld voor onze witte keukendeur, omdat het licht hier in de morgen altijd heel goed is; hier zijn veel van de eerste schooldagfoto’s genomen. En als je me op Insta volgt, dan heb je onze garagedeur vast ook al regelmatig langs zien komen. ’s Avonds maak ik tijdens het gouden uur juist graag foto’s op het balkon, voor een bakstenen muur. Een effen of regelmatig patroon is het mooist voor een achtergrond.

juiste plek thuis fotoshoot

4.      Let op de belichting

Ik heb het er hierboven al even over; de belichting. Een goede foto staat of valt hierbij. Er zijn over dit onderwerp hele fotografiecursussen gemaakt, maar hier zijn een aantal basispunten om op te letten:

  • Kies een plek met voldoende licht. Fotograaf je binnen, dan is dit waarschijnlijk in de buurt van een raam.
  • Fotografeer zoveel mogelijk met natuurlijk/daglicht.
  • Maak foto’s met het licht mee, niet tegen de lichtbron in.
  • Maak ook eens foto’s tijdens het gouden uur, dit is het uur voor zonsondergang.
  • Zet je onderwerp niet direct in de zon als die fel schijnt, kies dan liever voor de schaduw.

fotos maken juiste belichting

5.      Overweeg het gebruik van props

Niet per se nodig, maar soms wel erg leuk: het gebruiken van props, oftewel voorwerpen. Zo kun je bijvoorbeeld een theepartijtje houden, je kind met zijn of haar favoriete speelgoed laten spelen of iets doen met zonnebrillen en hoeden. Een slinger ophangen en bloemen of confetti kunnen ook wat extra’s toevoegen. Mijlpaalkaarten zijn ook een leuke toevoeging.

mijlpaalkaarten fotoshoot baby

Creatieve fotoshoot ideeën binnen

Met bovenstaande tips ben je in ieder geval goed voorbereid voor de shoot. Maar nu nog een leuke setting, want alhoewel een rustige achtergrond meestal een mooi resultaat geeft, is het ook wel wat saai. Ter afwisseling zou je één van de volgende ideeën thuis kunnen proberen:

1. Huttenbouw fotoshoot

Bouw samen een hut van dekens en kussens in de woonkamer. De kinderen kunnen helpen met het bouwen en daarna kunnen ze erin spelen terwijl jij foto’s maakt. Het zorgt voor leuke, spontane foto’s.

2. Baksessie in de keuken

Plan een middag waarop jullie samen koekjes of een taart gaan bakken. Leg alle momenten vast, van het mengen van ingrediënten tot het versieren van de gebakjes. De rommelige handjes en geconcentreerde gezichtjes zorgen voor geweldige foto’s.

3. Verkleedpartij

Laat de kinderen zich verkleden in hun favoriete kostuums of kleren en doe bijvoorbeeld alsof ze in een sprookje of avonturenverhaal zitten. Je kunt een thema kiezen zoals piraten, prinsessen, superhelden of een ‘beroepen’ dag waarin ze zich kleden als dokter, brandweerman, etc.

verkleedpartij fotoshoot

4. Knutsel fotoshoot

Zet een knutselactiviteit klaar zoals schilderen of knutselen met klei. Leg het creatieve proces vast en natuurlijk het eindresultaat.

knutselfotoshoot

5. Leesmoment

Maak een gezellig leeshoekje met stapels kussens en dekens en laat je kinderen hun favoriete boeken lezen. Dit geeft een rustige, intieme setting voor mooie foto’s. Eventueel kun je hier wat kerstverlichting bij ophangen voor een magische sfeer en proberen te spelen met een bokeh effect.

6. Muziek en dans

Zet wat muziek op en laat iedereen dansen. Dit is niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook een kans om echt levendige en actieve foto’s te maken. Als je een spiegelreflexcamera gebruikt kies dan voor een korte sluitertijd.

7. Theepartijtje

Organiseer een theepartijtje binnen. Je kunt een tafeltje met theekopjes en snacks klaarzetten. Kleed de kinderen in mooie outfits voor een chique look.

Theepartijtje fotoshoot

Fotoshoot ideeën buiten

Ook voor een originele fotoshoot buiten zijn genoeg leuke ideeën te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende thema’s?

1. Waterpret in de achtertuin

Zet op een warme dag de tuinslang of sproeier aan of vul een zwembadje in de tuin. Foto’s van spetterende kinderen geven een leuke dynamiek en zijn perfect voor zomerherinneringen.

2. Seizoensgebonden fotoshoots

Maak gebruik van de seizoenen voor je fotoshoots. Bijvoorbeeld bloesems in de lente, met bladeren gooien in de herfst, een sneeuw shoot in de winter of zandkastelen bouwen in de zomer.

seizoensfotoshoot herfst

3. Stranddag avontuur

Neem de kinderen mee naar het strand en maak foto’s terwijl ze zandkastelen bouwen, in de golven spelen of schelpen verzamelen. Je kunt ook een fotoshoot organiseren rond zonsondergang voor prachtige achtergrondkleuren.

strandfotos

4. Natuurwandeling

Ga op een wandeltocht in een nabijgelegen park, natuurgebied of bos. Kinderen kunnen de natuur verkennen, terwijl jij de interactie met de omgeving vastlegt. Denk aan klimmen op omgevallen bomen, het oversteken van beekjes, bladeren verzamelen, naar insecten zoeken of gewoon rennen en spelen. De bomen en het groen geven een mooie achtergrond.

natuurwandeling

5. Picknick in het park

Organiseer een picknick in jullie favoriete park. Leg de voorbereidingen vast, het uitpakken van de picknickmand en natuurlijk het genieten van het eten. Je kunt ook actieve spellen zoals frisbeeën of voetballen fotograferen.

6. Fietstocht

Maak een fietstocht met het gezin en neem je camera mee (of zorg voor een opgeladen telefoon). Je kunt stoppen op mooie locaties om foto’s te maken, bijvoorbeeld bij een brug, een oud gebouw of gewoon langs een mooi pad.

7. Vliegeren

Neem een vlieger mee naar een open veld of het strand en maak foto’s terwijl de kinderen proberen de vlieger hoog in de lucht te krijgen. Dit geeft dynamische en kleurrijke beelden.

8. Bloemenvelden

Als je toegang hebt tot bloemenvelden, zoals tulpenvelden of wilde bloemen, plan dan een fotoshoot tijdens het bloeiseizoen. De levendige kleuren zorgen voor een fantastische achtergrond.

9. Sportactiviteiten

Of het nu gaat om een potje voetbal in het park of skaten, sportieve activiteiten zijn geweldig voor actiefoto’s. Ze laten de energie en het plezier van je kinderen goed zien.

10. Boerderijbezoek

Bezoek een lokale boerderij of kinderboerderij waar de kinderen interactie kunnen hebben met dieren. Foto’s van kinderen die geiten voeren of konijnen aaien, zijn altijd schattig en leuk.

11. Schatzoeken

Organiseer een schatzoektocht in een park of aan het strand. Je kunt kleine schatten verstoppen en kaarten maken. Dit is niet alleen leuk voor de kinderen, maar geeft ook mooie foto’s vol verwondering en opwinding. Eventueel kun je de kleding van de kinderen ook laten passen bij dit thema, bijvoorbeeld een piratenpak.

12. Sterrenkijken

Plan een avondshoot waarbij je gaat sterrenkijken. Je kunt foto’s maken van de voorbereiding met dekens en snacks, en proberen de sterrenhemel vast te leggen. Dit kan technisch uitdagender zijn, maar geeft unieke beelden.

13. Stad- of dorpsbezoek

Bezoek het centrum van je eigen stad of dorp of ga juist op zoek naar een nieuwe plek, maar neem in ieder geval je camera en voornemen om te fotograferen mee. In het oude centrum zijn vaak mooie gebouwen en bruggen te vinden die zorgen voor een sfeervolle achtergrond. Maar ook een modern station kan een gave achtergrond geven.

fotoshoot Werkspoorkathedraal

Fotoshoot ideeën kleding

Als je meerdere mensen op de foto gaat zetten kun je, zoals ik ook al noemde bij de voorbereidingen, kiezen voor een kleding thema. Dit zorgt voor meer eenheid op de foto. Hier zijn een aantal ideeën die zowel stijlvol als fotogeniek zijn:

1. Spijkerbroek met wit t-shirt

Een klassieke en tijdloze look. Iedereen in een blauwe spijkerbroek en een wit t-shirt creëert eenheid zonder afleiding, waardoor de gezichten en emoties de focus van de foto worden.

2. Eén themakleur

Kies één kleur die iedereen draagt, zoals allemaal tinten van blauw of groen. Dit zorgt voor cohesie in de foto’s en laat individuele stijlen toe binnen het kleurenpalet.

themakleur kleding fotoshoot

3. Monochroom (zwart, wit en grijs)

Kies voor monochrome outfits voor het hele gezin. Dit kan heel modern en stijlvol zijn, vooral als je speelt met texturen en tinten binnen dezelfde kleurgroep.

4. Hetzelfde motief

Kies hetzelfde patroon zoals bloemen, stippen of strepen voor iedereen. Dit zorgt voor een speels effect en kan erg vrolijk en levendig ogen, vooral met heldere kleuren en grote patronen.

5. Pasteltinten

Laat iedereen kleding dragen in zachte pasteltinten zoals lichtroze, babyblauw, mintgroen en lila. Deze zachte kleuren werken goed voor lente- en zomerfotoshoots en geven een zachte, rustige uitstraling.

6. Formele kleding

Trek voor een keer niet een dagelijks kloffie aan, maar kies voor formele kleding. Pakken voor de jongens, mooie jurken voor de meisjes. Dit is vooral leuk voor speciale gelegenheden of feestdagen.

formele kleding fotoshoot

7. Retro stijl

Kies voor een vintage of retro thema, zoals de jaren ’60, ’70 of ’80. Zo’n themafotoshoot kan heel leuk zijn en geeft een unieke uitstraling aan je foto’s.

retro stijl fotoshoot

8. Outdoor avontuurlijke kleding

Voor fotoshoots in de natuur kan het leuk zijn om iedereen in outdoor of avontuurlijke kleding te steken, zoals wandelbroeken, fleece jassen en hoeden. Dit past goed bij het thema en is ook praktisch.

9. Sporttenues

Als jullie familie van een bepaalde sport houdt, kun je overwegen om iedereen in sportkleding of de tenues van jullie favoriete team te kleden. Dit voegt een persoonlijk en levendig element toe aan de foto’s.

10. Allemaal helemaal in het zwart

Een andere stijlvolle optie is om iedereen in volledig zwart te kleden. Het zorgt voor een krachtige en elegante look en laat kleurrijke achtergronden echt opvallen.

Mama op de foto

Tot slot nog even een persoonlijke stokpaardje: sta je zelf eigenlijk wel vaak genoeg op de foto’s? Als moeder zijnde ben je vaak degene die de foto’s maakt en dat betekent eigenlijk automatisch dat je er zelf dus niet op staat. Op wat selfies na natuurlijk.

mama op de foto selfie

Maar hoe leuk is het als je juist zelf ook op de vastgelegde herinneringen staat. Later zal dit waardevol zijn om op terug te kijken. Dus hier een aantal tips om mama vaker op de foto te zetten:

1. Gebruik de zelfontspanner

De meeste camera’s en smartphones hebben een zelfontspannerfunctie. Zet je camera op een stevige ondergrond of gebruik een statief, stel de timer in en voeg jezelf toe aan de foto. Experimenteer met de timerinstellingen om meerdere shots te krijgen en kies de beste uit.

2. Wissel van fotograaf

Vraag je partner of een ouder kind om de camera eens over te nemen. Leg hen uit hoe ze een goede foto kunnen maken en laat ze jou en de jongere kinderen vastleggen. Dit kan ook een leuke manier zijn voor hen om interesse in fotografie te ontwikkelen.


preview 50 fotografieopdrachten voor kinderenWil je je kinderen op een leuke en creatieve manier bezighouden? Ontdek deze 50 fotografieopdrachten! Elke kaart bevat een unieke opdracht om je kinderen te inspireren en uit te dagen terwijl ze actief blijven. 


3. Plan een ‘Mama en ik’ fotoshoot

Deze fotoshoots zijn speciaal bedoeld om de band tussen moeder en kind vast te leggen. Spreek bijvoorbeeld af met een andere moeder en haar kind(eren) om foto’s van elkaar te maken om het goedkoop te houden.

4. Koop een selfiestick

Als je vaak alleen bent met de kinderen, kan een selfiestick een handig hulpmiddel zijn om foto’s van jullie samen te maken. Het is een snelle en eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je ook op de foto staat.

5. Maak het een gewoonte

Stel een regel voor jezelf in dat je minstens één keer per week een foto maakt of laat maken waar je zelf ook op staat. Dit kan bij gewone dagelijkse activiteiten, maar ook bij speciale gebeurtenissen of uitjes. Zo bouw je een consistent archief op van jouw aanwezigheid en betrokkenheid.

6. Vraag om hulp

Als je ergens bent waar andere mensen zijn, zoals in een park of bij een evenement, aarzel dan niet om iemand vriendelijk te vragen een foto van jou en je gezin te maken. De meeste mensen zijn meer dan bereid om even te helpen.

7. Investeer in een afstandsbediening

Sommige camera’s kunnen worden bediend met een afstandsbediening. Dit is een geweldige manier om groepsfoto’s te maken waar je zelf ook op staat zonder te hoeven rennen na het instellen van de zelfontspanner.

En zie je een moeder in het wild een foto maken van haar partner en kind(eren)? Bied dan aan om een foto te maken waar ze zelf ook bij staat!

Hopelijk heb je nu volop inspiratie om zelf aan de slag te gaan met een fotoshoot voor je gezin. Of het nu binnen is met een thema, buiten in de natuur of dat je nu eindelijk zelf vaker voor de lens staat in plaats van erachter; elke foto is een waardevolle toevoeging aan je familiearchief.

Onthoud dat het niet uitmaakt of alles perfect is, maar dat de liefde en het plezier die je samen deelt het belangrijkst zijn. Pak die camera en begin met het vastleggen van die kostbare momenten, zodat je later terug kunt kijken op deze bijzondere tijden met je dierbaren. Veel plezier met fotograferen!

Bewaar op Pinterest:

fotoshoot ideeën Pinterest


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: