Wil jij een LEGO kinderfeestje thuis geven? LEGO op een kinderfeestje is altijd een schot in de roos. Het tijdloze speelgoed spreekt zowel jongens als meisjes aan en biedt eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en plezier. Maar hoe zorg je ervoor dat het LEGO-thema naadloos aansluit bij je feestje en alles soepel verloopt? In deze blogpost deel ik onze ervaringen en tips voor een onvergetelijk LEGO-feestje!
lego kinderfeestje thuis fb

LEGO op een kinderfeestje: bouwen, spelen en creativiteit

Toen Mack 6 jaar werd, gaf hij een LEGO Batman kinderfeestje. Tijdens dit feestje hebben we onder andere deze makkelijke superhelden capes gemaakt, maar een groot deel van dit feestje bestond gewoon uit lekker bouwen met LEGO. We hadden namelijk geleerd van Ewans zevende verjaardag. Toen hadden we het Minecraft feestje helemaal volgepland met leuke dingen, maar het bleek dat de LEGO in de speelkamer ook heel veel aantrekkingskracht op de kinderen had. Een bak LEGO neerzetten is vaak al genoeg.

bak lego kinderfeestje

Hieronder vind je nog meer handige tips voor een geslaagd LEGO feestje.

Voorbereiding: tips voor een geslaagd LEGO kinderfeestje thuis

 • Bedenk van tevoren welke LEGO gebruikt mag worden. Heb je bijvoorbeeld grote sets staan die je graag in elkaar wilt houden? Zet deze dan hoog of in een andere kamer weg. Dit kan veel frustratie achteraf schelen. Hou ook rekening met de LEGO advies leeftijd.
 • Overweeg om vooraf enkele eenvoudige bouwuitdagingen of -ideeën op papier te zetten. Dit kan handig zijn voor kinderen die misschien niet weten wat ze moeten bouwen om ze op gang te helpen. Kunnen de kinderen nog niet lezen, dan kun je ook foto’s of tekeningen neerleggen.
 • Verzamel de LEGO die wel gebruik mag worden in een groot bak of bijvoorbeeld een lage kartonnen doos. Of kieper een bak om op een kleed, dat is makkelijker opruimen later.
 • Het is fijn als je een groot stuk vloer hebt waar de kinderen voldoende ruimte hebben om te bouwen. Dus schuif de meubels maar aan de kant. Met de kleedjes of bakken kun je misschien wel verschillende bouwplekken creëren, afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt.
  stuk vloer lego kinderfeestje thui
 • Je kunt ook andere dingen met LEGO doen dan alleen maar bouwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een blokjesspeurtocht of een spel waarbij je om LEGO-blokjes speelt. En om in het thema te blijven kun je bijvoorbeeld ook plakjes cake versieren met gekleurd glazuur en M&M’s zodat ze op LEGO lijken. Zie ook de andere activiteiten hieronder.
 • Denk ook aan de veiligheid, het kan wellicht handig zijn om jongere kinderen (onder de 3 jaar) niet toe te laten tot de bouwzone. Zij stoppen misschien nog kleine onderdelen in hun mond terwijl jij afgeleid bent door andere feestelijke verantwoordelijkheden. Of misschien maken ze bouwwerken stuk waar juist zo hard aan gewerkt is. Een middagje bij opa en oma of de buurvrouw is dan voor hen een beter idee.
 • Vergeet niet om lekker veel foto’s van de bouwwerken te maken! Deze kun je direct printen als leuk aandenken of spammen in de oudergroepsapp van het feestje.

foto lego bouwwerk

Ideeën voor een LEGO kinderfeestje thuis

Vaak zullen de kinderen niet veel aanmoediging nodig hebben en gewoon gaan bouwen. Maar soms kan het wel handig of leuk zijn om ze een specifieke opdracht mee te geven. Hier zijn wat ideeën:

Bouwwedstrijden 

 • Bouwwedstrijd auto: Wie maakt de snelste LEGO auto? Het is leuk om hiervoor een schuine baan te maken (bijvoorbeeld van een kartonnen doos), zodat er een echte race gehouden kan worden.
 • Bouwwedstrijd toren: Wie kan de hoogste toren van LEGO maken binnen 10 minuten?
 • Bouwwedstrijd brug: Wie bouwt de sterkste/hoogste/langste brug van LEGO blokken?
 • Bouwwedstrijd dierentuin: Wie kan de meest creatieve dieren van LEGO maken? Kinderen kunnen hun favoriete dieren nabouwen of zelfs fantasiedieren creëren.
 • Bouwwedstrijd ruimteschip: Moedig de kinderen aan om hun eigen LEGO ruimteschepen te ontwerpen. Wie kan het coolste of meest futuristische schip bouwen?
 • Bouwwedstrijd (fantasie)kasteel: Laat de kinderen hun eigen kastelen bouwen, compleet met torens, ophaalbruggen en misschien zelfs een draak!

lego bouwwedstrijd

Samenwerkingsopdrachten

 • Samenwerkingsopdracht stad: Bouw samen een LEGO stad. Deze opdracht zorgt ervoor dat de kinderen moeten overleggen en samenwerken om tot een goed resultaat te komen.
 • Samenwerkingsopdracht vliegveld: Bouw samen een vliegveld. Wie gaat de vliegtuigen maken en wie de gebouwen?
 • Samenwerkingsopdracht pretpark: Bouw samen een LEGO pretpark. Laat de kinderen verschillende attracties, kraampjes en bezoekers bedenken. Wie maakt de achtbaan en wie de draaimolen?
 • Samenwerkingsopdracht boerderij: Creëer samen een LEGO boerderij. Denk aan dieren, tractoren, schuren en gewassen.
 • Samenwerkingsopdracht onderwaterwereld: Duik in de zee en bouw samen een onderwaterwereld. Denk aan kleurrijke vissen, koraalriffen en misschien zelfs een gezonken schat.

lego samenwerkingsopdracht

Andere activiteiten voor een LEGO kinderfeestje thuis

 • LEGO estafette: Verdeel de kinderen in teams. Elk team krijgt een identieke set LEGO-stenen. Aan het andere eind van de kamer staat een voorbeeld van een bouwwerk dat ze moeten nabouwen. Bij het startsignaal rent het eerste kind van elk team naar het voorbeeld, bekijkt het, rent terug en begint met bouwen. Na een minuut wisselen ze met het volgende teamlid. Het team dat het bouwwerk het eerst correct nabouwt, wint.
 • LEGO blinddoek bouwen: Geef elk kind wat LEGO-stenen en een blinddoek. Ze moeten proberen een bouwwerk te maken zonder te kijken!
 • LEGO schaduwspel: Projecteer met een zaklamp de schaduw van een LEGO-creatie op de muur. Laat de kinderen raden wat het is of laat ze hetzelfde bouwen aan de hand van de schaduw.
 • LEGO verhalen vertellen: Geef elk kind een willekeurige selectie van LEGO-stukjes en minifiguren. Ze moeten dan een kort verhaal of scenario bedenken op basis van de stukjes die ze hebben gekregen.
 • LEGO bingo: Maak bingo-kaarten met afbeeldingen van verschillende LEGO-stukjes of minifiguren. Trek vervolgens willekeurig afbeeldingen van de stukjes en laat de kinderen ze op hun kaarten markeren.
 • LEGO memory: Gebruik dit memory-sjabloon om je eigen LEGO memory spel te maken. Je kunt van tevoren met je eigen kind(eren) foto’s maken van bijvoorbeeld LEGO creaties bij jullie thuis of afzonderlijke blokjes.
 • LEGO pictionary: Net als het traditionele Pictionary-spel, maar in plaats van te tekenen, bouwen de kinderen het woord met LEGO.
  lego bouwwerk kind
 • LEGO muziekvideo: Als je wat technischer bent ingesteld, kun je de kinderen helpen met het maken van een eenvoudige muziekvideo met hun LEGO-creaties. Kies een leuk liedje en laat de kinderen scènes bouwen en filmen.
 • LEGO stop motion video: Maak samen een stop motion video van LEGO. Laat de kinderen eerst een verhaal bedenken, de benodigde minifiguren verzamelen en dingen bouwen. Daarna kunnen ze met een telefoon en een stop motion app een stop motion filmpje maken.
 • LEGO fotostand: Maak een achtergrond van LEGO en voorzie wat LEGO-gerelateerde verkleedspullen (hoeden, zwaarden, schilden). Laat de kinderen foto’s maken als aandenken aan het feestje.
 • LEGO sieraden maken: Koop wat sleutelhangers of kettingkoorden en laat de kinderen hun eigen LEGO-sieraden maken om mee naar huis te nemen. LEGO Dots is hier ook heel geschikt voor.

feestplanner_kind_voorbeeldWil je een onvergetelijk kinderverjaardag organiseren? Met de Printbare Kinderfeest Planner wordt het plannen en organiseren een eitje! Deze uitgebreide 51 pagina’s tellende planner begeleidt je stap voor stap. Bereid je voor op een succesvol feestje! Plan je onvergetelijke kinderfeestje.


Een LEGO kinderfeestje om nooit te vergeten

samen bouwen lego

Het organiseren van een LEGO kinderfeestje thuis hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een beetje voorbereiding en creativiteit kun je een onvergetelijke dag creëren die zowel leuk als leerzaam is voor de kinderen. Of ze nu bouwen, samenwerken of gewoon genieten van het spelen met de kleurrijke blokjes, het plezier dat ze zullen hebben zal het allemaal de moeite waard maken. Dus haal die bakken met LEGO tevoorschijn, laat je inspireren door deze tips en ideeën en maak er een fantastisch feestje van. Veel bouwplezier!

Bewaar op Pinterest:

lego kinderfeestje thuis pinterest afbeelding


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: