Inmiddels komt 5 december, en daarmee ook pakjesavond, al snel dichterbij. Wij vieren Sinterklaasavond eigenlijk altijd vrij standaard. We komen bij elkaar met het ‘oude gezin’ (mijn ouders en zussen en alle aanhang), er zijn veel lekkernijen en na een bezoek van de goedheiligman en zijn Pieten ligt er in het kamertje bij de voordeur een berg met cadeautjes. Nadat die allemaal naar de huiskamer zijn gesleept, worden ze uitgepakt en na afloop drinken we altijd nog wat en eten we een stukje saucijzenletter. Dit doen we al meer dan tien jaar zo en het is altijd erg gezellig. Dit jaar zal voor het eerst de Sint niet op bezoek komen en hebben we een video besteld*.

pakjesavondtradities

Toen ik op de blog van Yasmin las over haar pakjesavondtradities vroeger thuis met taart als avondeten en een wandeling, zette me dat aan het denken. Soms is het tijd voor een nieuwe traditie. Daarom vroeg ik op Facebook naar speciale tradities voor pakjesavond van andere mamabloggers. Daar kreeg ik al gauw leuke reacties op.

Traditionele manier met wat extra’s

Een paar blogsters die reageerden vierden het ook op de traditionele manier, maar wel met een leuke twist. Zo zat Sonja (blog bestaat helaas niet meer) samen met haar opa en oma rond een schoen met een wortel erin Sinterklaasliedjes te zingen en pakjes uit te pakken.

En bij Gwen thuis dronken ze bijvoorbeeld altijd warme chocolademelk met slagroom (die slagroom mocht verder nooit ;)) Een traditie die ik wel vaker gehoord heb, maar ook altijd erg leuk vind, is voorafgaand aan Pakjesavond gourmetten. Bij Bianca deden ze dat.

Een variant zoals wij het ook vaak vieren bij mijn schoonfamilie (ja we vieren het twee keer ;O ) is de avond beginnen met soep en lekkere hapjes, net zoals Saskia met haar familie bij haar zus doet. En vergeet ook de surprises en gedichten voor de volwassenen niet, zoals ze bij Maike altijd deden. Haar opa maakte bovendien geluidsopnames met een cassetterecorder, dus ze kan nu nog zichzelf als kind Sinterklaasliedjes horen zingen.

Bij Marjo thuis hadden ze “de D van delen”;

“Vroeger, heel vroeger, hadden wij bij mijn opa en oma altijd de D van delen. Ergens tussendoor was een soort van pauze en dan had Sinterklaas stiekem wat lekkers in de keuken achtergelaten. De D van delen. Een schaal met in plakjes gesneden rollade, natuurlijk door mijn oma gebraden, waar we dan heerlijk van smulden. Als het op was, de vette handjes weer schoon en dan verder met pakjes uitdelen. Verder altijd gedichten en voor mij en mijn zusje een pyjama (van opa en oma).”

 

Met dakpannen gooien

Bij sommige families ging men (vooral de vaders) helemaal los. Zo vertelde Kelly:
“Bij ons thuis werd er altijd wel wat speciaals gedaan..
In ieder geval warme chocolademelk en pepernoten en mijn vader ging dan altijd zoeken naar sinterklaas. Smeerde zich dan onder het schoen smeer, gooide dakpannen van het dak en kwam dan binnen met “oeehhh daar was zwarte piet en hij schrok van mij “
En zo probeerde ze ieder jaar weer iets anders te bedenken”
En de vader van Manon deed ook iets heel cools:
“Papa ging altijd “douchen” op pakjesavond en maakte toen een van onze slaapkamer echt een ZOOI! Raam waaaagenwijd open (ijskoud), alle spullen op de grond, bed overhoop, kast open met kleren overal en zakken cadeaus erbij! Nu ik daar aan terug denk vind ik dat zoooo tof haha. Ik ga dat zeker ook doen voor mijn kind(eren) als ze groter zijn.”
Wat ik ook een erg leuke traditie vind, is de pakjesavond bij mijn opa en oma thuis vroeger (eind jaren 70). Zij pakten de cadeautjes uit en hadden daarna een vette afterparty, terwijl alle kleinkinderen boven naar bed waren. Met fondue en veel drank. Volgens de verhalen is mijn opa een keer staande in slaap gevallen tegen het aanrecht.
Hoe vierde jij vroeger pakjesavond?

Bekijk ook mijn overzichtspagina Sinterklaas.

* In dit bericht staan affiliate links. Dit betekent dat als jij iets koopt via deze link, dat ik dan een percentage van de opbrengst krijg. Dit kost jou verder niets en zorgt ervoor dat ik leuke nieuwe blogs en gratis printables kan maken.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestYouTube en/of Bloglovin’


Bewaar op Pinterest:
pakjesavond ideeen sinterklaas pinterest

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot de freebies pagina

mizflurry freebies

Als lid van de MizFlurry nieuwsbrief krijg je toegang tot mijn freebies pagina. Hier staan nog meer gratis downloads, exclusief toegankelijk voor leden. Bijvoorbeeld een handige Feestdagen planner; 11 handige formulieren die je helpen de feestdagen-stress onder controle te krijgen, de 12 maandkalenders met (creatieve) activiteiten, 14 speelrecepten, 3 kerstposters en een pietendiploma.


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

* verplicht veld

Soort nieuwsbrief

Web Analytics Made Easy - StatCounter