Heb jij ook een Minecraft-fan in huis of in de familie? Spelen jullie wel eens samen? Zo ja, dan hoef je deze post niet te lezen. Weet je niet hoe Minecraft werkt, lees dan snel verder, want samen gamen is een hele gave manier om de band met je kind te versterken. Ik leg uit welke versie van het spel je het beste kun kopen, hoe je een spel start en hoe je een huisje bouwt.

Minecraft

Als je regelmatig te maken hebt met kinderen van 5/6 jaar of ouder, dan heb je vast wel eens van het spel Minecraft gehoord. Dit computerspel bestaat sinds 2011 en is razend populair, niet alleen bij kinderen trouwens. Het speelt zich af in een virtuele wereld, opgebouwd uit blokken. Je speelt als Steve en kunt grondstoffen delven en verwerken en tegen monsters vechten. Deze wereld is in principe oneindig en er zijn geen levels die je moet halen of opdrachten die je moet uitvoeren. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is in het begin even wennen, maar daarna kan het verslavend zijn.

 

De kans is groot dat je, indien je vroeger van The Sims en Sim City hield, Minecraft ook leuk zal vinden. Het spel biedt namelijk ook de mogelijkheid om zelf dingen te bouwen. In Minecraft kun je samen in dezelfde wereld spelen en hierdoor leert het kinderen hoe ze moeten samenwerken. Veel kinderen leren zichzelf hoe het spel te spelen door video’s op YouTube te kijken.

 

Verschillende platformen

Je kunt Minecraft spelen op verschillende platformen, namelijk op de computer, de PlayStation, Xbox of een tablet/smartphone. Voor dit laatste platform is een speciale versie beschikbaar, “Minecraft: Pocket Edition” (voor Apple en Android). Deze is minder uitgebreid dan de versie voor de computer en consoles en kost € 6,99. Voor deze prijs kun je het spel op verschillende devices installeren, er van uitgaande dat je voor allemaal hetzelfde account gebruikt. Dit is fijn, want als je samen met familieleden wil spelen, hoef je het spel niet opnieuw aan te schaffen, wat bij de gewone versie (van €20,-) wel zo is. Daarnaast vind ik, omdat het minder uitgebreid is, de PE ook makkelijker te leren spelen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de handleiding in deze post over de Pocket Edition te laten gaan.

Nieuw spel

Open de app ‘Minecraft’ en druk in het beginscherm op ‘Play’ (duh). Vervolgens verschijnt er een lijst met eerder gespeelde spellen. Heb je de app zojuist geïnstalleerd dan zal deze lijst nog leeg zijn. Rechtsboven staat een knop ‘New’; druk hierop om een nieuw spel te starten. Het volgende scherm zal verschijnen:

Zorg dat hier de Game Mode op ‘Creative’ staat, dit is de makkelijkste stand om het spel te leren kennen, waarin je kunt vliegen, ongelimiteerd over grondstoffen beschikt en niet dood gemaakt wordt door monsters. In het vakje Name kun je je wereld een naam geven. Druk dan op de knop ‘Create World!’ om de wereld te laten genereren en het spel te starten.

 

Besturing

Je wordt nu in een willekeurige wereld op een willekeurige plaats neergezet. De besturing vindt plaats met twee handen; met je rechterduim of -wijsvinger bepaal je de kijkrichting en met je linkerhand kun je de richting aangeven waarin je wilt lopen. Dat doe je door middel van de grijze pijltjes links onderaan het scherm. Bij je rechterduim zit ook een knop, daarmee kun je springen. Loop wat rond en probeer de besturing onder de knie te krijgen.

In creative mode kun je ook vliegen. Dit doe je door twee keer snel op de spring-knop te drukken en dan je vinger omhoog te slepen naar het pijltje naar boven dat is verschenen. Zolang je dit pijltje ingedrukt houdt, vlieg je steeds hoger. Verder werken de controls hetzelfde als op de grond. Dalen doe je door op het pijltje naar beneden te drukken of weer twee keer snel op het vleugeltje.

 

Inventory en quick bar

Onderaan het scherm zie je een balk met acht vakjes staan. Dit is de quick bar van je inventory. Deze balk zorgt voor een snelle toegang tot bepaalde voorwerpen, want je (onzichtbare) inventaris is namelijk veel groter. Dit zie je als je op de drie puntjes rechtsonder drukt. Dan verschijnt er een tabel met allemaal verschillende soorten blokken. Links zitten nog drie tabbladen die je toegang geven tot allerlei voorwerpen. Je kunt deze voorwerpen in je quick bar plaatsen door eerst een vakje in deze balk te selecteren (door er op te drukken) en vervolgens een voorwerp uit je inventory te kiezen.

Wil je bijvoorbeeld een huis bouwen, dan is het handig om je quick bar te vullen met houten planken (voor de vloer), stenen (voor de muren), een deur en glas (voor de ramen). NB Als je op een vakje tikt, dan verschijnt de naam van het voorwerp.
Tip: zet er ook een bed bij. In creative mode hoef je niet bang te zijn voor monsters ‘s nachts, maar in het donker kun je niet goed bouwen. Als je in een bed gaat liggen, gaat de nacht binnen in een paar seconden voorbij en kun je weer verder bouwen bij daglicht. NB Speel je met meerdere spelers dan moet iedereen in een bed liggen om de tijd sneller te laten gaan.

Huis bouwen

Tijd om je eerst huis te bouwen. In creative mode is het makkelijk om te mijnen (blokken weg te halen); je hoeft alleen maar iets langer op een blok (bijvoorbeeld gras) te drukken en je sloopt het. Zoek een plat stuk land en probeer een gebied van 3 bij 3 blokken uit te graven. (Haal je per ongeluk een blok te veel weg, zoek dan een gras blok in je inventory en plaats dat terug.)

Plaats nu houten planken zodat je huis een vloer heeft. Zorg dat de houten planken geselecteerd staan in je quick bar en tik kort op het scherm om ze te plaatsen. Daarna kun je met stenen, de deur en glas de rest van je huisje bouwen. Foutjes kun je gemakkelijk weghalen door weer iets langer op een blok te drukken. Lukt het niet om iets te plaatsen? Dan sta je waarschijnlijk niet dichtbij genoeg of juist te dicht erop. Wellicht moet je even omhoog vliegen om het dak makkelijker te plaatsen. Zet nog wat fakkels neer en je bent klaar.

Viel het je mee of tegen? Zou je nog meer willen leren in Minecraft?


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Pinterestafbeelding
SpeelgoedSpeelgoed