Een papieren sneeuwvlok knippen vind ik erg leuk om te doen in de winter. En als je eenmaal weet hoe het moet, is het ook best wel makkelijk. In dit bericht leg ik je precies uit, met tekst en foto’s, hoe je het aanpakt. Een klein woord van waarschuwing: het is verslavend!

papieren sneeuwvlok knippen

Vrolijke kerstboom van papieren sneeuwvlokken

Mijn zus whatsappte me vanmorgen een foto van een kerstboom gemaakt van gekleurde doilies/geknipte sneeuwvlokken. Gisteren had ik al wat sneeuwvlokken geknipt, omdat dat toen op de kalender stond, maar deze foto gaf mij inspiratie om er nog meer te knippen en er een wat uitgebreidere post over te schrijven. Dit is mijn boom geworden:

kerstboom op raam papieren sneeuwvlokken

Benodigdheden papieren sneeuwvlok knippen

Dit heb je nodig:
– Papier, liefst vouwblaadjes, omdat die wat dunner zijn en je door verschillende lagen moet knippen.
– Pen of potlood
– Scherpe schaar (ik gebruik het liefst een handwerkschaartje)


Gerelateerde berichten

Sjablonen om sneeuwvlokken te knippen
DIY: veel pompons tegelijk maken
DIY: Grote papieren pompons van servetten maken
Super Mario Slinger van papier
Gratis feestdagen planner – pakket met 11 handige printables


Simpele variant papieren sneeuwvlok knippen

Voor de meest simpele variant van een papieren sneeuwvlok knippen, vouw je een vouwblaadje (vierkant dus) twee keer dubbel en teken je er onderstaande vorm op:

simpele papieren sneeuwvlok stap 1

Daarna knip je de vorm uit:

simpele papieren sneeuwvlok stap 2

Als je de vorm tekent, moet je eraan denken dat je de gevouwen kanten aan elkaar laat zitten, anders valt de sneeuwvlok uit elkaar bij het openvouwen. Overigens hadden de rechte stukken bij de vouwen wel smaller gemogen, omdat die bij het uitvouwen twee keer zo breed worden, zoals je hieronder kunt zien:

simpele papieren sneeuwvlok

Dit is een heel simpele sneeuwvlok, leuk voor jongere kinderen die net over de lijntjes kunnen knippen. Kinderen die nog niet goed genoeg kunnen knippen, zouden natuurlijk wel kunnen helpen met vouwen, de sneeuwvlok uitvouwen en versieren met glitterverf of -stiften.

 

Sneeuwvlok met 8 punten knippen

Een iets moeilijkere variant papieren sneeuwvlok knippen, is de sneeuwvlok met acht punten. Hiervoor vouw je een vouwblaadje nog een keer extra dubbel en teken je een vlok:

papieren sneeuwvlok 8 punten

Na het uitknippen krijg je dan zoiets:

papieren sneeuwvlok 8 punten knippen

Sneeuwvlok met 6 punten knippen

Maar een echte sneeuwvlok heeft natuurlijk zes punten. Dat kun je bereiken door het papier op de volgende manier te vouwen:

1. Vouw het vouwblaadje eerst dubbel en nog een keer dubbel. Vouw de laatste vouw weer open; nu kun je zien waar het midden zit. Vouw dan de hoek rechtsonder naar boven zoals op onderstaande afbeelding, begin de vouw in het midden.

2. Vouw nu de andere hoek eroverheen. Probeer zo netjes mogelijk uit te komen bij de randen.

3. Draai het hele vouwwerkje om.

4. Vouw het weer dubbel.

Sneeuwvlok met 6 punten vouwen

Draai het weer om en knip langs het papierrandje:

Sneeuwvlok met 6 punten knippen randje

Van de onderste driehoek kun je nu de sneeuwvlok maken. Na veel uitproberen vond ik uiteindelijk dat dit mijn mooiste sneeuwvlok werd:

Sneeuwvlok met 6 punten knippen getekend

Sneeuwvlok met 6 punten knippen

In dit filmpje wordt het ook nog eens uitgelegd:

Meer inspiratie voor sneeuwvlokken knippen

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar meer leuke patronen voor de sneeuwvlokken? Dan kan ik het boek papieren sneeuwvlokken van harte aanbevelen. Ik heb het gekregen van Sinterklaas (2016) en er staan veel leuke patronen in.

Geen zin om zelf te tekenen?

Vind je het lastig om zelf een strak patroon te tekenen? Kijk dan eens bij het bericht Patronen om sneeuwvlokken te knippen. Deze hoef je alleen maar te printen, te vouwen en uit te knippen.

4 sjablonen sneeuwvlokken knippen

Pas op, verslavend!

Het is natuurlijk leuk om zelf te experimenteren met de vormen, maar het is wel heel verslavend! Ik had helaas geen groene vouwblaadjes meer, anders was het ook leuk geweest om een groene boom te maken, met bijvoorbeeld kleinere rode sterren/vlokken, een gele ster bovenop en een bruin vlokje als stam. Veel knipplezier!

Bewaar voor later op Pinterest: 
papieren sneeuwvlokken knippen

Pinterestafbeelding:

 


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: