Mijn vriendin Yael is één van de oprichtsters van Melkpunt. Deze stichting heeft tot doel om het geven van borstvoeding (en kolven) buitenshuis te normaliseren. Inmiddels geef ik (bij elkaar opgeteld) al 5,5 jaar borstvoeding en dat was me natuurlijk nooit gelukt als ik niet in het openbaar had gevoed, dus ik ben het helemaal met hun slogan ‘omdat voeden geen punt is’ eens.

Ik schreef een gastcolumn voor Melkpunt, over het gebruik van een voedingsschort en hoe dat in de loop van de jaren en mijn toenemende aantal kinderen veranderd is. Vergeet de spreekwoordelijke korrel zout niet bij het lezen 😉

NB Inmiddels bestaat de website van Melkpunt niet meer. Hier toch nog de column die ik destijds schreef:

Column: 6 manieren om een voedingsschort te gebruiken

Ruim zeven jaar geleden, tijdens de zwangerschap van mijn eerste zoon, kreeg ik mijn eerste voedingsschort. Drie kinderen, vier voedingscovers en 5,5 jaar borstvoeding verder weet ik precies waar je zo’n ding voor kunt gebruiken.

1. Om je baby te bedekken tijdens het voeden

Ik begon natuurlijk met de schort te gebruiken waarvoor hij bedacht is. Zeven jaar geleden, om mijn pasgeboren baby te voeden als ik buitenshuis voedde. Toen voelde ik me minder comfortabel om in het openbaar te voeden, ging het aanleggen nog niet zo snel en had ik een kleine baby die nog niet protesteerde als hij onder een doek gestopt werd.

2. Om je baby te beschermen tegen wind

Al gauw werd het steeds lastiger om mijn baby onder een doek te frommelen en te voeden, maar ik bleef de doek buiten gebruiken tijdens het voeden als het niet zulk mooi weer was. Als mini-tent, instant bescherming tegen weer en wind.

Voedingscover tegen de wind gebruiken

3. Als dekentje

Dan komt baby nummer twee en begin je al iets makkelijker en minder georganiseerd te worden. Het aan de borst slingeren ging inmiddels zo makkelijk dat ik geen cover meer nodig had en ik voelde me ook niet meer oncomfortabel. Je vergeet eens een dekentje, maar die nieuwe voedingsschort die je tijdens de babyshower hebt gekregen zit wel in de luiertas. Ze zijn wel niet zo dik, maar beter iets dan niets toch?

4. Als zonnewering

Vier jaar geleden waren die handige dooky’s nog niet op de markt. Ik had wel een UV-scherm bij de kinderwagen, maar dat ding vergat ik bijna altijd mee te nemen. Dan is zo’n grote doek ook weer handig om over de kap van de kinderwagen te gooien, om zo toch een beetje schaduw voor je kleintje te creëren.

5. Als spuugdoek

Het is waar, bij iedere baby wordt je makkelijker en wordt het leven chaotischer. Bij mijn derde baby heb ik eigenlijk nooit meer spuugdoekjes meer bij me. Ik viste dus meestal wat anders uit de luiertas; je raadt het al: de voedingsschort. Lekker groot, dus snel gevonden in geval van nood en de meeste van die dingen hebben een handig stukje badstof wat zelfs bedoeld is voor babyspuug, dus ik hoef me niet eens zo heel schuldig te voelen.

6. Als verschoonkussen

Ok, kussen is een groot woord natuurlijk, maar ik gebruikte de doek vaak bij mijn derde om de bank bij opa en oma te beschermen tijdens een verschoning. Of met een kussen eronder op tafel. Zoals je normaal eigenlijk een hydrofiele luier gebruikt, maar die was ik natuurlijk vergeten.

Mijn dochter (nummer 3) heb ik nooit onder de doek gevoed en ik voed meer buitenhuis dan bij de eerste twee. Haar snel even aanleggen valt minder op dan met een hongerige en huilende baby naar de cover te zoeken om haar vervolgens al tegenspartelend onder de doek te willen verstoppen. Toch vind ik het dus handig om een voedingsschort in mijn tas te hebben en ze hebben nog leuke printjes ook;)


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: