20 oktober 2015

Ideeën voor een Halloween-feest met kinderen

Op 31 oktober is het weer zo ver: Halloween. Dit uit de VS overgewaaide kinderfeest is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Sinds 2011 organiseer ik ieder jaar een Halloween-feest voor mijn neefjes, nichtjes en eigen kinderen (dat zijn er inmiddels 13 bij elkaar, afgelopen vrijdag is nichtje Marley geboren!). De feestjes zijn altijd een groot succes en de kinderen kijken er inmiddels ieder jaar naar uit. Iedereen komt eng verkleed, we doen Halloween-spelletjes, eten met z'n allen eten dat er creepy uit ziet en daarna gaan we langs de deuren voor snoep. Wil jij dit jaar ook een leuk Halloween-feestje organiseren? Lees dan snel verder.

Leuke en handige ideeën voor het plannen van een Halloween-feest voor kinderen. Tips voor het plannen, uitnodigen, versieren, verkleden, spelletjes, eten & drinken en langs de deuren gaan.

Halloween 2020 (Corona-proof)

Dit bericht is al vijf jaar oud en hopelijk volgend jaar weer net relevant als de afgelopen jaren. Sommige dingen kun je nu beter even over slaan, zoals met gezinnen bij elkaar komen en het langs de deuren gaat. Versieren, verkleden, spelletjes doen en lekker eten en snoepen kun je natuurlijk wel doen binnen je eigen gezin en er zo toch een gezellige avond van maken.

Zelf organiseer ik dit jaar een quiz voor alle neefjes en nichtjes en hun ouders via Zoom. Ik heb nog steeds een uitnodiging gestuurd, we gaan ons verkleden en we zorgen zelf wel voor het snoep ;)

Plannen en uitnodigen

De voorpret begint natuurlijk al met het opdoen van inspiratie op Pinterest en het maken van een mooie uitnodiging. Ik heb hiervoor een speciaal bord aangemaakt; Halloween feestideeën. Een leuke uitnodiging op de computer in elkaar flansen vind ik ook altijd leuk om te doen. Maar je kunt natuurlijk ook een woensdagmiddag met de kinderen besteden aan het zelf knutselen van uitnodigingen.

Halloween versiering 

Minstens zo leuk vind ik het huis versieren in Halloween-stijl, een leuke aanvulling op de gewone herfstdecoraties. Met veel oranje, zwart, pompoenen en enge dingen zit je al gauw goed voor je Halloween-feest. Heksen (of alleen de bezem), spoken, grafstenen, spinnenwebben, ratten of vleermuizen; zolang je er bij kunt griezelen is het goed. Een spannend muziekje op de achtergrond maakt het helemaal af, maar kan het voor sommige kleine kinderen nog wat te eng maken.

Zorg dat je gasten aan de buitenkant van je huis al kunnen zien dat er bij jou een eng feestje is. Hou het simpel door een pompoen met een kaars erin neer te zetten of ga helemaal los met een grafsteen, skelet en geesten.

Hang wat oranje ballonnen op met een pompoengezicht en een speciale Halloween-slinger. Op de tafel en/of in de vensterbank kun je dan nog wat enge dingen neerzetten zoals een bloemkool in een glazen pot, met rode voedingskleurstof. Dit lijken net hersenen op sterk water.  Of knip de contouren van een rat uit zwart papier en plak dit op de plinten. Je kunt ook zelf aan de slag en deze leuke Halloween sfeerlampjes maken.

Halloween-feest versiering pompoen ballonnen raam

Verkleden

Je kunt natuurlijk niet op een Halloween-feest verschijnen in je alledaagse kleren. Verkleden is een must, ook voor de volwassenen. Gaan jullie met het hele gezin in één thema, dus allemaal als zombie of een personage uit de Adams Family? Of verschijn je met een schattige baby pompoen en ga je zelf als heks? Kies iets dat bij je past en waar je je prettig bij voelt.


Gerelateerde berichten

Afdrukken van herfstbladeren maken met verf
Spinnige spin knutselen
Halloweenweek
Herfstknutsel: herfstblad knutselen en schilderen met de slaslinger


Halloween-feest spelletjes

Uiteraard mogen de spelletjes in Halloween-stijl niet ontbreken op het feest. Ik leg altijd wat kleurplaten of een knutselwerkje klaar voor als de kinderen binnen komen, want niet iedereen komt tegelijk binnen en dan hebben de kinderen gelijk wat te doen. Als iedereen er dan is, kunnen de spelletjes beginnen.

Halloween-feest spelletjes kleurplaten

Een jaarlijks terugkerend spel is bij ons het voelen van 'enge' dingen, zoals een gekookte bloemkool (hersenen), gekookte spaghetti (wormen), lychees (ogen), rozijnen (heksenwratten) en wortels (afgehakte vingers). Verder zijn er online een hoop leuke printables te vinden met Halloween-spelletjes. Met wat oudere kinderen kun je het spel 'moordenaartje' spelen, waarbij er één kind naar de gang moet en de rest een moordenaar en moordteken kiest. Eenmaal weer terug bij de rest moet het kind van de gang erachter zien te komen wie de moordenaar is en hoe hij of zij haar slachtoffers vermoord.

Ook ben ik één keer heel creatief geweest en maakte ik onderstaand bonengooispel. Dat komt nu ieder jaar op het Halloween-feest tevoorschijn.

Halloween spelletje bonen gooien kartonnen bord en bonenzakjes

Het is ook handig om tijdens de spelletjes vast de liedjes voor langs de deuren te oefenen.

Na de spelletjes is het handig om een Halloween-film op te zetten, zodat je zelf rustig het eten kunt voorbereiden. Bijvoorbeeld Dora's* of Diego's Halloween*.

Eten

Mijn moeder maakt altijd knakworsten in bladerdeeg, die lijken op afgehakte vingers, zoals dit recept van ElsaRblog voor dit feest.

Halloween-feest eng eten

Daarnaast proberen we ook altijd iets leuks met groente te doen, als tegenhanger voor al het snoep dat bij dit feest hoort. Je kunt de leukste griezelige creaties maken met een paar soorten groenten zoals bloemkool, komkommer, tomaatjes, wortels, broccoli en bleekselderij.


Bekijk ook het bericht Doodshoofdpizza's en -salade.

Het draait allemaal om de presentatie bij dit feest. Drankjes kun je serveren door bijvoorbeeld rode aanmaaklimonade in een 5ml spuitje (te koop bij de apotheek) te doen en deze in een glas water te steken.
Halloween koekjes

Langs de deuren

Na het eten is het tijd om langs de deuren te gaan. Op steeds meer plaatsen wordt er tegenwoordig een Halloween-loop georganiseerd en kunnen de kinderen dus lekker veel snoep verzamelen. Oefen voor het lopen nog één keer de liedjes, mijn ervaring is dat die meer gewaardeerd worden dan enkel de zin 'schrik of snoep'. Allemaal een mooie lampion en een lampje dat het doet? Dan is het tijd om te gaan lopen.

Halloween lampionoptocht

Wordt er bij jou in de buurt niets georganiseerd? Probeer dan af te spreken met de buren en eventueel familieleden die in de buurt wonen, om bij elkaar langs te gaan en snoep uit te delen. Vraag ze wel een kaars of iets engs bij de deur te zetten. Vaak zijn vijf huizen al genoeg om toch het gevoel van een Halloween-tocht te krijgen.

Hoe vieren jullie Halloween?


Bekijk ook mijn andere feestideeën.

* Dit bericht bevat affiliate links. Dit betekent dat als je een product koopt via een van deze links, dat ik een percentage van de opbrengst krijg. Gemak voor jou en een kleine ondersteuning voor mij.

Volg mij op FacebookInstagramTwitterPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!
Leuke en handige ideeën voor het plannen van een Halloween-feest voor kinderen. Tips voor het plannen, uitnodigen, versieren, verkleden, spelletjes, eten & drinken en langs de deuren gaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot de freebies pagina

herfstboekje

Als lid van de MizFlurry nieuwsbrief krijg je toegang tot mijn freebies pagina. Hier staan nog meer gratis downloads, exclusief toegankelijk voor leden. Bijvoorbeeld dit leuke herfstboekje, met daarin 10 opdrachten die leuk zijn om in de herfst te doen.

Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

* verplicht veld
12 opmerkingen:

 1. Oeh leuk. Hier staan er dit jaar ook wat ideetje op de planning. Niet heel uitgebreid maar ik wil bijvoorbeeld graag een griezelige lunch maken enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind die ballonnen erg leuk zeg! Ik houd van dit soort makkelijke versieringen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk he? Hoef je je ook niet zo schuldig te voelen dat je na afloop alles weer weggooit ;)

   Verwijderen
 3. Gôh, wanneer is het eigenlijk Halloween? Dan moet ik echt zorgen dat ik wat in huis heb, voor het geval er bij mij ook wordt aangebeld! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Officieel dus 31 oktober, maar hier in de wijk wordt het bijvoorbeeld 30 oktober gevierd..

   Verwijderen
 4. Dat zijn voor je kindjes en familie herinneringen die bij blijven. Geweldig :) Bij mijn buurvrouw zag ik voor het raam 5 wit geschilderde melkflessen met telkens andere enge ogen erop op een rij. Heel eenvoudig maar leuk gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend leuk en wat een leuke tips! Mijn zus woont in Amerika dus ik word altijd flink getrakteerd op foto's mooi verklede neefjes! Ik ben zo mal van Halloween dat ik zelfs een keer naar de Halloween optocht in San Francisco ben geweest. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hou van halloween, kan er echt naar uit kijken. Wij gaan elk jaar naar mijn schoonzusje, die houd ook altijd een feestje en daarna gaan we naar een feest in een halloweenbos. Erg leuk voor kids maar ook voor volwassenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hou zelf niet zo van Halloween, het is mij te Amerikaans. Ik merk wel dat de kinderen het fantastisch vinden dus we doen er maar lekker aan mee. Toch hoop ik niet dat het straks sint maarten gaat vervangen met het langs de deuren gaan voor snoep. Sint maarten is een stuk vrolijker vooral voor de jonge kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat veel gezellige dingetjes. Ik doe dit jaar ook weer mee. Het leuke hier in Duitsland is dat je kunt kiezen of je meedoet of niet. Dat wil zeggen, als je je voordeur hebt versierd EN er staat een kaarsje, dan kunnen ze aanbellen voor snoep. handig.

  BeantwoordenVerwijderen