10 november 2011

Brouwsels: een experiment en oobleck (Speelchallenge dag 10)

De challenge van vandaag, brouwsels maken, hebben we bij mijn zus thuis gedaan. Samen met neef Julius en twee nichtjes Steffi en Daisy zijn we gaan experimenteren.
Het begon vrij gestructureerd: ik had voor ieder kind een glazen potje waar ik al wat voedingskleurstof in had gedaan en daarna mochten ze om de beurt de het brouwsel maken. Dus eerst baking soda (een theelepel) toevoegen en daarna een half bekertje azijn. Daisy, de jongste, mocht als eerst (klik op de foto voor een vergroting):

Ze waren alle vier erg onder de indruk en wij, de moeders, ook. Daarna mocht Ewan het experiment doen en Steffi vond het een beetje eng, dus toen was Julius aan de beurt:


Toen hadden we dus nog een potje over en daar heeft Steffi een zakje bakpoeder in leeggegooid en Julius vervolgens de azijn bij gegooid om te kijken of dit hetzelfde effect had (bakpoeder is in Nederland volgens mij makkelijker te verkrijgen dan baking soda). En dan werkte ook! Toen was het experimenteren begonnen..

Daarna zijn we maïzena en water gaan mengen (Oobleck). Het was echt een experiment, want we hebben eerst water in de bak gedaan en zijn toen pas de maïzena gaan toevoegen. Het is handiger om het andersom te doen; eerst de maïzena, voelen hoe dat voelt, en dan pas steeds kleine beetjes water. Maar we waren aan het experimenten dus het was niet zo erg. We begonnen heel netjes met een lepel en roeren, maar al gauw zijn we onze handen gaan gebruiken:We hebben steeds meer maïzena toegevoegd totdat we een dikke substantie hadden. Het is dan echt heel raar spul, vast en vloeibaar tegelijk. Als je er snel overheen wrijft voelt het helemaal glad aan. Je kunt het oppakken, maar vervolgens druipt het van je hand af. Echt heel erg leuk om een keer te proberen. Na afloop zaten we helemaal onder, maar de kinderen vonden het heel erg leuk. Alleen prinses Steffi vond het vies, maar wel interessant genoeg om er de hele tijd bij te blijven zitten.


We hebben ongeveer drie kwartier geëxperimenteerd en daarna moesten we opruimen en schoonmaken. Handen, armen en gezichten waren zo schoon met water. De tafel en de vloer waren meer werk, maar dat heeft mijn zus voor haar rekening genomen (nog bedankt daarvoor!). Ik maakte me een beetje zorgen over de kleren die helemaal onderzaten, maar wat bleek: als het opdroogt, kun je het er zo afvegen!

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'

2 opmerkingen:

  1. Zooo, slim om deze niet thuis te doen! Vond Sexy A. het ook echt leuk?! Geloof ik nooit : p

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Visiting from Hands On As We Grow and looking at all the fun ideas from the 30 Day Play Challenge. I plan to do it in the new year! Love the expressions on these precious children's faces - it says it all :)

    BeantwoordenVerwijderen

SintSint