Mijn eerste mobiele telefoon kreeg ik op mijn 15e. Dit had niets te maken met toestemming van mijn ouders, maar meer met het feit dat ze eerder nog niet beschikbaar waren voor de gemiddelde tiener. Het was een tweedehands geval van een van mijn oudere en werkende zussen.
Maar die tijden zijn voorbij! Mijn dochter heeft haar eerste mobiele telefoon met abonnement dit jaar gekregen en zij zit in groep zes. Een smartphone is bijna onmisbaar geworden in het leven van een (pre-)puber. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een iPhone met prepaid simkaart of een oud toestel dat je nog had liggen. Maar wat moet je als ouder echt weten? In deze blog geef ik je een aantal tips.
Op welke leeftijd is een mobiele telefoon geschikt voor je kind?
Misschien vraag je je net zoals veel ouders af: “Wanneer is mijn kind klaar voor een mobiele telefoon?” Vaak krijgen kinderen een mobiel als ze naar de brugklas gaan, zodat ze te bereiken zijn in geval van nood of als ze zelf hulp nodig hebben. Bij ons speelde in het geval van mijn dochter bijvoorbeeld ook mee dat ze sinds dit schooljaar aan de andere kant van de stad op school zit.
Je kunt er ook voor kiezen om de mobiele telefoon al eerder te geven, bijvoorbeeld in groep 8. Zo kan je kind alvast wennen aan de technologie en leren omgaan met dataverbruik, op tijd opladen, social media, etc.
Een echte ideale leeftijd is er niet, dit is erg afhankelijk per situatie, gezinswaarden en ook wat voor soort kind je hebt.
Hoe leer je je kind verantwoord om te gaan met zijn of haar mobiel?
Nadat je de knoop hebt doorgehakt en je kind een nieuwe mobiele telefoon heeft gekregen, is het belangrijk om hem of haar te leren er verantwoordelijk mee om te gaan. Dit betekent niet alleen dat ze voorzichtig moeten zijn met hun toestel (tip: investeer in een goed hoesje zodat het beeldscherm (langer) heel blijft), maar ook dat ze bedachtzaam moeten omgaan met wat ze delen op social media en welke privégegevens ze op hun telefoon bewaren.
Als ouder kun je bijvoorbeeld afspreken dat je de eerste jaren hun toegangscode weet en regelmatig (samen) controleert wat je kind online doet. Daarnaast is dit ook een mooi moment om een gesprek te hebben over online veiligheid.
Welk type mobiel is geschikt voor je kind?
Je hebt verschillende opties. Wij hebben er steeds voor gekozen om de kinderen als eerste mobiele telefoon een tweedehands telefoon te geven, van iemand uit de familie. Zo’n ouder toestel kun je dan combineren met een prepaidkaart of een sim-only abonnement.
Een andere optie is om zelf een toestel te kopen voor je kind, waarbij het handig is om te letten op de opslagruimte van het toestel. Als ze te weinig ruimte hebben, geeft dit namelijk steeds gedoe en vragen is mijn ervaring 😉.
Ten slotte kun je ook kiezen voor een duurder toestel met abonnement, waarbij je het toestel maandelijks afbetaalt. Kijk goed naar de verschillende opties en kies voor iets dat het beste past bij de behoeften van je kind en je eigen budget.
Hoe kun je het telefoongebruik van je kind beheren?
Als ouder is het goed om toezicht te houden op het telefoongebruik van je kind en duidelijke schermtijdregels te stellen. Zo kun je bepaalde tijden en plekken zonder telefoon instellen. Wij hebben bijvoorbeeld onder andere de regels geen telefoon tijdens het eten en inleveren als ze naar bed moeten.
Ook kan het handig zijn om voor een prepaidkaart of een speciaal abonnement te kiezen waarbij je het bel- en datagebruik van je kind kunt beheren.
Daarnaast zijn er ook nog speciale apps waarmee je het schermtijdgebruik kunt beheren. iPhones hebben dit al standaard ingebakken zitten. Ook op de router kun je vaak instellen wanneer het internet uitgaat per apparaat, bijvoorbeeld als het bedtijd is. Het is dan wel even opletten dat je kind niet gewoon verder gaat op zijn of haar databundel. Al geldt bij ons dan de regel: op is op en dat is op zich ook heel leerzaam.
De eerste mobiele telefoon van je kind blijft een persoonlijke keuze
Het geven van de eerste mobiele telefoon aan je kind is een belangrijke stap waar je even goed over moet nadenken. Het gaat niet alleen om het kiezen van het juiste toestel, maar ook om het stellen van duidelijke regels en het verantwoordelijk leren gebruiken. Door samen te werken met je kind en open te communiceren, zorg je ervoor dat deze nieuwe vrijheid hen helpt om te groeien en te leren in onze steeds meer verbonden wereld. Onthoud dat elke ouder en elk kind uniek is; wat voor het ene gezin werkt, hoeft niet per se voor een ander te werken. Vertrouw op je instinct en kies wat het beste is voor jouw situatie en je kind.
Bewaar op Pinterest:
Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders
Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.
*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.
Volg mij op Facebook, Instagram, Pinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables
Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.
Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!
Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: