Vandaag heb ik de uitnodiging voor Kate haar tweede (!) verjaardag gemaakt en het leek me wel leuk om jullie wat te vertellen over het “ontwerpproces”. Tegenwoordig kan iedereen op de computer een uitnodiging in elkaar flansen, maar dat pakt niet altijd even goed uit. Hopelijk zorgen mijn tips ervoor dat jouw uitnodigingen er voortaan net wat professioneler uitzien. Wees creatief en have fun!


De basics

Zorg dat je alle basisgegevens rond het feestje op rijtje hebt. Voor wie is het feestje? Welke gelegenheid? Wanneer, waar en hoe laat? Wat is het thema? Is er een dresscode, moet er rekening gehouden worden met vies worden of moet er iets meegenomen worden (zwemspullen of stoelverhoger)? Tot hoe laat duurt het feestje (voor kinderpartijtjes: is het ophalen of thuisbrengen?)? Vergeet ook niet je eigen contactgegevens te vermelden, zodat men contact op kan nemen.

 

Doe inspiratie op

Natuurlijk op Pinterest, maar vergeet ook niet gewoon even te zoeken op afbeeldingen in Google. Typ de naam van het thema + “invitation” (als het thema typisch Nederlands is, natuurlijk “uitnodiging”). Sla je favorieten op en kijk of je een paar elementen kunt combineren. Maak eventueel een ruwe schets op papier. Dit was mijn schets voor Kate d’r uitnodiging.

Kies een kleurenschema

Hou het rustig en ga voor drie of vier kleuren (uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld bij een regenboogthema). Denk eraan dat de tekst goed leesbaar moet zijn, dus zorg voor donkere letters op een lichte achtergrond of andersom. Als je tekst over een afbeelding wilt plaatsen, is het vaak een goed idee om er een (transparant) vlak onder te zetten.

Gebruik de echte kleuren van het thema. Open bijvoorbeeld een plaatje met alle kleuren uit het thema in Photoshop en gebruik ‘Pipet’ (op de afbeelding bij 1) om achter de hex kleurcode te komen. Dit is de combinatie van 6 cijfers en letters achter “#” (in de kleurkiezer bij 3). Die kleurkiezer laat je in Photoshop tevoorschijn komen door op een gekleurd vakje bij 2 te klikken. Schrijf deze code op, met een beschrijving (bijvoorbeeld “Minnie Mouse fuchsia”) zodat je steeds dezelfde kleurcode kunt gebruiken.

Er is ook een handige plug-in voor Chrome, ColorZilla, waarmee je in de browser achter de hex kleurcode kunt komen, gewoon door de kleur aan te klikken.


feestplanner_kind_voorbeeldWil je een onvergetelijk kinderverjaardag organiseren? Met de Printbare Kinderfeest Planner wordt het plannen en organiseren een eitje! Deze uitgebreide 51 pagina’s tellende planner begeleidt je stap voor stap. Bereid je voor op een succesvol feestje! Plan je onvergetelijke kinderfeestje.


 

Download het juiste lettertype

De meeste thema’s hebben een eigen lettertype en dat is vaak gewoon te downloaden (of in ieder geval een variant die er veel op lijkt). Ook hier is Google weer je vriend. Zoek op thema-naam + “font free” en je hebt het lettertype waarschijnlijk zo gevonden. Even downloaden en installeren en je kunt het gebruiken voor de uitnodiging. Deze stap maakt de uitnodiging vaak zoveel professioneler. Let er wel op dat je niet alle tekst van de uitnodiging in dit lettertype zet. Dat wordt al gauw lastig te lezen. Gebruik het thema-lettertype bijvoorbeeld voor de naam en een leuk zinnetje, maar gebruik voor de belangrijke informatie een ‘gewoon’ goed leesbaar lettertype.

Zoek een afbeelding met hoge resolutie

Hoe hoger de resolutie van een afbeelding, des te mooier wordt het eindresultaat. In Google Afbeeldingen kun je zoeken op grote bestanden (via ‘Zoekhulpmiddelen’ > ‘Grootte’ en dan ‘Groot’:

Gebruik een bewerkingsprogramma met lagen

Zoals Photoshop of paint.net (gratis). Als je ieder element (foto, achtergrond, teksten) dan in een andere laag zet, kun je ze makkelijk afzonderlijk bewerken en heen en weer slepen. Bedenk ook hoe je de gasten gaat uitnodigen. Stuur je ze een kaartje of maak je een Facbook-evenement aan? Zoek de maat op van het kaartje of de omslagafmetingen van een Facebookpagina en ontwerp daar je uitnodiging in. (Op een omslagfoto voor Facebook hoef je trouwens veel minder informatie te plaatsen, omdat je dat al ergens anders kwijt kunt.) Sla tot slot je afbeelding op als .jpg.

Veel succes!


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: