Pasen is een van mijn favoriete feesten van het jaar. Vooral omdat mijn tradities de perfecte mix zijn van samenkomen met vriendinnen, familie en leuke dingen met de kinderen doen. Daarnaast markeert Pasen vaak het begin van de lente en een nieuwe tijd in het jaar waarop het weer beter wordt en er op uit gaan een stuk aangenamer wordt. Vraag jij je af wat te doen met kinderen met Pasen? Lees dan snel verder, want in deze blogpost geef ik een heleboel inspiratie voor paasactiviteiten met kinderen!
paasactiviteiten kinderen fb

Werkspoorfestival Pasen

Zoals ik al zei, heb ik zo mijn vaste tradities tijdens Pasen. Nu heb ik sowieso geluk dat ik superdicht bij de Werkspoorkathedraal woon, waar ieder jaar het Werkspoorfestival georganiseerd wordt. Het paasweekend begint voor mij dan ook meestal op vrijdagavond wanneer ik met twee vriendinnen en een zus daar afspreek om te gaan drinken en dansen.

Het Werkspoorfestival is vier dagen lang, van vrijdag t/m maandag in het paasweekend, en er is genoeg te beleven voor jong en oud. In de avonden kun je er lekker dansen, maar ook overdags kun je je hier goed vermaken, ook met kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een reuzenrad, theatervoorstellingen, een photobooth of skateboard en graffiti workshops. Daarnaast vind je hier ook zeker wat lekkers te eten, want het is eigenlijk ook een indoor food truck festival.

En had ik al gezegd dat de entree gratis is? Meestal kom ik later in het weekend dan ook nog een keer terug met Kate en/of mijn vader.

Werkspoorfestival kinderen Werkspoorfestival photobooth cocktails Werkspoorfestival vriendinnen

Pasen met familie

De rest van het weekend zie ik al mijn familieleden meestal wel minimaal één keer. Op zaterdagavond eten we bij mijn schoonfamilie en worden we ieder jaar flink verwend met een paaschocoladepakket. En op zondag komt mijn familie bij elkaar bij mijn ouders, wat meestal een dolle bol is met soms wel 13 kleinkinderen bij elkaar. De jongere kinderen gaan chocolade eieren zoeken in de tuin en daarna genieten we met z’n allen van een lekkere high tea.  Soms doen we ook nog iets anders zoals een speurtocht, Minute to Win it of Wie zijn de eieren?

Pasen met familie

Andere paastradities

Op zondagmorgen maak ik altijd een lekker paasontbijt met allerlei extra lekkere hapjes. En op de maandag meestal ook wel. En ergens in het weekend kijk ik ook ieder jaar Jesus Christ Superstar, die ik een aantal jaar geleden heb ik gekocht via Pathé Thuis.

paasontbijt

Jesus Christ Superstar

Paasactiviteiten voor kinderen

Tot zover mijn tradities. Wellicht geef het je al wat inspiratie wat de doen met kinderen met Pasen. Hieronder volgen wat ideeën van hierboven, plus nog een heleboel andere activiteiten die je met kinderen kunt doen tijdens Pasen:

Paaseieren zoeken

Dit is misschien wel de meest klassieke paasactiviteit. Verstop eieren (echte of plastic) rond je huis of in de tuin en laat de kinderen ze vinden. Maak het extra spannend door speciale eieren te hebben die inwisselbaar zijn voor een groter cadeau. Of maak er een wedstrijd van en zorg voor net zoveel prijsjes als kinderen. Laat het kind met de meeste eieren als eerste kiezen, etc.

paaseieren zoeken

Eieren verven of versieren

Koop een setje eierverf of gebruik natuurlijke kleurstoffen uit voedsel zoals bietensap of kurkuma. Life hack: wist je dat je eieren ook kunt versieren met van die plakplaatjes? Dit is een leuke activiteit voor kinderen van alle leeftijden en een geschikte manier om creativiteit te stimuleren.

Paasknutselen kinderen

Er zijn tal van eenvoudige en leuke Paasknutselprojecten die je kunt doen, zoals het maken van Paashazen van sokken, papieren Paaseieren versieren en een paasmandje of paaskrans maken. Zoek bijvoorbeeld naar leuke knutselideeën op Pinterest.

paasknutselen kinderen

Paaskoekjes bakken

Bak samen met je kind(eren) koekjes in de vorm van eieren, konijntjes of kuikens en decoreer ze eventueel met glazuur en versieringen. Niet alleen leuk, maar ook lekker! Meer paasrecepten vind je in dit bericht: Lekker eten met Pasen.

Paasverhalen (voor)lezen

Neem wat tijd om samen met je kind(eren) te zitten en paasverhalen te lezen. Dit kan variëren van religieuze verhalen tot meer algemene verhalen over lente en nieuw leven.

Lentewandeling maken

Pasen valt in de lente, dus het is een prachtige tijd om naar buiten te gaan en de natuur te verkennen. Zoek naar lentebloemen, luister naar de vogels en geniet van de frisse lucht.

Bezoek aan een boerderij

Als het mogelijk is, overweeg dan een bezoek aan een kinder- of lokale boerderij. Veel boerderijen hebben rond Pasen speciale evenementen, zoals het aaien van babydieren, die zowel educatief als leuk kunnen zijn voor kinderen.

Paasspeurtocht

Jaren geleden bedacht ik deze paasspeurtocht voor mijn eigen familie als activiteit op eerste paasdag. Ik zette hem online en hij is inmiddels meer dan 30.000 keer bekeken. De speurtocht is ideaal voor jongere kinderen (4-8 jaar), de voorbereidingstijd is 10 minuten en kun je vanuit huis doen!

 

Minute to win it – paaseditie

Ook deze activiteit kwam voort uit de vraag van mijn moeder om een leuke activiteit voor de kinderen met Pasen te verzinnen. We huurden een gymzaal (dat kan heel makkelijk in Utrecht) en gingen aan de slag met deze 7 minute to win it spelletjes, mét paasthema. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

Minute to win it spelletjes Pasen

Wie zijn de Eieren

Dit is de nieuwste activiteit die ik bedacht om met Pasen met de familie te doen. Dit spel is gebaseerd op Wie is de Mol?. Het is niet zo geschikt voor alleen maar jongere kinderen, maar oudere kinderen zouden het wel zelf kunnen spelen. Het is wel weer geschikt voor de hele familie, inclusief jonge kinderen, in dat geval maak je gewoon teams waarbij je een volwassene of jongere aan een kind koppelt. Lees hier meer over het spel: Wie zijn de Eieren?.

Paasspel voor het hele gezin Wie zijn de eieren?

Paasganzenbord

Een handige gratis printable die je bijvoorbeeld kunt inzetten als de kinderen op eten moeten wachten of als het buiten niet zulk lekker weer is: paasganzenbord.

Paasganzenbord printable

High tea

Op een of andere manier vind ik een high tea heel goed bij Pasen passen. Hou het klein met je eigen gezin en duik gezellig samen de keuken in. Of spreek af met familie en/of vrienden en laat iedereen wat meenemen/maken.

high tea Pasen

Uitgebreid ontbijt

Wat mij betreft hoort een uitgebreid ontbijt ook echt bij Pasen. Als je kinderen hebt die ook van kokerellen houden, dan kunnen jullie samen aan de slag gaan en extra lekkere dingen maken. Denk aan

  • zelfgebakken croissantjes, al dan niet met chocola of kaas
  • matzes met roomboter en suiker
  • eieren op een andere manier dan hoe jullie ze normaal eten, bijvoorbeeld gescrambled
  • suiker/kaneelbroodjes van bladerdeeg
  • verse fruitsalade, eventueel met yoghurt
  • belegde broodjes
  • paasstol en afbakbroodjes in paasvormen

NB Omdat je ’s ochtends wat langer bezig bent en het zo veel is, is het misschien eerder een paasbrunch.

uitgebreid paasontbijt paasontbijt maken met kinderen lekkere hapjes paasontbijt

Activiteiten met kinderen Pasen

Zoals je ziet zijn er genoeg activiteiten die je kunt doen met kinderen tijdens Pasen. Ben ik nog een activiteit vergeten die ook echt in deze lijst zou moeten staan? Laat het met weten in de reacties hieronder!

Fijne Pasen alvast!

Bewaar op Pinterest:

paasactiviteiten kinderen pinterest

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: