Een tijdje terug ontving ik een persbericht voor een nieuw familiespel, een spel in het rummy-genre, genaamd SETUP. Nu ben ik al sinds mijn jeugd een grote fan van Rummikub, dus ik vroeg een review-exemplaar aan en heb het spel getest. In deze blogpost lees je mijn bevindingen over SETUP.

setup familiespel review

Eerste indruk familiespel SETUP

setup familiespel

Vorige week was het zover en werd het familiespel SETUP bezorgd. Mijn eerste indruk van het spel was een combinatie van Rummikub en Azul, een ander spel dat ik graag speel. Veelbelovend dus. Net als Rummikub speel je met stenen met verschillende kleuren en cijfers, waarbij je setjes kunt maken op basis van dezelfde cijfers of een cijferreeks van dezelfde kleur. En net als bij Azul zitten de stenen in een zak, hou je de score bij op het speelbord en moet je meer over de tactiek nadenken, zodat een ander geen punten scoort.

setup zak met tegels

Het spel is gemaakt van stevig materiaal en heeft mooie kleuren. De stenen kunnen gestapeld worden zonder dat er wankele torens ontstaan. Het spel is te spelen met 2 tot 4 personen en de spelregels zijn gemakkelijk te leren. Er zitten uitlegboekjes bij in verschillende talen, maar er zijn ook filmpjes met uitleg beschikbaar. Daarnaast is het spel ook gemakkelijk en snel op te zetten. Het neemt weinig ruimte in op tafel.

Om een nog betere indruk van het spel te krijgen, kun je onderstaande video bekijken:

Spelervaring SETUP

Wat ik ook heel leuk vind aan het spel is dat je de keuze hebt om in teams te spelen, als je met vier spelers speelt. Dit kan een leuke twist zijn als je met andere volwassenen speelt en met kinderen kan dit soms juist een uitkomst zijn als niet alle spelers even sterk zijn. Dit kan een hoop frustratie voorkomen en het spelplezier verhogen.

setup spel plankje

Je speelt allemaal op hetzelfde bord, dat is dan wel weer anders dan bij Azul, waardoor je elkaar ook af en toe flink dwars kunt zitten. Het is in eerste instantie makkelijk te leren, maar naarmate je het vaker speelt, kom er steeds meer tactiek om te hoek kijken.

setup speelbord

Op de doos staat dat het spel ongeveer 25 minuten duurt. Als je met z’n tweeën speelt, kan dit wel wat sneller gaan. Wat het voor mij ideaal maakt om even een potje te spelen na het eten of bij de koffie.

setup spel torens

Geschiktheid

Het spel SETUP is geschikt vanaf 8 jaar, maar ik denk dat wat jongere kinderen die goed zijn met cijfers en fan zijn van Rummikub het spel ook al kunnen spelen. Het spel is compact en kan gemakkelijk worden meegenomen op vakantie.

setup spel doos

SETUP is een leuke aanvulling en afwisseling voor in onze spelletjeskast. Het spel ziet er mooi uit, is gemakkelijk te leren en kan zowel individueel als in teams worden gespeeld. Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en kan ook gespeeld worden door volwassenen die van Rummikub houden. Kortom, het is een aanrader voor de liefhebbers van dit genre. Je kunt het onder andere kopen bij bol.com: SETUP bordspel*.

Wat is jouw favoriete familiespel?

Bewaar op Pinterest:

setup familiespel review pinterest

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Unbox Now.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: