Gezonde traktaties uitdelen op school wordt steeds belangrijker. Vroeger dacht ik: wat maakt dat ene snoepje nou uit, het is toch feest? Maar er is natuurlijk om de haverklap iemand jarig in de klas. Daarnaast heb ik de afgelopen tijd zelf gemerkt hoe verslavend suiker eigenlijk is, door er een tijdje helemaal mee te stoppen. De eerste dagen kreeg ik flinke hoofdpijn en daarna had ik veel minder trek tussen de maaltijden door.

Het is tijd voor gezondere traktaties. Of je nu iets zoekt dat aansluit bij jullie gezonde levensstijl of omdat dit een schoolregel is, in dit bericht vind je volop inspiratie.

gezonde trakaties kinderen uitdelen school fb

Waarom kiezen voor gezonde traktaties?

Gezonde traktaties worden steeds populairder. Hier zijn een aantal redenen om voor gezonde traktaties te kiezen in plaats van snoep en koek.

Bevorderen van een gezonde levensstijl

Het is geen geheim dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan het welzijn van kinderen. Door te kiezen voor een gezonde traktatie laat je zien dat gezond eten niet saai of vies hoeft te zijn. Sterker nog, het kan net zo feestelijk zijn.

Gezonde traktaties zorgen ervoor dat kinderen kennis maken met verschillende soorten fruit, groenten en andere gezonde snacks. Dit helpt hen om een gevarieerd eetpatroon te ontwikkelen, wat belangrijk is voor hun groei en ontwikkeling. Door gezond te trakteren, geef je het goede voorbeeld en leg je de basis voor gezonde gewoontes voor de rest van hun leven.

Voorkomen van suikergerelateerde gezondheidsproblemen

Suiker is de boosdoener achter veel gezondheidsproblemen, het kan bijvoorbeeld leiden tot overgewicht en/of een slecht gebit. Door te kiezen voor een gezonde traktatie verminder je de hoeveelheid suiker die kinderen binnenkrijgen. Dit helpt niet alleen om hun gewicht op een gezond niveau te houden, maar kan ook toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen.

Daarnaast krijgen ze geen suikerpieken en -dalen meer die leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. In plaats daarvan krijgen kinderen energie uit voedzame en vullende snacks, wat resulteert in een stabieler energieniveau en een betere concentratie op school.

Educatief aspect

Gezonde traktaties kunnen ook een educatief aspect hebben. Kinderen leren waarom het belangrijk is om gezonde keuzes te maken en hoe zij dit zelf ook kunnen doen. Dit kan op een speelse manier door bijvoorbeeld samen traktaties te maken en uitleg te geven over de ingrediënten.

Daarnaast zijn er heel veel leuke manieren om de traktatie te presenteren. Denk aan fruitspiesjes, groentesnacks in een vrolijk bakje of zelfgemaakte popcorn zonder toegevoegde suiker. Of laat de traktatie aansluiten bij een geliefd thema, zoals Star Wars, Minecraft of Batman.

Positieve invloed op de schoolomgeving

Tot slot heeft het kiezen voor een gezonde traktatie ook invloed op de schoolomgeving. Wanneer meerdere ouders de keuze maken om gezond te trakteren, creëert dit een cultuur waarin gezond eten de norm is. Dit stimuleert niet alleen jouw kind, maar ook hun klasgenoten om gezondere keuzes te maken.

Gezonde traktaties voor peuters en kleuters

Op zoek dus naar traktaties die niet alleen gezond zijn, maar ook lekker en leuk. Hieronder volgen een aantal opties die zowel aantrekkelijk als voedzaam zijn voor peuters en vaak ook nog voor kleuters en oudere kinderen. Verder naar beneden vind je trouwens nog veel meer traktatie-ideeën voor hen.

Voor peuters is het belangrijk dat traktaties eenvoudig en kleurrijk zijn. Het zijn vaak kieskeurige eters, dus iets dat er aantrekkelijk uitziet, zal hen sneller aanspreken. Daarnaast zijn ze ook nog klein, dus veiligheid speelt bij traktaties voor deze leeftijdsgroep nog een rol. Pas dus op met druiven, snoeptomaatjes en knakworstjes vanwege verstikkingsgevaar (wil je ze toch gebruiken, snijd ze dan doormidden). Ook scherpe prikkertjes zijn op deze leeftijd nog niet zo’n goed idee.

Hier zijn enkele ideeën voor gezonde traktaties die je kunt uitdelen op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal:

Rozijnendoosjes

Dit vond ik altijd de ideale traktatie voor op de peuterspeelzaal. Bijna alle kinderen vinden ze lekker, het is niet te veel, geen toegevoegde suikers en je kunt rozijnendoosjes leuk versieren.

Groente “frietjes”, eventueel met hummus

Je kunt een patatbakje vullen met wortel, komkommer, paprika, appel, etc. gesneden in lange sprieten zodat ze op frietjes lijken. Eventueel kun je er een theelepel hummus bij doen om in te dippen.

Batbanaan

De meeste peuters lusten bananen. En met een beetje knutselen maak je er een Batbanaan van; een leuke Batman traktatie.

Bakjes popcorn

Toen Kate drie jaar werd, heeft ze popcorn uitgedeeld op de peuterspeelzaal. Dit was weliswaar met suiker gezoete regenboogpopcorn, maar het was een groot succes. Voor een gezonde variant kunt je zelf popcorn poppen zonder suiker en kruiden zoals kaneel of paprika toevoegen voor meer smaak. Stop het in leuke bakjes en pak deze bijvoorbeeld in met vrolijk gekleurd vloeipapier zodat de kleintjes wat uit te pakken hebben.

Fruitlolly’s

Met (ijs)lollystokjes kun je van veel soorten fruit een lolly maken. Denk bijvoorbeeld aan watermeloen, banaan of kiwi. Ben je iets minder streng in de leer of gebonden aan regels dan kun je eventueel het fruit in chocola dippen en hard laten worden in de koelkast.

Kleine sandwiches

Altijd lekker bij een high tea, dus waarom niet hergebruiken als traktatie? Beleg boterhammen, snij de korsten ervan af en snij ze daarna in driehoekjes. Ik vind ze het lekkerst met cocktailsaus, ham, kaas, tomaat, komkommer en ei, maar je kunt natuurlijk voor elke combinatie of beleg gaan die je maar wilt. Misschien eten niet alle kinderen in de klas ham of vlees, dus het is handig om hier rekening mee te houden.

Eieren

Ik heb mijn kinderen nog nooit gekookte eieren laten uitdelen, maar ik vind dit wel een ideale verpakkingsvrije snack om mee te nemen naar bijvoorbeeld een picknick. Ze zijn altijd erg populair bij kinderen. Ze zijn ook gluten- en lactosevrij en bevatten geen suiker. Voor een traktatie kun je er bijvoorbeeld met stukjes rozijn en wortel een gezichtje van maken. Of maak er in december een Sinterklaas-broodje van.

Uitdelen op school

Ook aan oudere kinderen moet natuurlijk wat lekkers uitgedeeld worden bij een verjaardag. De volgende traktaties zijn niet meer op leeftijd in gedeeld, omdat ze geschikt zijn voor vrijwel alle leeftijden.

Gezonde fruit traktaties

Fruit is lekker en gezond en voor een verjaardag is het natuurlijk leuk om het feestelijk te presenteren. Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden van fruit traktaties die vast in de smaak zullen vallen bij kinderen:

Regenboog fruitspiesjes

Prik verschillende stukjes fruit in de kleuren van de regenboog (rood, oranje, geel, groen en blauw/paars) zoals aardbeien, mandarijn, appel of banaan, groene druiven of kiwi en blauwe bessen of druiven op een sate prikker.

gezonde traktatie regenboog fruitspiesje

Fruitige regenboogbekers

Of vul doorzichtige bekers met laagjes van verschillende soorten fruit zoals hierboven genoemd. Voeg een klein parasolletje of ander leuk prikkertje toe om het extra feestelijk te maken.

gezonde traktatie regenboog fruitbeker

Meloenballetjes

Gebruik een meloenbolletjesschep (affiliate link) om balletjes te maken van watermeloen, honingmeloen en cantaloupe. Serveer ze wederom op een stokje of in een bekertje.

Zelfgemaakte fruitijsjes

Pureer verschillende soorten fruit zoals mango, aardbei en banaan (banaan maakt de ijsjes lekker zoet). Giet het mengsel in ijsvormpjes en laat het bevriezen. Perfect voor warme dagen en een gezonde verfrissing.

Lichtzwaarden van druiven

Heb je een kleine Star Wars-fan die gaat uitdelen? Dan zijn deze lichtzwaarden gemaakt van druiven perfect! Je hebt ongeveer zes tot zeven druiven per satéprikker nodig en nog iets voor het handvat, bijvoorbeeld een dropje. Eventueel kun je deze trakatie aanvullen met waterflesjes met dit Luke I am your water-label.

Fruitmand

Geen zin om zelf trakaties in elkaar te knutselen? Koop dan net zoveel stuks fruit als dat er kinderen in de klas zitten en laat deze uitdelen. Het is handig om voor een paar verschillende soorten te kiezen, zodat er voor iedereen wat lekkers bij zit. Was het fruit wel even, zodat de kinderen het direct op kunnen eten.

Slurpfruitjes

Bij mijn kinderen waren slurpfruitjes populairder toen ze jonger waren dan echte stukken fruit. Een lekker makkelijke en individueel verpakte traktatie. Eventueel kun je de knijpfruitjes versieren met een leuk label.

makkelijke traktatie slurpfruitjes

Ideeën voor traktaties die fruit en groenten bevatten

Hier zijn enkele ideeën voor traktaties die zowel fruit als groenten bevatten:

Groente- en fruitbakjes

Al eerder genoemd bij de fruittraktaties, maar je kun natuurlijk ook voor een mix met groenten gaan: vul leuke snackbakjes met een mix van bijvoorbeeld cherrytomaatjes, komkommerstukjes, druiven en stukjes appel. Of kies voor een eigen mix van favoriet fruit en groenten van de jarige. Voeg eventueel een klein bakje hummus of yoghurt-dip toe voor extra smaak.

gezonde traktatie regenboog fruitsalade vrolijke bakjes

Mini salade spiesen

Prik bijvoorbeeld stukjes komkommer, kleine kaasblokjes (denk ook eens aan mozarella bolletjes of feta blokjes), cherrytomaatjes en druiven op een satéprikker.

Groente- en fruitwraps

Gebruik (volkoren)wraps en vul ze met een combinatie van sla, geraspte wortel, komkommerreepjes, kleine stukjes appel en een lichte dressing. Of roomkaas, sla, komkommer en plakjes kip. Rol de wraps strak op en snijd ze in stukken van ongeveer 1,5 cm voor een handzame traktatie.

Groente- en fruitchips

Maak (of koop) chips van dunne schijfjes appel, zoete aardappel en/of bietjes (recept bietenchips). Bak ze in de oven tot ze knapperig zijn. Deze gezonde chips zijn weer eens wat anders als traktatie en veel gezonder dan de chips uit de supermarkt.

Minecraft-eten

In Minecraft komen verschillende soorten eten voor. Hier schreef ik al eens over in mijn bericht over onze Minecraft-picknick. Met de juiste presentatie kun je hier gezonde traktaties van maken. Plak het Minecraft logo op een schaal of bak en vul hem bijvoorbeeld met appels, stukken watermeloen, wortels, bessen en gekookte eieren. Zo kan ieder kind iets gezonds en lekkers uitkiezen.

Leuke traktaties met groenten

Groenten kunnen met de juiste presentatie net zo aantrekkelijk zijn als zoete snacks. Hier zijn een paar ideeën voor traktaties met rauwe groenten:

Groentemuffins

Bak muffins met geraspte courgette of wortel, bijvoorbeeld volgens dit groentemuffins recept. Voeg een beetje kaas en kruiden toe voor smaak. Deze hartige muffins zijn perfect als gezonde traktatie.

Groentestempels

Snijd verschillende soorten groenten in verschillende vormen met behulp van koekjes-uitstekers en doe er een aantal in een bakje, eventueel met dipsaus. Dit werkt het best met stevige groente die je in lange plakken kunt snijden, zoals komkommer en winterpeen.

Groente pizza’s

Gebruik een (volkoren) pita als basis en beleg deze met (zelfgemaakte) tomatensaus, geraspte kaas en groenten zoals champignons, paprika en tomaat. Bak kort in de oven en je hebt een gezonde mini-pizza.

Gevulde mini paprika’s

Snijd mini paprika’s doormidden en vul ze met hummus of een ander gezond dipje. Voeg eventueel nog een paar komkommer of wortel ‘patatjes’ toe. Een gezonde en verpakkingsvrije traktatie.

Courgette koekjes

Rasp courgettes en meng ze met een ei, feta, een beetje meel en kruiden. Bak kleine porties in een pan tot ze goudbruin en krokant zijn. Bekijk hier het hele recept voor courgette koekjes.

Gezonde school traktaties

Hier zijn een aantal ideeën voor traktaties die eenvoudig mee te nemen zijn en makkelijk uitgedeeld kunnen worden in de klas.

Spiesjes

Al een paar keer langsgekomen, maar deze klassieker blijft een favoriet. Eten op een stokje is nou eenmaal leuker. Prik ongeveer vijf verschillende etenswaren aan een satéprikker en steek deze bijvoorbeeld in een halve meloen, die je al dan niet bedekt hebt met aluminiumfolie. Hier is een lijst met eten waar je uit kunt kiezen:

  • Blokjes kaas
  • Stukjes appel
  • Mandarijnpartjes
  • Snacktomaatjes
  • Plakjes halve komkommer
  • Stukje meloen
  • (Kip)cocktailworstjes
  • Bolletjes mozzarella
  • Feta blokjes
  • Augurkjes
  • Druiven
  • Half plakje leverworst of (kip)grillworst
  • Aardbeien
  • Poffertjes
  • Stukjes banaan
  • Stukje kiwi
  • Stukje opgerolde pannenkoek

Zelfgemaakte mueslirepen

Mueslirepen gemaakt van havermout, gedroogd fruit en noten zijn een gezonde optie. Snijd ze in kleine porties zodat ze makkelijk uitgedeeld kunnen worden. Hier is een recept voor zelfgemaakte gezonde mueslirepen.

Zelfgemaakte kipnuggets

Maak gezonde kipnuggets van kipfilet, havermout, ei en kruiden en bak ze in de oven. Bekijk het recept voor havernuggets.

Gezonde zoete en chocolade traktaties

Zelf gezonde snoepjes maken is eenvoudiger dan je denkt. Het geeft je de controle over de ingrediënten en je kunt vermijden dat er onnodige suikers worden toegevoegd. Hier zijn een paar eenvoudige en lekkere recepten om thuis te proberen:

Fruitsnoepjes

Pureer je favoriete fruit zoals aardbeien, mango of bananen. Meng met een beetje agar agar of gelatine en giet het mengsel in kleine vormpjes. Laat het opstijven in de koelkast en je hebt heerlijke, natuurlijke fruitsnoepjes. Heb je een droogoven dat kun je ook zelf fruitleer maken.

Pure chocolade fruitschijfjes

Smelt pure chocolade en doop er schijfjes banaan, aardbei of kiwi in. Laat ze opstijven op een bakplaat bekleed met bakpapier, het liefst in de koelkast, maar als het buiten koud is, is de tuintafel misschien praktischer.

Chocolade avocado mousse

Meng rijpe avocado, cacaopoeder en een beetje honing in een blender tot een gladde mousse. Verdeel het in kleine bakjes voor een romige en gezonde chocoladetraktatie. Hier is nog een recept met echte chocola: chocolade avocado mousse.

Gezonde chocolade brownies

Maak brownies van amandelmeel, cacao en dadels als zoetstof. Dit recept bevat zelfs courgette: gezonde brownies.

Gezonde traktaties voor speciale gelegenheden

Speciale gelegenheden zijn perfecte momenten om kinderen te verrassen met een thematraktatie. Hier zijn wat ideeën voor gezonde traktaties die perfect passen bij Kerst, Sinterklaas en Halloween.

Mandarijn pompoenen

Teken met een zwarte stift een gezicht op een mandarijn in de stijl van Jack-o-Lantern en steek eventueel een klein stukje bleekselderij bovenin om een mini-pompoen te maken.

Bananenspoken

Pel bananen en snijd ze zigzaggend doormidden. en gebruik kleine stukjes chocolade of rozijnen om ogen en een mond te maken. Deze spookjes zijn heel makkelijk te maken en een hit bij de kinderen.

Halloween traktatie bananen spook lollies

Paprika lantaarn

Snijd een oranje paprika open en verwijder de zaadjes. Snijd daarna een gezicht uit zoals je bij een pompoen zou doen. Geef er een dip, bijvoorbeeld hummus bij.

Speculaas havermoutkoekjes

Maak koekjes van havermout, honing en speculaaskruiden. Ze zijn heerlijk en geven dezelfde smaak zonder de toegevoegde suiker van traditionele speculaas.

Mandarijnen pietjes

Met wat vloeipapier, een veer, washi tape of plakband, wiebelogen (of een stift) kun je een mandarijn omtoveren in een pietje.

Fruitige kerstboom

Snijd groene kiwi’s (of komkommer) in plakjes en leg ze als een kerstboom op een groot bord. Voeg rode bessen (of tomaten) toe als kerstballen en een ster van ananas (of kaas) bovenop.

Mini-saucijzenbroodjes

Voor een kerstdiner op school maakte ik eens deze mini-saucijzenbroodjes. Deze snack kan ook door als suikervrije traktatie.

mini saucijzenbroodjes

Allergievriendelijke traktaties

Bij het maken van traktaties kun je ook rekening houden met allergieën. Al heb ik ook wel eens gelezen dat kinderen met allergieën vaak een eigen trommeltje met lekkere en veilige snacks bij zich hebben. Toch is het natuurlijk wel leuker als een kind gewoon mee kan doen met de rest van groep. Bij de leerkracht kun je navragen welke allergieën er in de klas aanwezig zijn. Het is ook altijd een goed idee om de etiketten aandachtig te lezen als je ingrediënten of kant-en-klare traktaties koopt.

Hieronder vind je wat meer informatie over glutenvrije, lactosevrije en notenvrije traktaties, maar je kunt het beste even overleggen met de ouders van de kinderen met een allergie. Zij weten het beste wat wel en niet mag én waar hun kind echt blij van wordt.

Glutenvrije traktaties

Gluten vind je in tarwe en daardoor vallen alle traktaties met brood of deeg af als je glutenvrij wilt trakteren.

Lactosevrije traktaties

Lactose is een suiker die van nature alleen in melkproducten voor komt. Je kunt kiezen om trakaties te maken met plantaardige melk, zoals bijvoorbeeld amandelmelk of kiezen voor iets waar helemaal geen melk in zit.

Traktaties zonder noten

Notenallergieën zijn een van de meest voorkomende allergieën bij kinderen en deze allergie kan voor een zeer heftige reactie zorgen. Geen traktaties met pindakaas dus, maar het is ook heel belangrijk om bij het maken van de traktaties heel schoon te werken in verband met kans op kruisbesmetting.

Gezond trakteren voor een gezondere toekomst

Het is duidelijk dat gezonde traktaties niet alleen voedzaam maar ook lekker en leuk kunnen zijn. Door te kiezen voor fruit, groenten en andere gezonde snacks, stimuleren we betere eetgewoonten bij onze kinderen.

Als ouder probeer ik mijn kinderen te helpen om gezonde keuzes te maken. Door ze gezond te laten trakteren laat ik zien dat gezond eten ook leuk en smakelijk kan zijn. Veel van deze traktaties zijn trouwens ook geschikt als gezonde snack na schooltijd.

Laten we samen zorgen voor een gezondere toekomst voor onze kinderen door te kiezen voor gezonde traktaties.

Wat is jullie favoriete gezonde traktatie?

Bewaar op Pinterest:

Gezonde traktaties Pinterest afbeelding

 

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: